© Klara Ferngren Ådemark
Almontaser Quteineh, 39, har levt som statslös i Sverige sedan 2015 tillsammans med två av sina barn. De är statslösa palestinier och är inte erkända som medborgare i något land.
Eftersom Sverige saknar en process för att fastställa om någon är statslös, sökte Almontaser asyl.
– Jag kan inte stanna i Sverige men jag kan inte heller skickas till något annat land, berättar Almontaser efter att ha fått tre avslag.
Hans två barn, 15 och 12 år gamla, går i skolan i Sverige men upplever en rad olika hinder kopplade till att de inte har vissa identitetsdokument. De har inte kunnat träffa sin mamma på fem år.
– Det är som en mardröm. [Min dotter] brukar säga att vi aldrig kommer att få våra personnummer och att hon aldrig kommer att träffa sin mamma.
Almontaser tar upp utmaningar som han upplever i vardagen. Utan tillgång till personnummer, BankID eller vissa dokument har Almontaser och hans familj svårt att få tillgång till grundläggande behov som busskort eller mobilabonnemang.
– [Mina barn] frågar varför vi är statslösa och varför det hände oss, och jag har inga svar, förklarar Almontaser.
https://youtube.com/watch?v=ZoJoaOMQc0A
Videon med Almontaser producerades genom ett samarbete mellan UNHCR, FN:s flyktingorgan, och SOAS, Svenska organisationen mot statslöshet.
Svenska organisationen mot statslöshet startades 2020 med syftet att öka kunskapen om statslöshet och påverka policyarbete för att säkerställa allas rätt till en nationalitet.
UNHCR har varit ledande i den globala #IBelong-kampanjen som arbetar för att utrota statslöshet till 2024.
Sverige har gjort flera viktiga framsteg i arbetet med att motverka statslöshet. Fler än 22 000 tidigare statslösa personer har fått svenskt medborgarskap sedan 2014.
Idag är runt 27 000 personer i Sverige statslösa eller har ”okänd nationalitet”. UNHCR rekommenderar Sverige att introducera en process för att fastställa vem som är statslös för att bättre kunna identifiera och skydda statslösa personer. UNHCR rekommenderar även Sverige att stärka skyddsåtgärden för barn som föds statslösa i Sverige.
Dela på Facebook Dela på Twitter