Icke-öronmärkt stöd från Sverige gör det möjligt för UNHCR att hjälpa till i kriser som inte uppmärksammas i media men som i hög grad är i behov av stöd.
När finansiering är begränsad kan icke-öronmärkta bidrag rädda liv för de mer än 100 miljoner människor runt om i världen, som har tvingats fly från konflikter, förföljelse eller brott mot de mänskliga rättigheterna. Med nya strömmar av flyktingar följer ökande behov för stöd. Det är då icke-öronmärkt finansiering gör skillnad, särskilt för de människor som befinner sig i utdragna eller bortglömda kriser.
Som den största fleråriga givaren av icke-öronmärkt stöd till UNHCR gör Sverige en viktig skillnad i tider som dessa, när resurserna är knappa och behoven aldrig har varit högre.
2022 var Etiopien, Libanon och Sudan de UNHCR-operationer som mottog mest icke-öronmärkt finansiering. Dessa är länder som under lång tid har hanterat flyktingkriser såväl som socioekonomiska utmaningar, klimatförändringar eller konflikter. Sveriges stöd kommer därför under en kritisk tidpunkt.
Nedanför hittar du exempel på hur icke-öronmärkt stöd från Sverige gör skillnad i 12 av UNHCR:s mest underfinansierade operationer. Alla är länder som tar emot ett stort antal flyktingar eller internflyktingar och som står inför stora utmaningar.
Bangladesh – Bangladesh är värd för 900 000 Rohingya-flyktingar från Myanmar varav de flesta bor i världens största flyktingläger i Cox’s Bazar-distriktet. Människor i området bor trångbott, och under monsunsäsongen finns det risk för översvämningar. Icke-öronmärkt stöd har bland annat hjälpt UNHCR att bygga bostäder samt skapa vatten- och sanitetsanläggningar. UNHCR och lokala volontärer arbetar också för att skydda området mot extremt väder som monsuner och cykloner.
Colombia – Annie och hennes dotter är bland de mer än 2,4 miljoner landsfördrivna venezuelaner som har sökt skydd i Colombia. På UNHCR:s Integrated Assistance Center i Maicao kan de bo i en kortare period och få mat, vård, juridisk rådgivning och stöd till familjeåterförening. Centret är också öppet för colombianer som återvänder till deras hemland och fördrivna personer från Wayuú-folket.
Demokratiska republiken Kongo – Demokratiska republiken Kongo är en av de mest komplexa humanitära kriserna i världen. Landet hyser 520 000 flyktingar och asylsökande samt 5,6 miljoner internflyktingar. Trots stora behov är UNHCR:s operation i Demokratiska republiken Kongo starkt underfinansierad. Icke-öronmärkt stöd gör därför en avgörande skillnad för UNHCR:s möjlighet att bidra med boende såväl som filtar, liggunderlag, tvål och vattendunkar till personer som Biiri, som flydde från sitt hem i Nord–Kivu-provinsen och tidigare fick sova utanför en hangar.
Etiopien – Under många år har Etiopien varit värd för nästan 900 00 flyktingar, men nu är landet själv drabbat av interna konflikter och konsekvenserna av klimatförändringar. Mer än 5 miljoner människor över hela landet har förlorat sina hem, boskap och jordbruk på grund av torka eller konflikt. Icke-öronmärkt finansiering hjälper UNHCR att förse de fördrivna med filtar, liggunderlag, soldrivna lampor och vattendunkar. UNHCR arbetar även med att skapa tillgång till rent vatten, vilket bidrar till att skapa fredlig samexistens mellan flyktingar och värdsamhällen.
Irak – Irak är värd för runt 300 000 flyktingar och asylsökande medan mer än 1 miljon irakier lever som internflyktingar i deras eget land. Samtidigt är Irak en av UNHCR:s minst finansierade operationer. Under vintern har många flyktingar och internflyktingar, som lever i läger, inget annat än tunna väggar eller plastdukar för att skydda dem från kylan. Icke-öronmärkt stöd har hjälpt UNHCR att säkra bättre bostäder och ge kontantstöd till de mest utsatta familjerna så de kan köpa varma kläder och bränsle.
