Ideella flyktingstödsprogram sprider sig nu till flera svenska kommuner. Den 30 augusti lanserades programmet i Strängnäs kommun. Kommuninvånare, representanter från civilsamhället och politiker hade samlats för att fira att kommunen nu har sitt eget program.
Kvällen inleddes med att Sermon Shaba, integrationskoordinator och projektledare för ideellt flyktingstöd, välkomnade alla som samlats i aulan på Paulinska skolan i Strängnäs:
“Det faktum att vi har lyckats locka så många intresserade invånare ikväll visar på det starka engagemanget och den positiva inställningen som finns här i kommunen. Jag är övertygad om att det som händer nu kommer att ha en positiv inverkan, inte bara på dem som deltar i projektet, utan även på samhället i stort.”
Målet med ideella flyktingstödsprogram är att matcha flyktingar med etablerade svenskar för att underlätta och snabba på integrationen. Med finansiering från Södermanlands länsstyrelse har Strängnäs kommun, i samarbete med civilsamhällsorganisationen “Starka Händer” utformat projektet. UNHCR har varit involverat från start och kommer att fortsätta stödja arbetet.
Modellen, som har sitt ursprung i Kanada har varit i bruk i över fyrtio år. Representanter från Kanadas ambassad i Stockholm var med under lanseringen. De berättade bland annat att modellen används i nära fyrtio olika länder runt om i världen. I Sverige har Danderyd, Mora och Sjöbo redan implementerat den eller i färd med att införa modellen.
Vi arbetar med inkludering och kunskapsspridning. Det handlar om att se till att alla har möjlighet att känna sig välkomna
Det finns dock ingen universallösning för ideella flyktingstödprogram; olika tillvägagångssätt fungerar i olika länder och i olika kommuner. Det framhåller Erika Löfgren, Senior Durable Solutions Associate hos UNHCR:
“Det är intressant att följa hur den kanadensiska modellen har anpassats till den svenska och lokala kontexten. Målet är att pilotprojekten ska bygga på befintliga lokala integrationsstrukturer och engagemang, och Strängnäs är definitivt en inspirationskälla där. Pilotprojektkommunerna har redan etablerat en samordningsstruktur där de kan dela erfarenheter direkt. Vi hoppas nu att den här typen av samarbete och engagemang kan inspirera fler kommuner att haka på och starta egna projekt.”
En viktig grundsten för ideellt flyktingstödsprogram är samarbetet med civilsamhället. Ett tiotal unga frivilliga från organisationen “Starka Händer” i Strängnäs berättade hur de arbetar med att bryta social isolering och underlätta för nyanlända att komma in i samhället. Organisationen erbjuder bland annat läxhjälp, språkkurser och olika aktiviteter och workshops för flyktingar och andra nyanlända.
“Vi arbetar med inkludering och kunskapsspridning. Det handlar om att se till att alla har möjlighet att känna sig välkomna” sa Mohmad Allatif, ordförande för Starka Händer. “Vi ser att vårt arbete har effekt: både för individen och för kommunens övergripande mål att skapa ett hållbart samhälle. Det gör att vi är övertygade om att projektet kan fungera som inspirationskälla för resten av Sverige.”
Jacob Högfeldt, ordförande för kommunfullmäktige i Strängnäs, betonade vikten av att bygga broar mellan svenskar och nykomlingar:
“Vårt mål här i Strängnäs är att prata med varandra, inte om varandra. Och det är precis vad det här projektet underlättar. Civilsamhället, i vårt fall i form av föreningen Starka Händer, tillsammans med frivilliga och kommunen har nu ännu bättre möjligheter att samarbeta och skapa ett mer välkomnande Strängnäs.”
Klicka här för att läsa mer om lanseringen och här för att lära dig mer om ideella flyktingstödsprogram.
Dela på Facebook Dela på Twitter