Pressmeddelandet distribueras på uppdrag av den Internationella Olympiska Kommittén 2 maj 2024.
Trettiosex idrottare från elva olika länder, som representeras av femton nationella olympiska kommittéer, och tävlar i tolv olika sporter, utsågs idag till medlemmar i IOC:s olympiska flyktinglag för Paris 2024. Meddelandet tillkännagavs av ordföranden för Internationella Olympiska Kommittén (IOK), Thomas Bach, under en livesänd ceremoni från IOK:s huvudkontor i Lausanne, Schweiz. Detta är tredje gången som IOC:s olympiska flyktinglag kommer att representera de många miljoner människor som är fördrivna runt om i världen vid ett OS.
Enligt UNHCR fanns det i september 2023 uppskattningsvis 114 miljoner människor som var tvångsförflyttade.
”Vi välkomnar er alla med öppna armar. Ni berikar vår olympiska gemenskap och våra samhällen. Genom ert deltagande i de olympiska spelen visar ni vilken potential människor besitter när det gäller att uppbåda både motståndskraft och uthållighet. Ert deltagande kommer att sända ett budskap om hopp till de mer än 100 miljoner tvångsfördrivna människorna runt om i världen. Samtidigt kommer ni att göra miljarder människor runt om i världen medvetna om flyktingkrisens omfattning. Därför uppmuntrar jag alla, att heja på er – IOC:s olympiska flyktinglag,” sade IOC:s ordförande Thomas Bach när han talade till lagmedlemmarna som deltog i mötet virtuellt.
Sammansättningen av laget har godkänts av IOC:s verkställande kommitté och baseras på flera olika kriterier, främst varje idrottares sportprestationer samt deras flyktingstatus som verifierats av UNHCR, FN:s flyktingorgan. Utöver detta representerar laget de mer än 100 miljoner tvångsfördrivna människorna runt om i världen. I urvalet av lagmedlemmar har man även strävat efter representation av sporter och kön, samt ursprungsländer. Du finner den kompletta listan över idrottare här.
En av de 36 uttagna idrottarna som kommer att tävla flyktinglaget under OS i Paris är 24-årige Amir Ansari från Stockholm Cykelklubb. Amir som är föddes i Iran men växte upp i Afghanistan, tvingades fly som tonåring till Sverige år 2015. Med en bakgrund inom mountainbike i Afghanistan sökte han sig till cykelsporten även i sitt nya hemland, den här gången med inriktning på landsvägscykling. Sveriges Olympiska Kommitté har stöttat Amirs satsning mot Paris via IOK:s stödprogram Olympic Solidarity, där totalt 74 idrottare som lever som flyktingar har fått stöd under de senaste åren.
Chef de Mission för det olympiska flyktinglaget, Masomah Ali Zada, som själv tävlade för flyktinglaget i Tokyo 2020, var närvarande under dagens ceremoni. Hon välkomnade idrottarna med orden: ”Ni bar alla på en dröm, och idag är er dröm att tävla i de olympiska spelen närmare än någonsin. Efter alla utmaningar ni tvingats genomgå har ni nu tilldelats en chans att inspirera en ny generation, representera något större än er själva och visa världen vad flyktingar är kapabla till.”
Hon tillade: ”Detta kommer att bli ert ögonblick i Paris: njut av det. Jag ser fram emot att tillsammans med er, se till att detta blir en upplevelse för livet.”
Mer parten av idrottarna valdes ut bland de flyktingidrottare som stöds av IOC genom Flyktingidrottarnas stipendieprogram. Programmet finansieras av IOC:s olympiska solidaritetsprogram och förvaltas av Olympic Refuge Foundation.
FN:s högkommissarie för flyktingar, Filippo Grandi, sade: ”Det olympiska flyktinglaget bör påminna oss om motståndskraften, modet och hoppet hos alla de som tvingats på flykt på grund av krig och förföljelse. Dessa idrottare representerar vad människor kan åstadkomma även under extremt svåra omständigheter. Laget påminner oss också om att sport kan vara transformerande för människor som tvingats genomgå svårigheter under extrema förhållanden. Det gäller inte bara för olympier, utan för alla. Sport och idrott kan erbjuda en välbehövlig paus från vardagen, en flykt från bekymmer, en känsla av säkerhet, och ögonblick av glädje. Det kan ge människor möjligheten att återhämta sig både fysiskt och mentalt och bli en del av en ny gemenskap.”
För första gången kommer det olympiska flyktinglaget att tävla under sitt eget lagemblem – en enande symbol som samlar de olika deltagarna och ger laget en unik identitet.
Medlemmarna i laget, som kommer från olika delar av världen, bär alla på sin egen unika berättelse och sina egna unika livsresor – emblemet syftar till att förmedla detta genom en bild av en vägvisare. I mitten av emblemet finns ett hjärta, inspirerat av logotypen för Olympic Refuge Foundation. Hjärtat symboliserar den känsla av samhörighet som laget hoppas kunna väcka och som idrottare och tvångsfördrivna människor runt om i världen har funnit genom idrott och sport.
Ali Zada: ”Detta emblem förenar oss, på samma sätt som vi är förenade genom våra erfarenheter – även om vi alla är olika, har samtliga av oss gjort en resa för att komma dit vi är nu. Idrottarna representerar inte ett specifikt land, de representerar det olympiska flyktinglaget. Genom att ha ett eget emblem vill vi skapa en känsla av tillhörighet och låta oss agera som representanter för de mer än 100 miljoner människor som delar samma erfarenhet. Jag kommer att bära emblemet med stolthet!”
Att stödja flyktingar och personer som tvingats fly är en kärnprioritet för IOC, vilket även framhålls i rekommendation 11 av Olympic Agenda 2020+5. För att stärka detta engagemang grundades Olympic Refuge Foundation (ORF) år 2017. Stiftelsen fungerar som ett alternativ till de traditionella nationella olympiska kommittéerna och ansvarar för förvaltningen av stipendier till flyktingidrottare samt IOC:s olympiska flyktinglag inför Paris 2024.
Utöver att stödja elitidrottare i deras deltagande i de olympiska spelen, arbetar Olympic Refuge Foundation (ORF) även för att ge människor som drabbats av tvångsfördrivning tillgång till sport. Genom partnerskap och sina olika globala program, strävar ORF efter att bygga en rörelse där fördrivna personer kan ta del av sportens fördelar. Sport och idrott används som ett verktyg för att stödja och stärka flyktingar oavsett var de befinner sig.
Sedan starten 2017 har arbetet med ORF resulterat i att nära 400 000 unga människor har kunnat få tillgång till sport. Mer än 1 600 tränare har utbildats i att leverera säkra och trygga träningsmöjligheter vilket lett till att program kunnat stöttat unga människor i 11 länder över alla fem kontinenter.
Via sociala medier kan du följa Amirs och de övriga idrottarnas förberedelser inför OS i Paris 2024:
Dela på Facebook Dela på Twitter