“Jag kände mig hemma från första stund jag klev in RFSL”, säger Haris, 22, från västra Balkan. Han är dansare, modell och författare, i hemlandet var han en universitetsstudent. Haris söker för närvarande asyl i Sverige på grund av sin sexuella läggning.
“Jag var faktiskt rädd för att bli en del av ett hbtq-samhälle (homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer) eftersom jag tänkte att de kanske kommer att skicka tillbaka mig och det kan ge mig fler problem i mitt hemland”, säger han. “Men sedan funderade jag ut det så här. Varför ska jag vara rädd för vem jag är och varför ska jag fortfarande vara i garderoben. Garderoben är för kläder, inte för att gömma sig. Så jag bestämde mig för att komma ut till folk här. Jag engagerade mig i RFSL, blev en volontär, och jag är jätteglad att jag gjorde det. Människorna är fantastiska. ”
RFSL är det svenska Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. Det är en ideell organisation som grundades 1950. “Organisationen är väldigt bred”, säger Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL. “Vi arbetar bland annat med familjepolitik, asyl rättigheter, förebyggande av hiv, politisk opinionsbildning och utbildning.”
Newcomers är en grupp inom RFSL som hjälper hbtq asylsökande och flyktingar i sju städer runt om i Sverige. “Vi erbjuder en trygg plats”, säger Jasminé Mehho, en av Newcomers samordnare. Folk kan komma och delta i svenskundervisning, danslektioner, filmkvällar, och så vidare. Hbtq asylsökande kan även få juridiskt stöd och information, något som RFSL har arbetat med sedan 1972.
Stig-Åke Petersson har varit engagerad i RFSL i 42 år och han uppskattar att han har arbetat med över 3000 hbtq asylärenden på RFSL under den tiden. Många hbtq asylsökande har upplevt eller är rädda för våld, diskriminerande lagar och kränkningar av mänskliga rättigheter till följd av deras sexuella läggning och/eller könsidentitet. Hbtq asylsökande har rätt att söka skydd enligt Artikel 1 i 1951 års flyktingkonvention, specifikt, tillhörighet till en viss samhällsgrupp.
År 2006 hade RFSL, tillsammans med andra organisationer, framgångsrikt arbetat för en ändring i den svenska lagstiftningen som tydligt omfattar rädsla för förföljelse på grund av kön och sexuell läggning inom definitionen av en flykting. RFSL har nu en heltidsanställd advokat för att stödja hbtq fall och för att erbjuda värdefull hjälp till andra jurister runt om i Sverige som arbetar med liknande frågor.
Fabian, en flykting från Irak, talar om det stöd som Stig-Åke erbjöd honom och hans advokat när han sökte asyl 2009. Efter att Stig-Åke hade pratat med hans advokat “skickade han en tågbiljett till mig så att han kunde träffa mig i Stockholm eftersom jag befann mig i Malmö. Jag tror att han betalade för den själv”, säger Fabian. Idag är Fabian svensk medborgare, talar flytande svenska och är förlovad med en svensk man. “Jag är lycklig nu”, säger han.
RFSL förespråkar också särskilt boende för hbtq asylsökande. När Haris först kom till Sverige var han den enda homosexuella personen som bodde på flyktingförläggningen för asylsökande. “Det var den värsta delen av mitt liv”, säger Haris. Han hamnade i kontakt med RFSL via telefon. “Jag fick samtal nästan varje dag.” De brukade säga “Hej Haris, hur mår du?” Och det stöd som de gav mig vid den tidpunkten var perfekt. Jag kunde inte prata med någon i flyktingförläggningen om min läggning.” Så småningom hjälpte RFSL Haris att lämna flyktingförläggningen och flytta till Stockholm. “De hittade dessa två killar jag bor med nu”, säger han, “De är ett homosexuellt par och de stöder andra homosexuella.”
Irene är 22 och kommer från östra Afrika. Hon pratar om stödet och rådgivningen hon fick från RFSL. “De ger dig någon att prata med”, säger hon, “Det var bra för mig att prata med henne eftersom jag har problem med att berätta min historia, eftersom den är så väldigt sorglig.” Irene bor för tillfället hos sin syster medan hon väntar på svar på sin asylansökan. Hennes flickvän är kvar i hemlandet, och hon är inte säker på när hon får träffa henne igen. “Innan ville jag inte acceptera det, att jag verkligen började bli så desperat inombords, eftersom jag hade så mycket ilska.” Irene förklarar hur stor inverkan samtalen med hennes kontaktperson på RFSL hade, “hon hjälpte mig att acceptera att även om allt redan har hänt, så borde jag inte bara låtsas att allt är ok … jag skulle hellre fly från det, men innerst inne påverkade det mig verkligen. Men när jag pratade med henne kände jag mig riktigt bra.”
Hbtq personer har enligt internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter rätt att leva sina liv som vem de är och de ska inte behöva dölja sin sexuella läggning eller könsidentitet för att undvika våld eller diskriminering. “Det påverkade mig verkligen eftersom jag ville komma ut”, säger Irene. “Det känns bra att komma ut. Det känns bra att säga att jag är lesbisk.” Haris håller med, “Att vara homosexuell är inte en fråga om val”, säger han “varför ska jag behöva låtsas att jag är hetero när jag inte är det?”
Senare under dagen kopplar Haris och några av hans vänner av i sofforna som finns utspridda kring scenen på RFSL. De är på väg att börja öva på sina dansnummer för Stockholm Pride Parade. Innan de börjar, delar vissa av dem med sig av sina berättelser om flykt från förföljelse och våld på grund av deras sexuella läggning, och deras förhoppningar om att bygga upp ett nytt liv i Sverige.
Haris pratar om första gången han gick hand i hand med en kille genom Stockholms vackra Gamla stan, “Jag kände mig som en fågel! Jag flög fritt”, säger Haris med ett stort leende “och jag är fortfarande så glad när jag går med en kille på gatan! Folk bryr sig inte!”
Irene, Haris och deras vänner sätter på musiken och börja testa olika dansrutiner till en Beyonce låt. RSFL “får dig att glömma all väntan, det lugnar dig om asylsaken eftersom det är så stressigt”, säger Irene.
Europride kommer att hållas i Riga den 21 juni 2015 och det kommer att finnas en parad, utställningar, workshops och många andra evenemang. 20 Juni 2015 är internationella flyktingdagen.
Se också: RFSL och Newcomers Stockholm
Dela på Facebook Dela på Twitter