På bilden syns Aisha Khalil, 104 år, en syrisk flykting som bor i flyktinglägret Zaatari, tillsammans med UNHCR:s hälsochef Lyad Shytiat, vid Mafraq Chest and Disease Centre medan hon vaccineras mot COVID-19. © UNHCR/Mohammad Hawari
Vacciner mot COVID-19 börjar nu bli tillgängliga runt om i världen, och UNHCR, FN:s flyktingorgan, kräver att flyktingar, internt fördrivna och statslösa människor skall inkluderas i nationella vaccinationsprogram. Enligt folkhälsomyndigheternas resonemang behöver minst 70 procent av en befolkning vaccineras för att hållbart sakta ner spridningen av viruset. Det betyder att om de mest utsatta riskgrupperna hålls säkra, hålls alla säkra.
UNHCR deltar aktivt i diskussioner med COVAX (som delvis leds av den globala vaccinationsalliansen Gavi), ett globalt initiativ som ser till att låginkomstländer får tillgång till vaccinet. Ett av resultaten från detta initiativ är att UNHCR och Gavi den 3 februari 2021 meddelade ett stärkt samarbete för att stödja insatserna för att vaccinera flyktingar, internt fördrivna, och statslösa människor.
“En majoritet av världens flyktingar befinner sig i låg- eller medelinkomstländer. Det internationella samfundet måste göra mer för att stötta värdländerna i form av tillgång till vacciner. Global och rättvis tillgång är det som i slutändan kommer att skydda liv och stoppa pandemin,” sade FN:s flyktingkommissarie, Filippo Grandi.
Det finns redan positiva exempel från mer än femtio länder där flyktingar inkluderats i vaccinationsplanerna.
Den 14 januari 2021 blev Raia Alkabasi, en irakisk flykting, den första UNHCR-registrerade flyktingen i Jordanien att vaccineras.. Alla invånare i Jordanien, inklusive flyktingar och asylsökande, är inkluderade i landets nationella vaccinationsplan.
Jordanien är värdland för ett stort antal flyktingar, där en av 16 invånare har tvingats på flykt. Pandemin har haft svåra socioekonomiska konsekvenser för landet, där fattigdomen bland flyktingar har växt med 18 procent sedan mars 2020.
Sedan början av pandemin har Jordanien visat ledarskap genom att inkludera flyktingar i sin nationella responsplan.
Tidigare i februari bestämde sig Colombia för att ge tillfälligt skydd på tio år åt de 1,7 miljoner venezuelaner som befinner sig i landet. Förändringen ger venezuelanska flyktingar och migranter extra skydd, säkerhet och stöd, och ger dem även tillgång till Colombias vaccinationsplan.
Den politiska och socioekonomiska krisen i Venezuela ledde till den största utvandringen i latinamerikansk modern historia. Mer än 37 procent av de flyktingar och migranter från Venezuela som finns i regionen befinner sig i Colombia.
Linda Ilanjian, en 90-årig syrisk flykting, blev en av de första flyktingarna som vaccinerades i Grekland. Den 5 februari 2021 vaccinerades hon vid ett sjukhus i Aten.
Det finns ungefär 120 000 asylsökande och migranter i Grekland, inklusive 4 200 barn som kom till landet ensamma eller som skilts från sina familjer under resan. Det grekiska hälsoministeriet har bekräftat att flyktingar och asylsökande skall inkluderas i de nationella COVID-19-åtgärderna.
Miljontals flyktingar, internt fördrivna och statslösa människor har svårigheter som är kopplade till coronapandemin. Utöver folkhälsoproblemen har de socioekonomiska följderna av pandemin även gjort att många flyktingar förlorat sina jobb och försörjningsmöjligheter.
UNHCR inledde sin vädjan om stöd under pandemin (Coronavirus Emergency Appeal) i maj 2020 för att täcka de enorma COVID-19-relaterade behoven. Hittills har de nordiska och baltiska länderna bidragit med mer än 21 miljoner amerikanska dollar till UNHCR:s insatser mot coronapandemin.
Dela på Facebook Dela på Twitter