Den 24:e oktober lanserar UNHCR och SOAS gemensamt utställningen We Belong: Global Faces of Statelessness på Folkuniversitetet i Stockholm.
18-åriga Tha-chaa i Malaysia drömmer om att bli arkitekt men blev avstängd från skolan på grund av att hennes dokument ansågs otillräckliga. Rafael i Filippinerna hoppas en dag kunna tävla i regionala mästerskap i simning men kan inte få ett pass för att kunna resa.
Från Myanmar till Madagaskar befinner sig miljontals människor i en situation där de inte erkänns som medborgare i landet de fötts, vuxit upp och lever i – och inte heller i något annat land. De är statslösa. Detta innebär ofta att de inte kan åtnjuta grundläggande rättigheter, såsom tillgång till utbildning eller sjukvård, som vänner och grannar runt omkring dem tar för givet.
Den 24:e oktober lanserar UNHCR, FN:s flyktingorgan, och SOAS, Svenska Organisationen mot Statslöshet, fotoutställningen We Belong: Global Faces of Statelessness på Folkuniversitetet i centrala Stockholm.
Utställningen berättar om 20 personer från Kenya till Dominikanska republiken som är, eller fram tills nyligen var, statslösa. Utan medborgarskap i något land kämpar de för att erkännas som medborgare och för att inkluderas. Några har nyligen fått medborgarskap, medan andra fortsätter att vänta och att kämpa. De behöver vårt stöd.
Det finns många orsaker till att personer är eller blir statslösa. Vissa personer är statslösa kopplade till att de tillhör en etnisk grupp som inte är officiellt erkänd i landet de bor i. Andra är statslösa efter att landet de eller deras föräldrar fötts i upphört att existera. För andra är statslöshet en konsekvens av ett administrativt fel eller diskriminerande lagstiftning.
2014 lanserade UNHCR och partnerorganisationer #IBelong-kampanjen med syftet att utrota statslöshet till 2024. Under de senaste åtta åren har världen sett viktiga framsteg och tusentals tidigare statslösa personer har fått medborgarskap. Trots detta finns mycket kvar att göra och ytterligare åtgärder behövs.
Utställningen är gratis att besöka. Den 3:e november anordnas även en invigning på Folkuniversitetet som är öppen för allmänheten. Invigningen kommer att fokusera på situationen kring statslöshet i världen och framgångar under #IBelong-kampanjen – med ett specifikt fokus på situationen för statslösa personer i Sverige. Invigningen kommer att visa på de utmaningar och konsekvenser som statslöshet innebär i vardagen för personer som lever som statslösa.
Sedan 2014 har Sverige gjort flera viktiga åtaganden för att ta itu med statslöshet och fler än 37 400 tidigare statslösa personer har fått svenskt medborgarskap. Idag är fler än 24 500 personer i Sverige statslösa. Svenska Organisationen mot Statslöshet startades år 2020 med syftet att öka kunskapen om statslöshet och påverka policyarbete för att säkerställa allas rätt till en nationalitet.
UNHCR rekommenderar Sverige att introducera en process för att fastställa vem som är statslös för att bättre kunna identifiera och skydda statslösa personer. UNHCR rekommenderar även Sverige att stärka skyddsåtgärden för barn som föds statslösa i Sverige.
Fotoutställningen “We Belong: Global Faces of Statelessness” visas på Folkuniversitetet i Stockholm och kommer att ställas ut från den 24:e oktober till den 9:e november. Invigningen hålls på Folkuniversitetet kl 17-18 torsdagen den 3:e november och är öppen för allmänheten.
Kungstensgatan 45, 113 59 Stockholm
Öppet mån-tor kl 8-21; fre kl 8-17; lör-sön kl 8:30-17
Dela på Facebook Dela på Twitter