Under 2023 har UNHCR utmanats av ekonomiska begränsningar trots ständigt ökande av humanitära kriser och tvingats göra mer med mindre. Icke-öronmärkt stöd, såsom det från Sverige, finansierar UNHCR:s livsviktiga insatser i glömda kriser och gör det möjligt för UNHCR att planera och genomföra effektiva och hållbara humanitära insatser.
Trots att den globala tvångsförflyttningen nådde rekordnivåer, har UNHCR endast finansiering för att täcka 32% av sin globala budget under 2023. Detta får allvarliga konsekvenser för UNHCR:s verksamhet och för de människor som lider i situationer som redan är underfinansierade då humanitära budgetar minskas. De länder som påverkas mest av bristande finansiering är länder med lägre medelinkomst, som huserar 90% av tvångsförflyttade och statslösa människor globalt. Icke-öronmärkt stöd behövs för att UNHCR ska kunna fortsätta med livsavgörande insatser i dessa bortglömda situationer och, än viktigare, möjliggöra investeringar i långsiktiga lösningar.
Sverige har under flera år varit den största givaren av icke-öronmärkt stöd till UNHCR, och även under det gångna året har stödet gjort en stor skillnad där det behövdes som mest.
Under 2023 var Demokratiska Republiken Kongo, Tchad och Centralafrikanska republiken bland de mest allvarligt underfinansierade operationer, vilket påverkade UNHCR:s förmåga att svara, skydda och stärka och de tre länder som kämpar med utdragna flyktingkriser samt politisk instabilitet, konflikter och ekonomiska utmaningar.
Trots den allvarliga ekonomiska situationen har icke öronmärkta möjliggjort för UNHCR att fortsätta leverera skydd, boende och grundläggande humanitär hjälp, förebyggande av könsbaserat våld och hjälp för offer, utbildning och hälsovård i dessa operationer.
Demokratiska Republiken Kongo – Barn bär bördan av decennier av krig i Demokratiska Republiken Kongo. Nästan 30% av barnen som förflyttats från norra Kivu under de väpnade konflikterna har antingen flytt själva eller förlorat kontakten med sina föräldrar under flykten. UNHCR arbetar för att säkerställa att separerade barn kan återförenas med sina familjer. Även om UNHCR och partners arbetar kontinuerligt med att öka tillgången till utbildning för fördrivna människor, så leder den kroniska bristen på finansiering till att endast 42% av flyktingbarnen erhåller grundläggande utbildning.
Demokratiska Republiken Kongo – På platser med trångboddhet, där människor som är internt fördrivna på grund av väpnad konflikt, utgör hälsoproblem en betydande utmaning UNHCR:s grundläggande medel som tält, filtar och dunkar förbättrar hygienen i lägren och hjälper till att förhindra spridningen av smittsamma sjukdomar som kolera. Under första halvåret 2023 fick över 12 500 barn under 5 år också vaccinering mot mässling.
Tchad – Antalet nyanlända flyktingar från Sudan har redan överstigit den befintliga kapaciteten på flyktinglägren, och UNHCR etablerar nya läger för att möta det ökande behovet av skydd. I november 2023 omlokalisera UNHCR, tillsammans med partners, 432 sudanesiska flyktingfamiljer som sov på en skola i flyktinglägret Farchana till nya bostäder i lägrets utbyggnad, vilket gjort det möjligt för familjer att få sitt eget utrymme och att skolan kunde öppna igen för eleverna.
Tchad – UNHCR är allvarligt oroat över könsbaserat våld och skyddet av barn på grund av det höga antalet kvinnor och barn bland de nya ankomsterna. Antalet rapporterade händelser av könsbaserat våld till UNHCR ökade dramatiskt mellan april och november 2023. UNHCR tillhandahåller psykosocial terapi och ekonomiskt stöd till offren.
Centralafrikanska republiken – För att möta de ökande behoven som uppstått på grund av flyktingankomsterna från Sudan, stödjer UNHCR på plats i tex Korsi, cirka 65 km från gränsen. Flyktingar och återvändande från Centralafrikanska republiken har fått vatten, psykosocialt stöd och hjälpmedel som presenningar, hinkar, tvålar, mattor, ficklampor och begagnade varor. I september 2023 distribuerade UNHCR och partners också 17 810 ton mat till nästan 500 hushåll.
Centralafrikanska republiken – Utöver flyktingkrisen är 1,1 miljoner människor i riskzonen för statslöshet och står inför allvarliga skyddsproblem som familjeseparation och tvångsrekrytering. Flexibelt och icke-öronmärkt finansiering spelar en avgörande roll för UNHCR:s skyddsarbete, genom att den möjliggör fokuserade juridiska insatser, juridisk rådgivning och stöd i processen att återförena splittrade familjer.
Sverige som givare till UNHCR:
Under 2023 har Sverige donerat 118,9 miljoner USD till UNHCR, varav 69 miljoner USD, motsvarande 59%, utgörs av icke-öronmärkt stöd. Som den största leverantören av fleråriga icke-öronmärkt stöd hjälper Sverige till att göra det möjligt för UNHCR att nå avlägsna områden och att prioritera underfinansierade flyktingkriser globalt. Utöver det icke-öronmärkta stödet bidrog Sverige även med 3,3 miljoner USD till situationen i Demokratiska Republiken Kongo och 3,5 miljoner USD till situationen i Tchad.
Dela på Facebook Dela på Twitter