Sveriges stöd är en livlina för människor som flyr Ukraina
Över två miljoner människor har nu tvingats på flykt från Ukraina till grannländerna. Samtidigt uppskattar UNHCR att omkring 1,8 miljoner människor befinner sig på flykt inom landets gränser. De humanitära behoven är enorma och ökar ständigt.
UNHCR är på plats i Ukraina och dess grannländer. Organisationens personal jobbar dygnet runt för att bistå de drabbade.
“Sveriges flexibla stöd har gjort det möjligt för UNHCR att snabbt anpassa och öka omfattningen av sin verksamhet i Ukraina för att möta människors akuta behov av humanitär hjälp. Sveriges icke-öronmärkta kärnstöd är ovärderligt i sådana här krissituationer,” säger Karolina Lindholm Billing, UNHCR:s representant i Ukraina.
Krisen i Ukraina är den snabbast växande flyktingsituationen i Europa sedan andra världskriget.
“Situationen i Ukraina är katastrofal. Hundratusentals människor har tvingats lämna sina hem och är på flykt inom landets gränser. På grund av pågående strider kan eller vågar många människor inte lämna sina skyddsrum och har varit instängda i dagar,” berättar Karolina Lindholm Billing. Hon fortsätter: “Behoven är stora. Människor behöver mat, vatten, filtar, tak över huvudet, kläder och mediciner. Men mer än någonting annat, behöver de fred.”
UNHCR arbetar både i Ukraina och i grannländer för att bistå med humanitär nödhjälp och skydd till människor som flyr, samt stödja myndigheterna i grannländer som tar emot flyktingar.
Det svåra säkerhetsläget gör hjälpinsatsen i Ukraina oerhört utmanande. UNHCR jobbar med lokala hjälporganisationer för att dela ut akuta förnödenheter såsom filtar, sovsäckar, hygienartiklar, vatten och vinterkläder. UNHCR hjälper lokala myndigheter bygga och driva mottagningscenter vid gränsområdena, där människor tillfälligt kan få boende, mat och skydd. UNHCR registrerar också de som flyr för att identifiera individer och familjer i behov av skydd.
Förra veckan anlände en hjälpkonvoj med åtta lastbilar med akuta förnödenheter som filtar, hygienartiklar och vatten till Vinnytsia. Fler hjälpkonvojer till andra utsatta områden väntas anlända så fort säkerhetsläget tillåter.
UNHCR uppskattar att sammanlagt 16 miljoner människor kommer att behöva skydd och hjälp inom de kommande veckorna och månaderna: 12 miljoner människor i Ukraina och 4 miljoner flyktingar från Ukraina.
Sverige som givare
Sverige är en av UNHCR:s största givare, och den största givaren av icke-öronmärkt kärnstöd till organisationen.
-
Icke-öronmärkt stöd gör skillnad för människor som lever mitt i bortglömda humanitära kriser
15.01.2024Under 2023 har UNHCR utmanats av ekonomiska begränsningar trots ständigt ökande av humanitära kriser och tvingats göra mer med mindre. Icke-öronmärkt stöd, såsom det från Sverige, finansierar UNHCR:s livsviktiga insatser i glömda kriser och gör det möjligt för UNHCR att planera och genomföra effektiva och hållbara humanitära insatser.
-
Ett år senare: stöd från de nordiska och baltiska länderna oumbärligt för ukrainska flyktingar
17.02.2023Bidrag från de nordiska och baltiska länderna har säkerställt att människor på flykt på grund av kriget i Ukraina fått livsviktigt stöd.
-
Starkt och lägligt stöd till UNHCR har hjälpt miljontals ukrainare på flykt
19.09.2022Sverige var snabb med att ge stöd, vilket gjorde det möjligt för UNHCR att bidra med både omedelbart och långsiktigt stöd till människor på flykt från kriget i Ukraina.
-
UNHCR skyddar Rohingya-flyktingar och tar till förebyggande åtgärder inför monsunperioden
30.08.2022Svenskt stöd gör det möjligt för UNHCR att ta till förberedande åtgärder och snabbt agera under monsunperioden som förvärrar situationen i världens största flyktingläger i Bangladesh.
-
Nordiskt stöd ger livsviktig hjälp till jemeniter på flykt
25.04.2022Icke-öronmärkt stöd från de nordiska länderna hjälper UNHCR att upprätthålla skydd och stöd till jemeniter som befinner sig i en av världens största men mest underfinansierade kriser.
-
FN:s högkommissarie för flyktingar besöker Sverige
11.03.2022FN:s högkommissarie för flyktingar Filippo Grandi besökte Stockholm den 9 mars 2022.