En historisk överenskommelse för flyktingar
År 2018 enades världen om en ny väg framåt för flyktingar och värdländer. Överenskommelsen, som är känd som den globala flyktingpakten, syftar till att förbättra den internationella responsen inför nya och pågående flyktingsituationer och till att säkerställa att både flyktingar och värdländer får det stöd de behöver.
Länderna i Norden och Baltikum har från början gett ett starkt och engagerat stöd till den globala flyktingpakten. Vid de två första globala flyktingforumen under 2019 och 2023 gjorde de nordiska och baltiska länderna flera viktiga åtaganden och bidrog med betydelsefulla initiativ, partnerskap och ekonomiskt stöd. De visade att de har för avsikt att förverkliga målen i den globala flyktingpakten.
Vad är den globala flyktingpakten (Global Compact on Refugees)?
Den globala flyktingpakten, som FN:s generalförsamling beslutade om 2018, är ett ramverk för en mer förutsägbar och rättvis ansvarsfördelning. Pakten menar att en hållbar lösning på flyktingsituationer enbart kan uppnås genom internationellt samarbete. Den förser regeringar, internationella organisationer och andra aktörer med en plan för att säkerställa att värdsamhällen får det stöd de behöver och att flyktingar kan leva produktiva liv. Den innebär även ett unikt tillfälle att förändra hur världen agerar inför flyktingsituationer, på ett sätt som gagnar både flyktingarna och deras värdsamhällen.
De fyra huvudmålen för den globala flyktingpakten är:
- Minska trycket på mottagarländerna;
- Öka flyktingars självständighet;
- Öka tillgången till lösningar i ett säkert tredje land;
- Främja förhållandena i ursprungsländerna för att möjliggöra ett säkert och värdigt återvändande.
Den globala flyktingpakten uppstod ur New York-deklarationen om flyktingar och migranter 2016 – en milstolpe där en vision för en mer omfattande och rättvis respons gentemot flyktingkriser presenterades.
Läs mer om den globala flyktingpakten
Digital platform
På den digitala plattformen för den globala flyktingpakten hittar du en översikt över åtaganden och kan följa utvecklingen och utforska god praxis.
UNHCR:s Quick guide
Lär dig grunderna i den globala flyktingpakten genom dessa frågor och svar från UNHCR.
Global Compact on Refugees Booklet
I den här broschyren kan du läsa hela den globala flyktingpakten.
Globala flyktingforumet (Global Refugee Forum)
Vart fjärde år arrangeras Globala flyktingforumet, som möjliggör för stater och andra aktörer att mötas för att dela med sig av arbetssätt samt att bidra med finansiellt stöd, teknisk expertis, och policyförändringar för att kunna nå de mål som sattes upp i den globala flyktingpakten. Det första globala flyktingforumet gick av stapeln i december 2019 och markerade en milstolpe vad gäller att bygga solidaritet med världens flyktingar samt deras värdländer och värdsamhällen. Mer information finns i rapporten ”Outcomes of the Global Refugee Forum 2019”.
Det andra globala flyktingforumet ägde rum i Genève, Schweitz. Över 4200 deltagare från 168 länder närvarade vid forumet 2023, inklusive över 300 flyktingdelegater. Under forumet gjordes över 1600 åtaganden för att stötta flyktingar och deras värdsamhällen. Uppskattningsvis tillkännagavs nya finansiella åtaganden på 2.2 miljarder USD från stater och andra aktörer, inklusive cirka 250 miljoner USD som utlovades av den privata sektorn. Detta resultat utgör en källa till hopp för de över 36 miljoner flyktingar som är fördrivna världen över.
Klicka här för att läsa mer om flyktingforumet 2023.
Nyheter om den globala flyktingpakten och det globala flyktingforumet
Fotbollsföreningen Malmö FF blir första svenska idrottsförening att göra utfästelser om att stödja flyktingars integration genom arbets- och idrottsmöjligheter
UNHCR, FN:s flyktingorgan, och Malmö FF meddelar idag att man inleder ett partnerskap i syfte att stärka flyktingars integration och inkludering i Malmö genom idrottens förmåga att föra människor samman. Malmö FF åtar sig att öka antalet arbetstillfällen för...
Ett historiskt forum resulterade i löften om jobb och utbildning för flyktingar.
UNHCR har nu avslutat sitt första Globala Flyktingforum, som resluterade i över 770 löften om att öka möjligheter för flyktingar och värdländer.
Globalt möte öppnar i Genève efter “decennium av tvångsförflyttande”
Ett tre dagar långt globalt möte som syftar till att förändra världens respons på flyktingsituationer inleds idag i Genève, Schweiz.