Varför tvingas människor att fly från sina hemländer? Varför hamnar flyktingar ibland långt hemifrån i jakt efter trygghet? Vad skulle du ta med dig om du blev tvungen att lämna ditt hem på grund av krig, våld eller förföljelse?
För att barn och unga ska kunna förstå och orientera sig i en alltmer komplex värld är det viktigt att de har tillgång till korrekt information. Därför lanserar UNHCR, FN:s flyktingorgan i dag ett utbildningsmaterial som på ett balanserat och inkluderande sätt för in den globala flyktingsituationen i klassrummet.
Syftet med materialet är att förse lärare med verktyg och inspiration för att lära barn och ungdomar om flyktingar – ett ämne som ofta är i centrum för politiserade och ibland även polariserande debatter.
“Flyktingar och flyktingfrågor diskuteras ständigt, i nyheterna, i sociala medier och vid middagsborden, men tyvärr omges frågorna ofta av myter och felaktigheter. Det är en komplex värld våra barn växer upp i och därför är vi skyldiga att se till att de har rätt information och kunskap för att kunna förstå och ta in den globala flyktingsituation vi överlåter till dem,” säger Annika Sandlund, UNHCR:s representant för de nordiska och baltiska länderna.
Materialet erbjuder inte bara fakta och förklaringar kring varför tvångsförflyttningar sker, utan ger också en inblick i de mänskliga öden som döljer sig bakom flyktingstatistiken – siffor som växer för varje år och nu överstiger 110 miljoner människor världen över.
Utbildningsmaterialet är anpassat för olika åldersgrupper, från lågstadiet till gymnasiet och innehåller animationer, videor, övningar samt förslag på diskussioner och grupparbeten. Det finns även en generell handledning med förslag på lektionsupplägg, plus en separat handbok för lärare som arbetar med elever med flyktingbakgrund, där det ges konkreta råd om hur lärare kan identifiera stress och oro och på sätt skapa en trygg miljö för barn som har upplevt trauman.
Helena Löfgren är lärare i samhällsorienterande ämnen i årskurserna 7–9 i S:t Olof skola i Sigtuna. Enligt henne finns det ett stort behov av den här typen av material:
”Med tanke på skolans demokratiuppdrag är det viktigt att vi lärare får tillgång till material som bygger på solid grund, inte minst med tanke på att de här frågorna ofta omges av tyckande och direkta felaktigheter.”
Samtidigt lanserar UNHCR en svensk version av det prisbelönta datorspelet “Path Out” där spelarna får följa en tonårings flykt undan krig och förödelse. Spelet är skapat av Jack Gutmann, en syrisk speldesigner som själv blev tvungen att fly sitt hemland som tonåring. Spelet har anpassats till en version som passar att spelas under lektionstid. Genom att blanda spelupplevelser med kommentarer får eleverna inblick i hur det är befinna sig på flykt.
Både utbildningsmaterialet och dataspelet är tillgängligt kostnadsfritt online.
Här får du tillgång till materialet.
Dela på Facebook Dela på Twitter