Tillgång till utbildning – från grundskola till högre utbildning – är avgörande för att säkerställa en hållbar framtid för unga flyktingar som tvingats fly från sina hem på grund av konflikt, våld och förföljelse.
Långt färre flyktingbarn och ungdomar har tillgång till utbildning än motsvarande barn och ungdomar utan flyktingbakgrund. Det visar rapporten “All Inclusive: The Campaign for Refugee Education” som lanseras idag av UNHCR, FN:s flyktingorgan.
Enligt rapporten, som baseras på data från mer än 40 länder, var i genomsnitt 68 procent av barn med flyktingbakgrund inskrivna i grundskolan under skolåret 2020-2021. På gymnasienivå faller andelen ungdomar som är inskrivna till 37 procent – och andelen faller ytterligare till 6 procent för högre utbildning. Detta är dock en ljuspunkt, då det för några år sedan enbart var en procent av unga flyktingar som hade tillgång till högre utbildning.
“Ordspråket ’talang är universellt men det är inte möjligheter’ beskriver verkligheten för miljontals flyktingbarn. Vi måste minska gapet mellan talang och möjlighet,” säger Filippo Grandi, FN:s högkommissarie för flyktingar och fortsätter:
“När det gäller flyktingar är det en investering i människor som kommer att återuppbygga sina länder när de säkert kan återvända hem.”
UNHCR uppmanar till inkludering av flyktingar i nationella utbildningssystem – från tidpunkten då en humanitär kris startar, under utdragna flyktingsituationer och genom långsiktig utvecklingsplanering. Detta kräver bland annat mer stöd till lärares utbildning och löner, ny infrastruktur, tillräckligt och relevant undervisningsmaterial, säker transport till och från skolor, tillgång till prov och intyg samt undervisning i digitala färdigheter.
Filippo Grandi noterar att många länder har gjort stora framsteg för att bättre inkludera flyktingar i nationella utbildningssystem.
“Nu måste dessa policys uppehållas genom gedigen och hållbar finansiering samt genom att trycka på vinsterna av inkludering.”
UNHCR:s uppmaning att alla flyktingbarn och ungdomar ska inkluderas i nationella utbildningssystem och ha tillgång till utbildning av hög kvalité stöds av den sjufaldige formel 1-världsmästaren Lewis Hamilton.
“Utbildning utvidgar inte bara människors horisonter och ger dem möjligheter som de annars aldrig skulle drömma om. Det motarbetar också de skadliga effekterna av systematisk orättvisa,” säger Lewis, som har skrivit rapportens slutord.
“Det handlar inte bara om att skapa bättre livschanser för unga och att hjälpa dem finna sitt kall och skapa sin egen framtid. Det handlar också om de påföljande effekterna: bättre mångfald bland de som befinner sig i maktpositioner och inflytande inom arbetslivet, sport, kultur och politik.”
Dela på Facebook Dela på Twitter