UNHCR, Rädda Barnen och Röda Korset har organiserat ett gemensamt seminarium om säkra och lagliga vägar för flyktingar tillsammans med experter från Migrationsverket, civilsamhället och akademin.
Shimiyana, 23, studerar en IT-utbildning på Cavendish University i Lusaka tack vare ett stipendium genom DAFI-programmet. DAFI-programmet skapar möjligheter för flyktingar att studera och är ett exempel på en säker och laglig väg. © UNHCR/Antoine Tardy
Under de senaste veckorna har ett stort antal statliga institutioner, företag, civilsamhällesaktörer och individer öppnat upp utbildnings- och jobbmöjligheter för ukrainska flyktingar som kommit till Sverige.
Studie- och jobbprogram kan, tillsammans med andra säkra och lagliga vägar, skapa en möjlighet för människor på flykt att fortsätta med sin utbildning eller karriär och i samband med det kunna lämna en tillfällig tillflyktsort eller långvarig flyktingsituation.
– Vi skulle tjäna på att ha fler lagliga vägar för människor att söka sig till Europa och få skydd här, säger Lisa Pelling, chef för tankesmedjan Arena Idé.
Hon var en av tre talare på seminariet Lagliga vägar för människor i behov av internationellt skydd som organiserades 10 mars av Rädda Barnen, Röda Korset och UNHCR:s representation för de nordiska och baltiska länderna.
– Just nu är solidariteten med ukrainska flyktingar enorm. Jag tror att den här krisen kommer att ge oss ytterligare argument för att se att vi måste ta emot [flyktingar], vi har råd att ta emot och det är faktiskt även så att vi kommer att tjäna på att ta emot, säger Lisa Pelling.
Seminariet – som är det andra i en seminarieserie i tre delar om långsiktiga lösningar för människor på flykt – samlade ledande röster i Sverige inom migration, flyktingfrågor och lagliga vägar. Bland talarna fanns Bernd Parusel, expert från Migrationsverket och forskare inom europeisk migrationspolicy och Lisa Pelling, chef på Arena Idé och expert inom migrations- och integrationsfrågor samt Karolina Catoni, biträdande enhetschef vid International Centre på Göteborgs Universitet och koordinator för svenska sektionen av Scholars at Risk.
För att möta behovet av långsiktiga lösningar för flyktingar – vare sig från Ukraina, Afghanistan, Etiopien eller andra länder – har UNHCR länge arbetat för att skapa fler säkra och lagliga vägar. Sedan den Globala flyktingpakten antogs 2018 har intresset för säkra och lagliga vägar ökat och det finns nu flera initiativ på gång både i Sverige och globalt.
Säkra och lagliga vägar syftar på vägar som kompletterar vidarebosättning genom att erbjuda uppehållstillstånd i ett tredje land där personens behov av internationellt skydd tillmötesgås. Detta kan bland annat vara genom studier, jobb, familjeåterförening och humanitära mottagandeprogram. Med tillgång till säkra och lagliga vägar kan människor på flykt finna skydd och trygghet utan att tvingas ut på farliga och irreguljära resor.
– Lagliga vägar kan även vara ett sätt att öka flyktingars självständighet och handlingsfrihet. Det ger flyktingar möjlighet att utveckla och använda sina färdigheter och se till att deras kompetens inte går förlorad, säger Erika Löfgren, Senior Durable Solutions Associate för UNHCR:s representation för de nordiska och baltiska länderna.
– Lagliga vägar kan bidra till att minska belastningen på första asylländer – det är en sorts solidaritetshandling.
Säkra och lagliga vägar minskar inte staters ansvar att ta emot och skydda flyktingar som söker asyl i landet. UNHCR rekommenderar också starkt att de säkra och lagliga vägar som skapas ska vara utöver traditionell vidarebosättning av kvotflyktingar. Vilka säkra och lagliga vägar som finns och hur de fungerar varierar mellan länder.
En av de pågående initiativen i Sverige med säkra och lagliga vägar är nätverket Scholars at Risk. Det internationella nätverket arbetar med säkra och lagliga vägar genom att sammanföra forskare på flykt eller i en utsatt situation med universitet som är villiga att ta emot utsatta forskare. Sverige tar nu emot runt tio utsatta forskare per år – en siffra som Karolina Catoni från Scholars at Risk anser troligtvis kommer att öka till följd av det stora intresset för programmet.
Det tredje och sista seminariet i serien kommer att fokusera på integration och sänds efter sommaren.
Dela på Facebook Dela på Twitter