UNHCR, FN:s flyktingorgan, uppmanar Sverige och Spanien att använda sina EU-ordförandeskap under 2023 till att sätta kurs för ett EU som verkligen skyddar människor som tvingats på flykt.
I en färdplan som lanseras idag presenterar UNHCR enkla men effektiva åtgärder som kan tas av EU-länder och som gynnar både stater och de människor som flyr krig och förföljelse. Rekommendationerna som presenteras i UNHCR’s Recommendations for the Swedish and Spanish Presidencies of the Council of the EU erbjuder en färdplan som bygger på god praxis från 2022.
“Den humanitära anda och solidaritet gentemot flyktingar från Ukraina som EU-länder visade förra året visar tydligt på Europas kapacitet att på ett organiserat och effektivt sätt välkomna och skydda människor som tvingats på flykt”, säger Gonzalo Vargas Llosa, UNHCR:s representant för EU-frågor. ”UNHCR uppmanar årets EU-ordföranden att bygga på denna goda praxis och visa solidaritet gentemot alla flyktingar och asylsökande, oavsett varifrån de kommer.”
Vägen mot ett EU som bättre skyddar flyktingar baseras på överenskommelsen och implementeringen av EU:s föreslagna asyl- och migrationspakt och är beroende av att alla EU-länder till fullo upprätthåller rätten att söka asyl. Pakten som helhet representerar en möjlighet att säkerställa ett omfattande, välreglerat och förutsägbart sätt att hantera asyl och migration i EU.
UNHCR avråder starkt från att underminera denna möjliga reform genom ytterligare EU-förslag som riskerar att minska ländernas asylförpliktelser, standarder och praxis, samt att krympa utrymmet för skydd i Europa. UNHCR rekommenderar att de inkommande EU-ordföranden fokuserar på att säkerställa tillgång till en rättvis och effektiv asylprocess, samt att ta fram fungerande mekanismer för solidaritet och ansvarsfördelning utan att falla tillbaka på undantag.
Medan många EU-länder fortsätter att ge stöd till flyktingar och att uppfylla europeiska och internationella åtaganden om mänskliga rättigheter, fortsätter våldsamma så kallade pushbacks och allvarliga människorättskränkningar vid EU:s gränser. Dessa kränkningar sätter liv på spel och undergräver mänskliga rättigheter, däribland rätten att söka asyl och rätten till liv. Att säkerställa tillträde till territorium och tillgång till asyl samt att bemöta människorättskränkningar är viktiga hörnstenar i ett rättvist och långsiktigt asylsystem inom EU.
De förslag som UNHCR presenterar skulle säkerställa effektiva och rättvisa asylprocesser för att fastställa vem som är i behov av internationellt skydd, inklusive under kriser, och ta hänsyn till ytterligare skyddsrisker bland personer med särskilda behov. Förslagen bör kompletteras med fungerande åtgärder för solidaritet för att säkerställa en långsiktighet.
2022 års solidaritetsförklaring är en bra bas för en förutsägbar mekanism för sök- och räddningsinsatser och för landstigningar som räddar liv samt för ansvarsfördelning mellan EU-länder. Ett värdigt återvändande för de människor som önskar att återvända till sitt ursprungsland, eller för de människor där det fastställts att de inte är i behov av internationellt skydd, är avgörande för ett trovärdigt och fungerande skyddssystem.
Nästan tre fjärdedelar av världens flyktingar och andra människor i behov av internationellt skydd bor i låg- eller medelinkomstländer. UNHCR uppmanar ordförandeländerna att stärka den globala solidariteten och ansvarsfördelningen i linje med den Globala flyktingpakten (Global Compact on Refugees) genom att samarbeta med och ge mer stöd till de länder och regioner där flest människor på flykt bor, inklusive genom ökad vidarebosättning. Sådant stöd kan dock inte ersätta tillgången till asyl i Europa utan måste utgöra ett komplement.
”Nu är tiden för en ny vision för Europas åtagande gentemot flyktingar”, säger Vargas Llosa. ”Europa är starkare när länderna jobbar tillsammans, vilket vi såg förra året. Låt 2023 bli året då erfarenhet och politiska åtaganden snabbt omsätts till praktik och resulterar i bättre skydd i Europa för alla människor som flyr krig, våld och förföljelse.”
UNHCR fortsätter att vara redo att ge stöd till EU:s ordförandeländer, institutioner och medlemsländer för att bättre skydda flyktingar, asylsökande och statslösa personer i EU och i världen.
Dela på Facebook Dela på Twitter