UNHCR, FN:s flyktingorgan, har tillsammans med Svenska organisationen mot statslöshet (SOAS) producerat det gemensamma seminariet ”The right to a nationality – the right to human rights” om statslöshet.
Seminariet behandlar orsakerna och konsekvenserna av statslöshet, vilket innebär att man inte är erkänd som medborgare i något land. Utan medborgarskap saknar statslösa personer ofta tillgång till grundläggande rättigheter såsom rätt till arbete, utbildning och sjukvård.
Under seminariet talar Wilfried Buchhorn, biträdande representant för UNHCR:s representation för de nordiska och baltiska länderna, och Jehna Al-Moushahidi, grundare av Svenska organisationen mot statslöshet (SOAS). De diskuterar situationen för statslösa personer globalt och i Sverige, och analyserar åtgärder för att bemöta de utmaningar som återstår.
UNHCR driver #IBelong-kampanjen som syftar till att utrota statslösa till 2024. Trots att viktiga framsteg har gjorts krävs fortsatta åtgärder för att säkerställa allas rätt till en nationalitet.
I Sverige är runt 27 000 personer statslösa eller har ”okänd nationalitet”. UNHCR publicerade 2016 rapporten ”Mapping Statelessness in Sweden” som analyserar svensk lagstiftning, policy och praxis gällande statslöshet och presenterar ett antal rekommendationer. UNHCR rekommenderar Sverige att introducera en process för att säkerställa vem som är statslös samt att stärka skyddsåtgärder för barn som föds statslösa i Sverige.
Dela på Facebook Dela på Twitter