Strax söder om polcirkeln välkomnar den lilla staden Mo i Rana i norra Norge flyktingar.
Syrisk pojke rappar med ett norskt band i Mo i Rana, Norge. "Jag hoppas jag kan ta bort alla krigsljud från våra minnen." Foto: UNHCR / Max-Michel Kolijn
Strax söder om polcirkeln har Mo i Rana i norra Norge mycket att erbjuda med sina vackra landskap, sin gästfrihet och jobb åt många. Men det ligger långt bort, det är kallt, och de flesta har aldrig hört talas om den lilla staden.
“Här i norra Norge har befolkningen minskat under de senaste 50 åren”, säger Merete Torsteinsen, rektor på det lokala vuxenutbildningscentret. “Vi välkomnar flyktingar här, inte bara för att vi är vänliga, men för att vi brådskande behöver dem för att hålla vår region levande. Vi har jobben och utrymmet – nu behöver vi folket.”
Aiman Shaqura, grundare och initiativtagare till Give a Job, är en palestinier som för 27 år sedan kom till Norge som flykting – och som sedan dess har blivit en framgångsrik företagare och företagsägare. Hans senaste projekt, Give a Job, är inriktat på att skapa nätverksmöjligheter för människor som han själv – som kommer till Norge med stor potential och bara behöver få möjligheten att möta rätt folk och bevisa sig.
När Aiman reste till Mo i Rana för att föreslå en arbetsmässa med tillfälle att mötas, presentera sig och nätverka, blev Mo i Rana invånarna, flyktingarna och företagsägarna i samhället väldigt förtjusta i idén. Tillsammans tillämpade de den norska så kallade dugnad andan – en samhällsansats där varje person bidrar med sin tid eller tillgängliga resurser frivilligt, för en bra sak.
“Det vi gjorde var att samla personer som normalt inte möts – för att hjälpa dem att finna varandra, skapa jobbmöjligheter och framför allt för att alla skulle ha en trevlig kväll.” Aiman Shaqura förklarar.
Med donationer av buketter i överflöd från den lokala blomsterhandlaren, 200 kilo av första klassens laxfiléer och underhållning av lokala musiker och inspirerande talare, samt med fler än 30 företag närvarande, stöd av en kändiskock som stod för menyn och koordinerade köket, och naturligtvis de lokala flyktingarna som hjälpte till att duka fram, laga mat och servera de mer än 400 gästerna – blev kvällen till en femstjärnig fest för alla i stadens mest prestigefyllda lokal.
Att nätverka behöver inte bara handla om att hitta rätt arbetare för rätt jobb – för Mo i Rana invånarna blev den här kvällen en även en möjlighet att träffa nya vänner, och inse storheten i hur mycket samhället, tillsammans med dess nya invånare, är kapabelt att uppnå tillsammans.
Dela på Facebook Dela på Twitter