De fortsatta ryska attackerna mot infrastrukturen i Ukraina skapar en livsfarlig situation inför ännu en hård vinter.
Tisdagen den 19/11 2024 markerar en mörk milstolpe: det är då 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Behoven bland civilbefolkningen växer för varje dag som går, då intensiva attacker mot landets energiinfrastruktur fortsätter, samtidigt som ännu en vinter närmar sig.
Under de senaste månaderna har Rysslands attacker mot Ukrainas energiinfrastruktur förstört 65 procent av landets totala energikapacitet. Resultatet är omfattande avbrott i el-, värme- och vattenförsörjningen, vilket drabbar miljontals människor, samtidigt som attackerna fortsätter med oförminskad styrka.
“Under mitt besök i Ukraina förra veckan såg jag hur de ständiga flyglarmen och attackerna mot kritisk infrastruktur och civila mål påverkar människorna både fysiskt och psykiskt. De oskyldiga betalar ett högt pris för kriget,” säger Kelly T. Clements, vice högkommissarie för UNHCR, FN:s flyktingorgan.
Sedan augusti har omkring 170 000 människor tvingats fly från sina hem i östra Ukraina, många från områden med intensiva strider. De ansluter sig till de nästan 4 miljoner människor som redan är internflyktingar och de 6,7 miljoner som tvingats fly till andra länder. Enbart i år har 400 000 nya flyktingar korsat gränsen till Europa för att undkomma kriget och bombningarna.
“I Charkiv, en av de mest drabbade regionerna, hörde vi explosioner i bakgrunden medan vi besökte ett tillfälligt boende som stöds av oss. Där träffade jag Svitlana, en 65-årig kvinna vars lägenhet nyligen förstördes av en bomb. Trots att krigets trauman påverkar varje aspekt av hennes vardag utstrålade hon en ofattbar styrka, något som väl speglar den okuvliga andan som råder i landet” berättar Kelly T. Clements.
Uzjhorod, nära gränserna till Ungern och Slovakien, är ett område som hittills har skonats från direkta attacker men som trots detta är hårt utsatt, då det tagit emot hundratusentals människor som tvingats fly från sina hem i andra delar av landet. Särskilt resurserna för att hjälpa dem med särskilda behov börjar nu ta slut.
Många barn går fortfarande i skolan online, vilket gör att de går miste om kontakten med sina klasskamrater. I Charkiv sker undervisningen på vissa platser i underjordiska skyddsrum för att skydda barnen från de återkommande flyglarmen. Dessa “metroskolor” saknar både dagsljus och lekplatser.
“Vinterns första snö föll medan jag var där – en tuff påminnelse om den hårda vinter som väntar. Mycket mer måste göras för att hjälpa civilbefolkningen genom de kommande månaderna, eftersom attackerna mot energianläggningar och andra civila mål fortsätter. Vi kan inte vända dem ryggen nu,” säger Kelly T. Clements.
UNHCR uppskattar att vi kommer att behöva 1 miljard dollar under 2024 för att kunna möta behoven hos dem som drabbats av kriget, både i Ukraina och bland flyktingarna i grannländerna. Tyvärr har vi hittills i år endast fått in lite mer än hälften av det beloppet.
Mitt i all förstörelse finns också hopp
UNHCR:s nära samarbete med den ukrainska regeringen gör det möjligt för oss att både stödja de lokala nödhjälpsinsatserna och landets återuppbyggnad. Regeringen har reagerat snabbt på krisen och lokala aktörer arbetar intensivt med att röja ruiner och säkra områden som drabbats av attacker – ett tydligt tecken på den starka vilja och beslutsamhet som råder i landet dels återuppbygga, dels gå vidare.
UNHCR har – tillsammans med våra FN-partners och olika NGO:s snabbt anpassat sig till den föränderliga situationen. Vi kombinerar akut nödhjälp med initiativ som skapar långsiktiga lösningar. Bland annat delar vi ut kontantstöd, genomför bostadsprojekt och tillhandahåller mikrobidrag som hjälper människor att återfå självständighet och möjlighet att bidra, även mitt under brinnande krig.
Olena från Charkiv har startat en biltvätt, Inna i Zakarpattia har öppnat en syateljé där hon utbildar lokala romska kvinnor, och Liudmila från Kyjiv-regionen har återuppbyggt sitt hem och startat en liten uppfödning av gäss. Dessa berättelser visar hur människor hittar styrkan att börja om och skapa något nytt,” säger Kelly T. Clements och tillägger:
“Våra medarbetare i Ukraina är helt enastående. Många av dem har själva tvingats lämna sina hem men arbetar ändå outtröttligt för att hjälpa andra. Trots att de kämpar med ångest, depression och trauman visar de en otrolig hängivenhet och motståndskraft. Den hjälp vi erbjuder är endast möjlig tack vare våra donatorer. De partnerskap vi har byggt upp i Ukraina under tre årtionden gör en verklig skillnad. Tillsammans kan vi fortsätta att göra skillnad,” säger Kelly T. Clements.
Dela på Facebook Dela på Twitter