En ny rapport som utförts på uppdrag av UNHCR undersöker hur Migrationsverket gör bedömningar av flyktingstatus för afghaner efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan 2021.
Asylrättscentrum har lanserat rapporten ”Flyktingskapsbedömningar i första instans – ett år efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan”. Rapporten ger en analys av ett hundratal beslut som har fattats av Migrationsverket under perioden juni till augusti 2022 när det gäller afghanska asylärenden i Sverige.
Den nya rapporten är gjord på uppdrag av UNHCR, FN:s flyktingorgan, och syftet är att se över Migrationsverkets rättsliga resonemang, användningen av landinformation samt hur UNHCR:s rekommendationer och riktlinjer, EU-rätt, och rättspraxis implementeras i beslut om asylansökningar.
Även om det är positivt att Migrationsverket genomför en kvalitetsgranskning av sina beslut om afghanska asylansökningar, konstaterar rapporten att den landinformation som används i flera beslut inte är helt aktuell, tillräckligt bestyrkt eller relevant för ärendet. Rapporten noterar också att cirka 40 % av de granskade besluten var utvisningsbeslut, inklusive av kvinnor och barnfamiljer.
I rapporten konstateras att Migrationsverket inte följer UNHCR:s uppmaning till stater att pausa sitt beslutsfattande i enskilda ärenden i de fall där det inte kan fastställas att personen i fråga är flykting. I de granskade besluten har Migrationsverket inte heller hänvisat till UNHCR:s vägledning.
Som UNHCR uttryckte i sin Guidance Note från februari 2022 är förhållandena i Afghanistan fortfarande mycket oförutsägbara, där det förekommer riktat våld och kränkningar av mänskliga rättigheter. Vidare finns det ett antal hinder för att samla in heltäckande information om människorättssituationen i olika delar av landet. UNHCR anser därför att det för närvarande inte är möjligt att med tillräcklig säkerhet bedöma att en afghansk asylsökande inte är i behov av internationellt skydd. UNHCR är därför bekymrad över att Migrationsverket inte har pausat sitt beslutsfattande i de fall det inte går att fastställa att den sökande är flykting.
Sammanfattningsvis ger rapporten elva rekommendationer till Migrationsverket. Detta inkluderar rekommendationen att använda aktuell och relevant landinformation samt att tillämpa ett ålders-, genus- och mångfaldsperspektiv när 1951 års flyktingkonvention tolkas.
Det är UNHCR:s förhoppning att rapporten från Asylrättscentrum ska bidra till en fortsatt dialog med berörda parter, inklusive Migrationsverket, för att stärka asylprocessen.
Du kan läsa rapporten här.
Dela på Facebook Dela på Twitter