FNs høykommissær for flyktninger offentliggjør idag at Tysklands tidligere forbundskansler, Angela Merkel, er årets mottaker av Nansenprisen.
Prisen som er oppkalt etter den norske oppdageren, vitenskapsmannen, diplomaten og hjelpearbeideren Fridtjof Nansen, deles hvert år ut til en person, gruppe eller organisasjon som har gått lengre enn det man kan forvente for å beskytte flyktninger, internt fordrevne eller statsløse.
Under daværende forbundskansler Merkels ledelse tok Tyskland imot mer enn 1,2 millioner flyktninger og asylsøkere i 2015 og 2016 – på høyden av konflikten i Syria og mens dødelige voldshandlinger pågikk en rekke andre steder.
Den gang sa den daværende kansleren: «Det var en situasjon som satte våre europeiske verdier på prøve. Det var rett og slett et humanitært imperativ.» Hun oppfordret sine medtyskere til å avvise splittende nasjonalisme og oppfordret dem i stedet til å være «selvsikre og frie, medfølende og ha åpne sinn».
Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger, berømmer tidligere forbundskansler Merkels vilje til å beskytte asylsøkere og stå opp for menneskerettigheter, humanitære prinsipper og internasjonal lov. “Ved å hjelpe mer enn en million flyktninger til å overleve og gjenoppbygge livene sine, viste Angela Merkel stort moralsk og politisk mot,” sier Grandi.
«Det var ekte lederskap, appellerende til vår felles menneskelighet, i kontrast mot de som forkynte frykt og diskriminering. Hun viste hva som kan oppnås når politikere handler rett og jobber for å finne løsninger på verdens utfordringer i stedet for bare å flytte ansvaret til andre.»
Utvelgelseskomiteen sier at den anerkjenner tidligere forbundskansler Merkels «lederskap, mot og medfølelse for å sikre beskyttelsen av hundretusenvis av desperate mennesker», så vel som hennes innsats for å finne «levedyktige langsiktige løsninger» for de som søker trygghet.
I tillegg til å beskytte mennesker som ble tvunget til å flykte fra krig, forfølgelse og menneskerettighetsbrudd, var den tidligere kansleren drivkraften bak Tysklands kollektive innsats for å motta flyktninger og hjelpe dem med å integrere seg i samfunnet, gjennom utdanningsprogrammer, sysselsettingsordninger og arbeidsmarkedsintegrasjon. Hun var også nøkkelen til å utvide Tysklands kvoteflyktningsprogram, som bidro til å beskytte titusenvis av sårbare flyktninger.
Hun var også med på å sikre Tysklands vekst som en reell, pålitelig og aktiv humanitær partner, inkludert i flyktningoperasjoner rundt om i verden. Både hennes politikk og hennes offentlige uttalelser bidro positivt i den europeiske og globale debatten om asylspørsmål og håndtering av kriser med mennesker som tvinges på flukt.
Utvelgelseskomiteen for Nansenprisen har også hedret fire regionale vinnere for 2022:
Prisen deles ut til den tidligere forbundskansleren i Genève 10. oktober under en seremoni sammen med de regionale vinnerne.
Med antallet mennesker på flukt rundt om i verden, som passerte 100 millioner for første gang tidligere i år, sier Grandi at det er avgjørende at offentligheten beholder medfølelse med de som er tvunget til å flykte fra hjemmene sine – og at land fortsetter å opprettholde den gamle tradisjonen med asy, som de fleste land gjør, inkludert mangeårige og sjenerøse land som Tyrkia, Pakistan, og Uganda.
I år er det et århundre siden Fridtjof Nansen – den første høykommissæren for flyktninger – ble tildelt Nobels fredspris i 1922 for sin innsats for å repatriere krigsfanger og for å beskytte millioner av flyktninger som ble fordrevet av konflikt, revolusjon og sammenbruddet av de russiske, ottomanske og østerriksk-ungarske imperier.
Det er også 100 år siden opprettelsen av Nansen-passet, et identitetsdokument for flyktninger, mange av dem statsløse, som også gjorde det mulig for innehaverne å flytte over landegrensene på jakt etter arbeid.
Del på Facebook Del på Twitter