Utstilling om arven etter Nansen åpnet i Oslo på verdens flyktningdag

Utstillingen løfter frem fem tidligere vinnere av UNHCRs Nansenpris.

Utstillingen gir et innblikk i arven etter Nansen og UNHCRs Nansenpris som berømmer enkeltpersoner eller organisasjoner som gjør en ekstraordinær innsats for å hjelpe mennesker på flukt eller statsløse. ©Nobels Fredssenter/Mette Bruaas

På verdens flyktningdag åpnet en utstilling på Nobels fredssenter i Oslo i anledning hundreårsjubileet for tildelingen av Nobels fredspris til Fridtjof Nansen. Utstillingen ble åpnet av Hans kongelige høyhet Kronprins Haakon. 

Fridtjof Nansen, den første høykommissæren for flyktninger, var en pioner i arbeidet med å hjelpe mennesker på flukt og det han utrettet er fortsatt til inspirasjon for de som drive humanitert arbeid idag. 

«Fridtjof Nansen hjalp millioner av mennesker i sikkerhet og ga dem mulighet til å starte på nytt», sier FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi. «Vi hedrer hans minne hvert år når vi deler ut UNHCRs Nansen-pris til et enkeltmenneske eller en organisasjon som gjør en ekstraordinær innsats for å gi beskyttelse til mennesker på flukt og statsløse. Noen av mottakerne får rettmessig oppmerksomhet på denne utstillingen som åpner samme dag som vi feirer styrken og motet til flyktninger over hele verden». 

Les mer om UNHCRs Nansenpris her. 

UNHCRs representasjon i de nordiske og baltiske landene deltok på åpningen og fortalte om hvordan arven etter Nansen er levende i UNHCRs organisasjon i dag. Flyktninghjelpen deltok også og ga et innblikk i situasjonen for mennesker på flukt i dag, inkludert noen av de mest glemte krisene i verden. 

Nobels Fredssenter er museet for Nobels fredspris og ligger på Rådhusplassen midt i Oslo sentrum. Gjennom fredsprisvinnernes ideer og arbeid ønsker vi å inspirere til små og store endringer for en fredeligere verden.  Utstillingen om Nansen varer til utgangen av 2022. Mer informasjon om utstillingen finnes på Nobels Fredsenters nettsider her, og hele utstillingsåpningen er tilgjengelig på Nobelsenterets YouTube-kanal under her: 

YouTube player