En syrisk flykting har vunnit UNHCR:s Innovationspris för sitt nyskapande projekt som hjälper barn att hantera bestående trauman.
Imad Elabdala är en ingenjör från Syrien som kom till Sverige som flykting 2013 och har startat organisationen Hero2B för att ge stöd till unga flyktingar. © Teeh Pictures
När Imad Elabdala kom till Sverige på flykt från sitt hemland hoppades han kunna börja ett nytt liv med hjälp av sin utbildning och erfarenhet som ingenjör i Syrien. Men kort tid efter att han anlänt till säkerheten i Sverige kom traumat från kriget ifatt honom och han fick diagnosen posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).
”Att lida av PTSD har varit svårare än själva kriget,” säger den 36-årige ingenjören. Han syftar på konflikten i Syrien, som pågått i tio år. ”Förut underskattade jag betydelsen av psykisk hälsa. Men efter att ha levt med PTSD inser jag att psykisk hälsa är nyckeln till allt.”
Människor med PTSD återupplever ofta traumatiska händelser genom mardrömmar och ofrivilliga flashbacks, eller tillbakablickar, som kan ha stor påverkan på vardagen.
Imad började studera psykologi för att hjälpa sitt eget läkande. En kort tid därefter började han fundera på och undersöka vad han själv kunde göra för att ge stöd till unga flyktingar, i synnerhet barn, vars psykiska hälsa också påverkats av svåra händelser. Lösningen? Organisationen Hero2B.
Hero2B startades 2016 och arbetar för att motverka psykisk ohälsa hos samhällets mest utsatta barn.
Under mottot ”varje barn förtjänar att känna sig som en hjälte, inte ett offer” använder sig Hero2B av berättelser, psykologi och teknologi för att skapa innovativa lösningar som får barn att övervinna problem och skaffa sig en mer positiv syn på framtiden.
”Det är här som styrkan i berättelser kommer in. Plötsligt är vi inte rådgivare, utan vänner.”
”Sarahs resa” är en bok som utvecklats av Imad tillsammans med barn och psykologer. Den handlar om en ung flyktingtjej som övervinner olika problem och utmaningar under sin färd till ett säkert land. Före pandemin besökte Imad tillsammans med en pedagog skolor där de bland annat använde berättelsen för att tala om teman som empati och egenmakt.
”Det är här som styrkan i berättelser kommer in. Plötsligt är vi inte rådgivare, utan vänner,” säger Imad.
Hero2B:s metod förändrade Yaras* liv. Sjuåriga Yara kom till Sverige med sina föräldrar från Syrien år 2015.
Yara och hennes familj lyckades ta sig till Europa, men först efter en farlig flykt över havet. Efter en tid började Yara visa tecken på att vara rädd för vatten och det kom fram att hon skolkade från simlektionerna i skolan i Sverige.
Yara skämdes också över sin flyktingbakgrund, något som hennes mamma Amina menar negativt påverkade Yaras utveckling.
”Vi var så glada över att komma till säkerhet,” säger Amina. ”Men vår situation förändrades när vi kom att leva med en ovetskap inför framtiden och när effekterna av vad vi bevittnat under kriget började visa sig.”
Hero2B:s berättelsemetoder hjälpte Yara att gradvis bearbeta och bättre hantera de traumatiska händelser hon varit med om. Hon inspirerades av huvudpersonen Sarahs styrka och särskilda egenskap att kunna tala med element i naturen.
“Hon hade en idol som såg ut som henne”
”Yara ser upp till Sarah. Hon började berätta för vänner i skolan att hon hade en idol som såg ut som henne och som också var flykting,” säger Amina. Genom karaktären Sarah lyckades Yara komma över sin rädsla för vatten och började vara med på simlektionerna.
”Organisationens böcker och filmer hjälpte verkligen Yara att utveckla sin självkänsla,” säger Amina.
När pandemin tog fart var Imad tvungen att förändra hur Hero2B arbetade. Han utvecklade ett pilotprojekt baserat på sociala medier, filmer och andra digitala verktyg för att nå ut till barn och deras familjer. Starka huvudpersoner är fortfarande en central del i arbetet eftersom idoler och hjältar har en förmåga att inspirera och förmedla medkänsla och inkludering.
Imad påpekar att det trots betydelsen av att kunna prata om dessa teman i skolan så är det också värdefullt för barn och vuxna att ha verktyg i hemmet; det gör det möjligt att tala om upplevelser som handlar om inkludering och utanförskap i ett nytt samhälle inom den egna familjen.
Hero2B:s fokus på psykisk ohälsa och omställningen till digitala metoder bidrog till att UNHCR, FN:s flyktingorgan, tilldelade organisationen 2020 års Innovationspris. Priset delades först ut 2018 och syftar till att framhäva innovation bland frivilligorganisationer som arbetar med flyktingar. I december tilldelades Hero2B priset på 15 000 amerikanska dollar, pengar Imad planerar att använda för att utveckla organisationen vidare.
”Hero2B:s fokus på psykisk hälsa och psykosocialt stöd bedöms vara särskilt viktigt under en tid då osäkerhet, ensamhet och ångestkänslor ökar bland flyktingar, och bland barn i synnerhet,” enligt juryns motivering.
Numer ägnar sig Imad åt Hero2B på heltid och hoppas att organisationen en dag blir en stor aktör som kan erbjuda digitala verktyg för psykosocialt stöd över hela världen.
Fotnot: *Yara och Amina heter egentligen något annat. Namnen är ändrade på grund av skyddsskäl.
Dela på Facebook Dela på Twitter