Vilken roll har berättandet i främjandet av samhällsgemenskap i en värld splittrad av gränser, konflikter och hat? Samtalet kommer att kretsa kring berättandets roll i att främja empati och förståelse, skapa gemenskap och bidra till att åstadkomma påtaglig social förändring.
Talarna: Jack Edwards (Youtuber) och Purity Tumukwasibwe (tidigare deltagare i UNHCR:s berättarprogram Refugee Speakers Programme).
📍H01:20, Globala Torget
🕐kl. 13.00
Litteraturen och media har en viktig roll i att belysa och bekämpa systematiska orättvisor, men kan i många fall leda till att författare, journalister och kulturpersonligheter möts av hot och hat eller tvingas fly. Varför behövs fristäder för förföljda författare och kulturpersonligheter och vad innebär det att vara en fristad? Hur är det att leva och verka i Göteborg som fristadsförfattare?
Talarna: Saiful Baten (Tito) (författare och journalist), Malin Schiller, (Göteborgs fristadskoordinator) och Karin Hansson (nationell samordnare för Sveriges fristäder inom ICORN (International Cities of Refuge Network)).
📍H01:20, Globala Torget
🕐kl. 15.00
Tove Janssons berättelser – med motståndskraft, hopp och vikten av samhällsgemenskap som återkommande teman – skrevs som svar på det kaos och osäkerhet som rådde under andra världskriget. Berättelserna fortsätter att vara relevanta i en nutid präglad av konflikt och osäkerhet.
Talarna: Maimo Henriksson (Finlands ambassadör i Sverige).
📍H01:20, Globala Torget
🕐kl. 16.00
Purity Tumukwasibwe föddes i Uganda och kom till Sverige 2021 efter fem år som flykting i Kenya. Purity är transkvinna och transaktivist och kommer på Bokmässan att läsa en dikt som tidigare endast framförts på Kulturhuset i samband med Världsflyktingdagen. Faiaz Dowlatzai föddes i provinsen Balkh i Afghanistan och kom till Sverige 2015. Faiaz arbetar som författare och journalist och har skrivit sju böcker. Under Bokmässan kommer han att läsa ur sin senaste bok, Gosale: Tre idioters äventyr.
Talarna: Purity Tumukwasibwe och Faiaz Dowlatzai (båda två är tidigare deltagare i UNHCR:s berättarprogram Refugee Speakers Programme).
📍H01:20, Globala Torget
🕐kl. 11.00
Hur skildrar barnböcker krig och flykt? Hur kan barnböcker användas för svåra samtal med barn om krig, konflikt och att tvingas på flykt? Vilken roll har böcker och litteratur i arbetet med barn som lever i en konfliktsituation?
Talarna: Peimaneh Mollazehi (författare av Det viktigaste), Zanyar Adami (författare av Regnmakaren) och Lesia Lesiv (tidigare deltagare i UNHCR:s berättarprogram Refugee Speakers Programme).
📍H01:20, Globala Torget
🕐kl. 15.00
Samtalet kommer att behandla skrivandets, berättandets och konstens roll i att bemöta och lindra trauma över både gränser och generationer.
Talarna: Sofi Oksanen (prisad författare) och Frida Johansson Metso (legitimerad psykolog och samordnare för Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering).
📍H01:20, Globala Torget
🕐kl. 17.00
Jan Eliasson talar om diplomati i en tid då fler än 120 miljoner människor befinner sig på flykt. Jan Eliasson intervjuas av Faiaz Dowlatzai.
Talarna: Jan Eliasson (tidigare toppdiplomat och ordförande för FN:s generalförsamling och Faiaz Dowlatzai (författare och tidigare deltagare i UNHCR:s berättarprogram).
📍H01:20, Globala Torget
🕐kl. 10.00
Hur gör man för att skildra flykt och krig på ett sätt som förmedlar situationens allvar och samtidigt säkerställer att människor skildras med värdighet, handlingskraft och medmänsklighet?
Talarna: Erik Larsson (ordförande för Reportrar utan gränser), Purity Tumukwasibwe (tidigare deltagare i UNHCR:s berättarprogram Refugee Speakers Programme) och Daniel Zdolsek, (fotograf på TV4).
📍H01:20, Globala Torget
🕐kl. 11.00
Vad innebär tillhörighet för personer från nationer som inte är stater? När främjar medborgarskap inkludering, och när används det som ett verktyg för att förtrycka? Samtalet kretsar kring statslöshet, medborgarskap och tillhörighet i en bred bemärkelse och utifrån ett samiskt och kurdiskt perspektiv
Talarna: Agri Ismaïl (författare till Hyper som kretsar kring Kurdistan, statslöshet och kapitalism) och Åsa Simma, teaterchef på Giron Sámi Teáhter.
📍H01:20, Globala Torget
🕐kl. 15.00
Under samtalet kommer Boris Khersonsky och Lyudmyla Khersonska prata om hur deras skrivande har utvecklats som svar på den fullskaliga invasionen och den pågående konflikten i Ukraina. De kommer att tala om litteraturen och konstens roll under krig och konflikt.
Talarna: Boris Khersonsky och Lyudmyla Khersonska (prisade poeter från Ukraina) och Lesia Lesiv (tidigare deltagare i UNHCR:s berättarprogram Refugee Speakers Programme).
📍H01:20, Globala Torget
🕐kl. 11.00
Dela på Facebook Dela på Twitter