En ny rapport som utförts på uppdrag av UNHCR ger en översikt och analys av hur Sverige har implementerat massflyktsdirektivet för flyktingar från Ukraina.
I rapporten ”Massflyktsdirektivet aktiveras – tillfälligt skydd i Sverige” ger Asylrättscentrum en analys av den svenska implementeringen av beslutet att aktivera massflyktsdirektivet som en följd av flyktingströmmarna från Ukraina.
Den nya rapporten är gjord på uppdrag av UNHCR, FN:s flyktingorgan, och fokuserar på rätten till tillfälligt skydd, rätten att söka internationellt skydd, rätten till familjeåterförening och de sociala och ekonomiska rättigheterna för de personer som beviljas tillfälligt skydd.
En viktig rekommendation från rapporten är att säkerställa att personer med tillfälligt skydd har rätt till samma nivå av ekonomiskt stöd och tillgång till hälso- och sjukvård som andra flyktingar i Sverige. Rapporten lyfter fram att människor som flyr från Ukraina endast har rätt till ”sjukvård som inte kan anstå” och endast får en mycket begränsad dagersättning på samma nivå som asylsökande, vilket är avsevärt lägre än det stöd som beviljas för erkända flyktingar och andra bosatta i Sverige.
Även om Sveriges åtgärder kopplade till den aktuella flyktingsituationen har varit överväldigande positiva, delar UNHCR den oro som uttryckts av flera civilsamhällesorganisationer, att människor som flyr från Ukraina inte ges samma rättigheter som andra flyktingar i Sverige. Dessutom anser UNHCR att ekonomiskt bistånd och socialt stöd måste vara tillräckligt för att säkerställa en värdig levnadsnivå.
Det är UNHCR:s förhoppning att rapporten från Asylrättscentrum ska bidra till en fortsatt dialog med berörda parter, inklusive den svenska regeringen, för att stärka de ekonomiska och sociala rättigheterna för personer som beviljats tillfälligt skydd.
Hitta rapporten här.
Dela på Facebook Dela på Twitter