Regeringar, organisationer och enskilda måste samlas till försvar för de mänskliga rättigheterna. När världsorganisationen under nästa år fyller 75 står flera frågor av intresse för Sverige på dagordningen.
© UN Photo
På internationella dagen för mänskliga rättigheter för ett år sedan uppmärksammade vi, företrädare för FN-relaterade organisationer i Sverige, att den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna fyllde 70 år. Vi pekade på en rad framgångar men varnade samtidigt för att våra gemensamma rättigheter står under hot i en rad länder.
De mänskliga rättigheterna är fortfarande ifrågasatta och inte minst kvinnor, unga och minoritetsgrupper är utsatta. Runt om i världen riktas hot mot organisationer som arbetar för rättigheter för bland annat hbtq-personer och personer med funktionsvariation.
Samtidigt demonstrerar tusentals människor världen runt med krav på medborgerliga fri- och rättigheter. FN har flera gånger uppmanat regeringar att avstå från att svara med våld och i stället delta i fredlig dialog.
Även i Sverige debatteras rättighetsfrågor, klimatet, jämställdheten, barns situation, migrationen och hotet från populistiska och extremistiska rörelser – allt detta är frågor som kommer diskuteras i FN under det kommande året då världsorganisationen också fyller 75.
Samarbetet mellan 193 länder i FN har inneburit stora framgångar på en rad områden, inte minst för människors fri- och rättigheter. Emellanåt görs försök att misstänkliggöra MR-arbetet och FN:s uppgift som stödjare och granskare.
Vi uppmanar regeringar, organisationer och enskilda att försvara dessa rättigheter och gemensamt ta tillbaka initiativet i debatten. På det sättet kan vi försvara de rättigheter som FN och dess medlemsländer har tagit fram.
Vi lever i en orolig tid och motsättningar försvårar det internationella samarbetet. Trots det konstaterar vi att företrädare för alla världens länder gång på gång återkommer till FN och den unika arena som världsorganisationen utgör.
FN:s 75-årsjubileum under 2020 är ett tillfälle för medlemsländerna att öka sina ansträngningar på en rad områden, att samarbeta konstruktivt och att anta utmaningen att inleda världens största dialog om vår gemensamma framtid.
Att försvara grundläggande fri- och rättigheter är en central uppgift i det arbetet.
Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet
Pernilla Baralt, generalsekreterare UNICEF Sverige
Mats Djurberg, generalsekreterare Svenska Unescorådet
Monica Green, ordförande UN Women Sverige
Henrik M. Nordentoft, regional representant UNHCR
Carolina Given-Sjölander, tf Sverigerepresentant UNDP
Denna artikel publicerades först på Aftonbladet.se här.
Dela på Facebook Dela på Twitter