Jemen – Efter att ha förlorat sin man på grund av konflikten i Jemen flydde Fatima och hennes 12 barn till ett läger för internflyktingar i Sana’a. Familjen är bland de mer än 4 miljoner internflyktingar i Jemen, en av världens största humanitära kriser. Runt 73 procent av befolkningen är beroende av humanitärt stöd för att överleva. Men UNHCR:s verksamhet i Jemen är också mycket underfinansierad, och icke-öronmärkt stöd gör en viktig skillnad. Tack vara detta kan UNHCR bistå med ekonomiskt stöd, boende, köks-redskap och tvål till människor som Fatima.
Jordanien – Jordanien har i nästan 12 år varit en tillflyktsort för syrier som flydde kriget i deras hemland. I dag bor mer än 700 000 flyktingar och asylsökande i Jordanien, bland annat invånarna i Azraq-flyktinglägret. De flesta flyktingar har en viss inkomst, men allt fler lever under fattigdomsgränsen på grund av ekonomisk kris och stigande prisnivåer. Tack vara icke-öronmärkt finansiering kan UNHCR erbjuda de mest utsatta familjer kontantstöd. Detta är särskilt viktigt under vintern för att folk ska ha råd med mat, medicin och bränsle.
Libanon – Manal och hennes barn är bland de mer än 1,5 miljoner flyktingar som har sökt säkerhet i Libanon, det land med flest flyktingar per capita i världen. Den socioekonomiska krisen har drabbat både flyktingar och värdsamhället hårt, och flera har svårt att betala för mat och hyra. Det har även blivit svårare att få tillgång till vård och utbildning. Icke-öronmärkt stöd gör det möjligt för UNHCR att täcka de mest utsatta flyktingarnas grundläggande behov och hjälpa dem med utbildning, vård och skydd.
Sydsudan – I Sydsudan har konflikt och klimatförändringar skapat Afrikas största flyktingkris. Mer än 2,3 miljoner sydsudaneser har flytt till grannländerna och runt 2,2 miljoner är internflyktingar. Med icke-öronmärkt finansiering kan UNHCR hjälpa flyktingar och internflyktingar, såväl som sydsudaneser som återvänder, med bostad, personliga dokument, utbildning och stöd som gör det möjligt för dem att skapa en inkomst.
Sudan – Sudan hyser cirka 1 miljon flyktingar, en av de största flyktingpopulationerna i Afrika, samt mer än 3 miljoner internflyktingar. Konflikt, inflation och klimatförändringar gör livet svårare, inte bara för de fördrivna utan även för värdsamhällen. Med icke-öronmärkt stöd kan UNHCR säkerställa material som skyddar tälten mot hårda vindar. UNHCR arbetar även för att skapa fredlig samexistens mellan de olika grupperna.
Tchad – Sadia kom till Milé-flyktinglägret i Tchad efter att ha flytt från våldet i Darfur-provinsen i Sudan tillsammans med sin 2-årige son. Tchad är ett av de fattigaste länderna i världen och med nästan en miljon flyktingar och internflyktingar, samtidigt som landet själv är utmanat av instabilitet och klimatförändringar. Med icke-öronmärkt stöd har UNHCR byggt ut Milé-lägret för att ge ett skydd till flyktingar som Sadia, som flytt våldet i Sudan.
Uganda – Uganda är det största värdland för flyktingar i Afrika och hyser mer än 1,5 miljoner fördrivna. Trots de stora behoven brottas UNHCR i Uganda med underfinansiering. Icke-öronmärkt stöd gör därför en viktig skillnad, så UNHCR kan dela ut filtar, liggunderlag, tvål och bindor till flyktingar som nyss har anlänt på mottagningscenter. UNHCR underhåller även vatten- och sanitetssystem och arbetar för att stoppa sjukdomar och könsbaserat våld.
Sverige som givare
Sverige är sedan länge en viktig partner till UNHCR och en av de största givarna av icke-öronmärkt stöd, vilket gör det möjligt för UNHCR att snabbt ge skydd och att förbereda stöd för nödsituationer och långvariga kriser. Hittills under 2022 har Sverige bidragit med mer än 143,6 miljoner USD till UNHCR, varav 99,2 miljoner USD är icke-öronmärkt. Sverige är den största fleråriga givaren av icke-öronmärkt stöd, och 2021 var 75,4 % av Sveriges donationer icke-öronmärkta.
Dela på Facebook Dela på Twitter