Svenskt stöd gör det möjligt för UNHCR att ta till förberedande åtgärder och snabbt agera under monsunperioden som förvärrar situationen i världens största flyktingläger i Bangladesh.
© UNHCR/Amos Halder
Det är nu fem år sedan mer än 700 000 barn, kvinnor och män från den förföljda och statslösa Rohingya-minoriteten flydde Myanmar i hopp om att finna trygghet i Bangladesh som redan då var värdland för tusentals Rohingya-flyktingar. De bor i världens största flyktingläger i Cox’s Bazar, hem till nästan en miljon Rohingya-flyktingar – varav mer än hälften är barn.
Lägret är mycket tätbefolkat och majoriteten är beroende av humanitärt stöd. Den årliga monsunperioden som börjar i juni har ytterligare förödande konsekvenser för flyktingarna. Förra året förstördes mer än 2 500 boplatser i rekordstora översvämningar och 12 000 personer drabbades.
Tack vare stöd från Sverige kan UNHCR arbeta för att lindra konsekvenserna av monsunperioden och se till att flyktingar i Bangladesh är förberedda för att hantera översvämningar och jordskred som riskerar att förvärra deras redan utsatta situation.
Flera vattenreservoarer och dammar finns spridda runt lägret och vid kraftigt skyfall kan vattennivåerna öka avsevärt. Inför monsunperioden i år har UNHCR utbildat Rohingya-flyktingar till första hjälpen-arbetare för att på ett säkert sätt kunna rädda och evakuera människor från vattenmassorna.
Över 70 000 hushåll har fått utrustning för att kunna säkra sina bostäder under monsunperioden. Utrustningen består bland annat av rep och ståltråd som kan användas för att förstärka bostäder under kraftiga skyfall.
UNHCR:s experter i Cox’s Bazar har lett arbetet med att förbereda lägret och dess tusentals bostäder för den kommande monsunperioden. Detta inkluderar bland annat byggandet av bambubroar, avlopp och stabiliserande sluttningar så att bostäder inte riskerar att svepas bort i jordskred.
UNHCR har utbildat hundratals volontärer från flyktingbefolkningen i att öka medvetenheten kring monsunperioden och sprida information om förberedande åtgärder genom att gå från bostad till bostad. De har även utbildats i hur man reparerar bostäder för att de bättre ska kunna stå emot kraftiga vindar och skyfall.
När monsunen slog till i juni fick ett dussintal hushåll tillfälligt skydd i ordnade kommunala byggnader i lägret för att garantera deras säkerhet under skyfallen.
Tillsammans med partners stödjer UNHCR Rohingya-flyktingar med att plantera snabbväxande träd runt om i lägret för att stabilisera sluttningar och på så sätt minska risken för översvämning och jordskred.
Sverige är sedan länge en viktig partner till UNHCR och en av de största givarna av icke-öronmärkt stöd, vilket gör det möjligt för UNHCR att snabbt ge skydd och att förbereda för nödsituationer. Hittills under 2022 har Sverige bidragit med USD 143,4 miljoner, varav USD 99,3 miljoner är icke-öronmärkt och USD 2 miljoner är till Bangladesh.
Dela på Facebook Dela på Twitter