Dhaka, 10. mai 2023: Ragnhild Sjoner Syrstad, statssekretær for den norske klima- og miljøministeren, annonserte i dag at Norge bidrar med 70 millioner kroner til energi- og miljøprogrammet til rohingya-responsen i Bangladesh. Bidraget skal støtte forsyningen av ren matlagingsenergi til flyktningene, rehabilitering av biologisk mangfold og økosystemer, og bidra til økt kompetanseutvikling av flyktninger og bangladeshiske vertsamfunn. Disse aktivitetene er en del av den andre fasen i programmet «Safe Access to Fuel and Energy Plus», et felles FN-initiativ som forener Organisasjonen for ernæring og landbruk (FAO), Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Verdens matvareprogram (WFP).
«Norge har støttet SAFE+ programmet siden lanseringen i 2019. Den positive påvirkningen programmet har på flyktningers levevilkår og miljøet er imponerende», sa Ragnhild Sjoner Syrstad.
«Det er inspirerende å se hvor mye av skogen som har kommet tilbake på grunn av programmets skogrestaurering. Jeg er glad for at vårt bidrag støtter forsyningen av ren matlagingsenergi og rehabilitering av økosystemer for flyktninger og deres vertsamfunn. Uten tilgang til trygg matlagingsbrensel vil skogen igjen gå tapt og farene knyttet til innsamling av ved vil vende tilbake. Det er viktig at vi forhindrer at dette skjer» legger hun til.
«Bidraget fra den norske regjeringen og det norske folk kommer på et kritisk tidspunkt og gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet med å gi rundt 190 000 flyktninghusholdninger flytende petroleumsgass (LPG). Ved å bruke renere matlagningsenergi forbedrer vi flyktningenes helse- og levevilkår, hvilket også bidrar til forebyggingen av kjønnsbasert vold og andre farer relatert til innsamling av ved fra skogen,» sa Johannes van der Klaauw, UNHCRs representant, som uttaler seg på vegne av FN-organisasjonene. «Det vil også støtte de bangladeshiske vertsamfunnene, som er i frontlinjen for klimakrisen, gjennom den suksessrike rehabiliteringen av miljøet og økosystemene i Cox’s Bazar, og gjennom bærekraftig redusering av CO2-utslipp,» legger han til.
Utdelingen av LPG og annet brennstoffeffektivt matlagingsutstyr gjør det mulig å bevege seg bort fra ved og avskogingen det medfører. Så langt har dette minsket det årlige utslippet med over 400 000 tonn karbondioksid. Gjennom kompetanseheving og prosjekter knyttet til miljørehabilitering og landbruk, som planting av trær, skogrestaurering, skråningsstabilisering og forbedring av vannskiller, øker programmet også motstandsdyktigheten til sårbare flykninger og vertsamfunn og beskytter dem fra naturkatastrofer.
SAFE+2 ble lansert som et felles FN-initiativ i juli 2022 og får støtte fra regjeringene i Canada, Sverige og nå også Norge. Initiativet bygger på suksessen og erfaringene fra SAFE+, det første programmet, som ble lansert i 2019 og ledet av IOM.
Den humanitære rohingya-krisen går nå inn i sitt sjette år, etter at mer enn 700 000 rohingya-flyktninger ble tvunget på flukt for å unnslippe vold og forfølgelse i Myanmar. Det er offisielt erklært at dette er en langvarig flyktningkrise, og de finansielle utsiktene er mørke. De nesten én million rohingya-flytningene i Bangladesh (930 000 er bosatt i svært tett befolkede leirer i Cox’s Bazar-området, i tillegg til 30 000 flyktninger bosatt på Bhasan Char) er fremdeles avhengige av internasjonal støtte.
Del på Facebook Del på Twitter