Sverige var snabb med att ge stöd, vilket gjorde det möjligt för UNHCR att bidra med både omedelbart och långsiktigt stöd till människor på flykt från kriget i Ukraina.
© UNHCR/Anna Liminowicz
Sedan början på kriget i Ukraina har över 7,1 miljoner flyktingar från Ukraina korsat gränsen till grannländerna och vissa har tagit sig vidare och sökt skydd i andra länder i Europa. Samtidigt befinner sig mer än 6,9 miljoner människor i Ukraina på flykt inom landet och möter utmaningar såsom brist på boende, mat, grundläggande infrastruktur och tillgång till arbete och utbildning.
Den snabba responsen från Sverige och andra nordiska och baltiska länder med finansiering och annat stöd har gjort det möjligt för UNHCR, FN:s flyktingorgan, att snabbt reagera vid det humanitära nödläget i Ukraina och i grannländerna.
När vintern nu snabbt närmar sig kommer många att behöva brådskande och kontinuerligt stöd för att kunna klara sig i det kalla vädret. De kommer bland annat att behöva tryggt och säkert boende, reparationer av skadade hem, varma kläder och psykosocialt stöd.
Genom 241 humanitära konvojer har UNHCR, tillsammans med andra FN-organisationer, kunnat leverera livsnödvändig hjälp och akut stöd till mer än 140 000 ukrainare som befinner sig i de delar av landet som är värst drabbade. Arbetet fortsätter att vara väldigt svårt på grund av den rådande säkerhetssituationen.
UNHCR stöder ankomstcenter i Ukraina där ukrainare på flykt inom landet får skydd och stöd. Vi har skapat eller förbättrat nästan 100 000 sovplatser i mer än 300 center.
Mer än 535 000 internflyktingar i Ukraina har fått kontanthjälp från UNHCR. Med kontanthjälp har flyktingar möjlighet att själva göra prioriteringar och kan möta sina behov på ett värdigt sätt som även bidrar till den lokala ekonomin. UNHCR har därutöver bistått med kontanthjälp till runt 397 000 flyktingar från Ukraina som befinner sig i grannländerna Moldavien, Rumänien, Slovakien och Polen. Kontanthjälpen fungerar som en typ av skyddsnät under övergångsperioden fram till att flyktingarna hittar ett jobb eller inkluderas i det nationella skyddsnätet.
UNHCR har tillsammans med UNICEF etablerat 34 Blå punkter (Blue Dot Safe Spaces) runt om i Moldavien, Rumänien, Ungern, Slovakien, Polen, Bulgarien och Italien. Blå punkterna erbjuder en trygg plats för utsatta flyktingar såsom ensamstående mammor, ensamkommande barn och HBTQ+-flyktingar. Blå punkterna erbjuder information, rådgivning, trygga och barnvänliga platser, hjälp med familjeåterförening, psykosocialt stöd, trygga sovplatser, nödartiklar och hänvisning till specialistsjukvård.
Fram till slutet på augusti hade UNHCR nått fram med stöd till nära 1,8 miljoner människor. UNHCR har bland annat delat ut 723 000 mat- och andra artiklar, såsom filtar, matlagnings-kit, madrasser, dunkar och soldrivna lampor till internflyktingar runtom i Ukraina.
Många hus i de svårast drabbade delarna av Ukraina har skadats under beskjutningar och UNHCR har hjälpt människor med material för att reparera tak, fönster, dörrar och väggar. I Donetsk och Luhansk, samt i områdena omkring Kyiv, har UNHCR även bistått tusentals hushåll med boende-kit för nödsituationer.
UNHCR lanserade tidigt kampanjen ”Stay Safe” på ukrainska, engelska och ryska som syftar till att informera ukrainska flyktingar om risker och ge vägledning om hur man håller sig säker. UNHCR har också satt in specialistpersonal i Ungern, Moldavien, Polen och Rumänien och utbildar volontärer om skydd mot exploatering, utnyttjning, trafficking och könsrelaterat våld.
I svåra situationer är det väsentligt med information, juridisk rådgivning och hänvisning till rätt stöd. UNHCR har bistått hundratusentals ukrainare på flykt med information och skydd, inklusive psykosocialt stöd. Detta görs genom vårt närvarande vid gränsövergångar och transit- och ankomstcenter samt via våra jourlinjer och digitala HELP-sidor.
Sverige som givare
Hittills under 2022 har Sverige bidragit med över USD 143,6 miljoner till UNHCR, varav omkring USD 7 miljoner har gått till UNHCR:s arbete i och omkring Ukraina. USD 99,2 miljoner var icke-öronmärkt. Under 2021 var Sverige vår femte största givare med ett stöd på USD 122,9 miljoner, varav 75,4% var icke-öronmärkt.
Dela på Facebook Dela på Twitter