FN, tillsammans med partners vädjar idag om totalt 4,1 miljarder US dollar för att möta de mest akuta humanitära behoven hos civilbefolkningen i det krigshärjade Sudan och behoven hos de som tvingats fly till grannländerna.
Genève Tio månader efter att konflikten bröt ut är hälften av Sudans befolkning – cirka 25 miljoner människor – i behov av humanitärt stöd och skydd. Mer än 1,5 miljoner människor har flytt från Sudan till grannländerna Centralafrikanska republiken, Tchad, Egypten, Etiopien och Sydsudan.
Konflikten har spridit sig till fler delar av landet – inklusive till det främsta odlingsområde, Aj Jazirah. Detta har lett till att situationen i dagslägets utgör en av världens största flyktingkriser. Hungern är utbredd, nära 18 miljoner människor som står inför akut livsmedelsosäkerhet.
Stridigheterna fortsätter att skada vattenledningar och annan viktig civil infrastruktur och nästan tre fjärdedelar av hälsocentralerna i landet kan inte längre ta emot behövande. Sjukdomar som kolera, mässling och malaria härjar, samtidigt som två tredjedelar av befolkningen saknar tillgång till sjukvård. Cirka 19 miljoner barn går inte i skolan. Vittnesmål om kränkningar av de mänskliga rättigheterna förekommer i stor utsträckning, bland annat återkommande rapporter om könsbaserat våld.
FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) koordinerar responsen i Sudan. I planen som lanseras idag begär man 2,7 miljarder dollar för att nå 14,7 miljoner människor. UNHCR, FN:s flyktingorgan, koordinerar den del av planen som rör flyktingmottagandet i regionen. Sammanfattningsvis uppskattas att 1,4 miljarder dollar kommer behövas för att hjälpa de nästan 2,7 miljoner människor som befinner sig på flykt i Sudans fem grannländer. Tillsammans syftar de båda planerna till att ge humanitärt stöd till cirka 17,4 miljoner människor i Sudan och dess närområde.
“Tio månaders konflikt har berövat Sudans folk nästan allt – deras säkerhet, deras hem och deras möjlighet att försörja sig,” säger Martin Griffiths, Under Secretary General for Humanitarian Affairs and Emergency Relief Coordinator. “Tack vare givarnas generositet kan vi tillhandahålla mat, skydd, rent vatten och utbildning för barn, bekämpa könsbaserat våld och hjälpa överlevarna. Men förra årets upprop gav mindre än hälften av de medel vi behöver för att kunna lindra lidandet. I år måste vi göra bättre ifrån oss.”
Kriget har hittills tvingat mer än 1,5 miljoner människor att fly till grannländerna, länder som redan har ett stort flyktingmottagande samtidigt som de befinner sig i en svår ekonomiska situation. De flesta av flyktingarna kommer dessutom till avlägsna och svårtillgängliga platser som saknar grundläggande samhällstjänster. Ekonomiskt stöd till humanitära responsen är avgörande, därutöver behövs investeringar som syftar till att förbättra ländernas samhällstjänster. Långsiktiga investeringar i lokalsamhällena stärker ländernas motståndskraft och gör det möjligt för människor att leva ett värdigt liv i det nya hemlandet.
“Jag träffade nyligen sudanesiska flyktingar i Etiopien och fördrivna personer inom Sudan som har förlorat så mycket,” sa FN:s högkommissarie för flyktingar, Filippo Grandi. “Gång på gång hör vi samma budskap från dem: Vi vill ha fred så att vi kan återvända hem, och vi behöver stöd för att återuppbygga våra liv. Människor gör sitt bästa för att klara sig med det grundläggande stöd som värdländerna och de humanitära organisationerna kan ge dem. Jag uppmanar det internationella samfundet att öka sitt stöd till Sudans folk. De är i desperat behov av hjälp, och de behöver den nu.”
Hjälparbetare från 167 humanitära organisationer nådde cirka 7 miljoner människor i Sudan under 2023, detta tack vare stöd från internationella givare. Trots stora utmaningar levererade det humanitära samfundet livsavgörande hjälp över konfliktlinjer i Sudan, inklusive områdena kring Khartoum och Darfur. Tillgång till gränsövergången i Tchad har varit en kritisk livlina, men andra vägar kan bli aktuella.
Under 2023 stöttade 64 partners värdregeringar i att tillhandahålla mer än 1,5 miljoner människor med kritiskt livräddande stöd och skydd i fem grannländer: Centralafrikanska republiken, Tchad, Egypten, Etiopien och Sydsudan. År 2024 syftar flyktingresponsplanen till att 82 partners över de fem länderna fortsätter de livräddande insatserna och dessutom stöder insatser för upp till 2,7 miljoner människor med långsiktiga insatser.
Dela på Facebook Dela på Twitter