Följande är UNHCR:s svar på frågor som tagits emot efter att en dokumentär nyligen släppts av TV4:s Kalla Fakta.
UNHCR, FN:s flyktingorgan, vill klargöra och framföra följande om hur vi bedriver vår verksamhet i Ukraina, och på vilket sätt vi mottar och fördelar biståndsmedel i regionen:
Trots UNHCR:s omfattande ansträngningar att ge korrekt information och svara på redaktionens frågor är det med besvikelse vi kan konstatera att i programmet som sändes den 20 februari 2023 ges tittarna en ofullständig och bitvis felaktig bild av vårt arbete.
Sedan februari 2022 har UNHCR funnits på plats i Ukraina och i dess grannländer för att bistå med så mycket hjälp som möjligt i vad som har varit ett föränderligt och utsatt humanitärt nödläge.
Hjälpbehoven är fortfarande enorma, men tack vare generösa bidrag från givare har UNHCR under det gångna året kunnat hjälpa över 4,37 miljoner människor på plats i Ukraina. Många av dem som har fått hjälp bor vid krigets frontlinjer, som är hårt drabbade av flyganfall och som nåddes genom en av de 695 humanitära konvojer som UNHCR organiserade 2022.
Bland dem som har fått hjälp har 1,7 miljoner människor fått nödhjälp som exempelvis filtar, sängkläder, hygienartiklar och värmeelement, 1,2 miljoner som har fått juridisk rådgivning och hjälp att ersätta viktiga handlingar eller dokument som de förlorat eller psykosocialt stöd i form av information, rådgivning och stödsamtal. Nära 1 miljon personer har fått kontantstöd för att täcka deras grundläggande behov.
Sedan kriget bröt ut har UNHCR tagit emot generösa bidrag från givare i Sverige. Bidragen från privatpersoner och företag har i huvudsak donerats via Sverige för UNHCR, en organisation som är fristående från UNHCR men som har som syfte att upplysa om situationen för människor på flykt och samla in bidrag från privat sektor till UNHCR:s verksamhet. Insamlingsarbetet har varit direkt avgörande för det arbete UNHCR har kunnat utföra i Ukraina. Utan de insamlade medlen hade vi inte kunnat hjälpa så många människor.
För att skapa förståelse för vårt arbete och för krigets fruktansvärda inverkan på människor lyfter vi i vår kommunikation och i vårt insamlingsarbete fram verkliga personer som drabbats så att de får berätta om sina egna erfarenheter.
UNHCR följer strikta etiska riktlinjer där de som deltar ger sitt medgivande efter att tydligt, på ett språk de förstår, ha informerats om hur materialet kan komma att användas. De undertecknar ett skriftligt medgivande på ett språk som de förstår. Om vi senare blir medvetna om några problem kopplade till samtycke för användning av innehåll, till exempel om människor ändrar sig, så agerar vi därefter.
Användningen av en bild från 2018 var ett misstag, den togs när UNHCR och våra partners gav hjälp till människor som fördrivits av konflikten i den östra delen av landet. Vår praxis är att använda aktuella foton i vår kommunikation – och bilden kommer inte att användas igen.
I fallet med Yurii och Oksana, som nämns i inslaget, vill vi förtydliga att båda två undertecknade ett formulär för medgivande, som delades med dem, och att vi nyligen på nytt fått bekräftat att de samtycker till publiceringen. När Kalla Fakta bad oss dela deras samtyckesblankett frågade vi familjen, men de gick inte med på att dela blanketten med externa parter. Eftersom de nu citeras i dokumentären på att de samtycker, kommer vi att dela formuläret med Kalla Fakta, i linje med våra etiska riktlinjer. I Gregoryis fall undertecknades också ett medgivande.
Vi vill betona att vi i allt vårt kommunikationsmaterial tydligt anger att vi försåg Yurii och Oksana med ett så kallat flyktinghem, Refugee Housing Unit. Ingenstans påstår vi att vi har hjälpt till att återuppbygga deras förstörda hus.
Vårt program för skydd (shelter/tak över huvudet) kan endast erbjuda lätta och medelstora reparationer av skadade hus, och omfattar inte återuppbyggnad av helt förstörda bostäder. Detta för att säkerställa att vi ger maximalt antal personer stöd, samtidigt som vi inser att det inte tillgodoser alla deras behov. Vi erbjöd Yurii och Oksana ytterligare hjälp, inklusive byggmaterial, men erbjudandet avböjdes eftersom de redan hade fått hjälp från en annan organisation.
För UNHCR i Ukraina har prioriteringen från början varit att samordna nära med de nationella och lokala myndigheterna och institutionerna, för att komplettera och förstärka deras ansträngningar för att hjälpa de behövande, och att arbeta så mycket som möjligt med lokala icke-statliga organisationer. Detta för att maximera effektivitet och utnyttja lokal kunskap och UNHCR:s expertis och erfarenhet i situationer med storskaliga tvångsförflyttningar och nödsituationer.
I Ukraina är 12 av våra 17 partner lokala och nationella hjälporganisationer, och vi har ett nära samarbete med cirka 200 ukrainska samhällsorganisationer.
Vi tittar på en mängd olika faktorer, inklusive effektivitet och kostnads-nyttoanalyser när vi beslutar om vi ska genomföra direkt eller via partners – nationella eller internationella icke-statliga organisationer. Vårt mål är alltid att nå maximalt antal behövande, med relevant hjälp, på kortast möjliga tid. Till exempel vårt kontantstödsprogram, som gav stöd till nästan 1 miljon krigsdrabbade människor förra året, implementerades till stor del direkt och utgjorde 250 miljoner dollar, vilket var den största delen av vår budget.
UNHCR lägger stor vikt vid att rapportera öppet om hur medlen vi fått in används. Därför ger UNHCR givare – regeringar och privat sektor – tillgång till budgeten. Alla detaljer görs tillgängliga online för full insyn när våra revisionsprocesser har slutförts, i enlighet med de regler och bestämmelser som fastställts för alla FN-organ. För kalenderåret 2022 kommer denna rapport att finnas tillgänglig i juni 2023 (www.reporting.unhcr.org).
När det gäller UNHCR:s löner vill vi klargöra att samma löneregler gäller för samtliga FN-organisationer och beslutas av FN:s generalförsamling, som består av alla FN:s medlemsstater. Lönetabellen är offentlig och finns tillgänglig för allmänheten. I Ukraina utgörs cirka 30 procent av nettolönen för vår internationella personal av ersättningar som är avsedda att kompensera för att de bor långt från sin familj och på en plats där de riskerar att skadas eller dödas till följd av kriget.
FN uppskattar att nära 18 miljoner ukrainare behöver humanitärt bistånd i Ukraina i 2023. UNHCR är en av över 650 aktörer som ger stöd i nära samordning med Ukrainas regering. Vi är fast beslutna att göra vårt allra bästa för att fortsätta att ge skydd och hjälp till de miljontals människor som har tvingats på flykt eller påverkats av det här kriget.
Please find an English language version of the statement here.
Dela på Facebook Dela på Twitter