Baku, 12. november 2024 – Mennesker som er tvunget til å flykte fra krig, vold og forfølgelse, befinner seg i økende grad i klimakrisens frontlinje, advarer en ny rapport. De utsettes for en livsfarlig kombinasjon av risikoer, men mangler finansiering og støtte til å tilpasse seg.
Rapporten lanseres i dag av UNHCR, FNs flyktningorganisasjon, i samarbeid med 13 ekspertorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og flyktninggrupper. Ved hjelp av fersk data, viser den hvordan ekstremvær henger sammen med konflikt, noe som igjen fører til at de som allerede er utsatt, havner i enda mer alvorlige situasjoner.
Av de mer enn 120 millioner menneskene som er på flukt i verden, bor tre fjerdedeler i land som er sterkt påvirket av klimaendringene. Halvparten befinner seg på steder som er rammet av både konflikt og alvorlige klimarisikoer, for eksempel Etiopia, Haiti, Myanmar, Somalia, Sudan og Syria.
Ifølge rapporten No Escape: On the Frontlines of Climate Change, Conflict and Forced Displacement, forventes antallet land som er utsatt for ekstrem klimarelatert risiko å øke fra 3 til 65 innen 2040. De aller fleste av disse landene huser mennesker på flukt. Samtidig forventes det at de fleste flyktningleirer vil oppleve dobbelt så mange dager med farlig varme innen 2050.
«For verdens mest sårbare, er klimaendringene en hard realitet som påvirker livene deres i stor grad», sier Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger. «Klimakrisen driver folk på flukt i regioner der store antall mennesker allerede har blitt fordrevet av konflikt og usikkerhet, noe som forverrer situasjonen deres og gjør at de ikke har noe trygt sted å flykte til.»
For eksempel har konflikten i Sudan tvunget millioner av mennesker på flukt, inkludert 700 000 som har krysset grensen til Tsjad: et land som har tatt imot flyktninger i flere tiår, men som også er et av verdens mest klimautsatte land. Samtidig risikerer mange av de som har flyktet fra kampene, men innad i Sudan, å bli fordrevet ytterligere på grunn av de alvorlige oversvømmelsene som har herjet landet.
På samme måte har 72 prosent av Myanmars flyktninger søkt sikkerhet i Bangladesh, der naturkatastrofer som sykloner og oversvømmelser er definert som ekstreme.
«I vår region, der så mange mennesker har vært på flukt i så mange år, ser vi effektene av klimaendringene rett foran øynene våre», sier Grace Dorong, klimaaktivist og tidligere flyktning bosatt i Sør-Sudan. «Jeg håper at stemmene til menneskene representert i rapporten får beslutningstakere til å forstå at hvis vi ikke tar tak i dette, vil flere blir tvunget på flukt, og den mangedoblende effekten av klimaendringene kommer til å bli verre. Men hvis de lytter til oss, kan vi også være en del av løsningen.»
Rapporten fremhever også at klimafinansieringen ikke når frem til flyktninger, vertssamfunn og andre i sårbare og krigsherjede land, noe som svekker evnene deres til å tilpasse seg effektene av klimaendringene.
I dag mottar sårbare stater bare rundt US $2 per person i årlig støtte til klimatilpasning, noe som er et påfallende underskudd sammenlignet med US $161 per person i ikke-sårbare stater. Når det faktisk investeres i sårbare stater, går mer enn 90 prosent til hovedstedene, mens andre steder sjeldent får dra nytte av det.
Funnene i rapporten offentliggjøres under COP29 i Baku i Aserbajdsjan, der UNHCR etterlyser økt klimafinansiering for de som trenger det mest. Organisasjonen oppfordrer også stater til å beskytte mennesker på flukt som står overfor en ytterligere trussel fra klimakrisen, og til å inkludere dem og vertssamfunnene deres i økonomiske og politiske beslutninger.
«Klimakrisen representerer en dyp urettferdighet», sier Grandi. «Mennesker som tvinges på flukt, og lokalsamfunnene som tar imot dem, er de som er minst ansvarlige for karbonutslippene, men som betaler den høyeste prisen. Milliarder av dollar i klimafinansiering når aldri frem til dem, og den humanitære bistanden kan ikke dekke det stadig økende gapet. Det finnes løsninger, men vi må handle raskt. Uten tilstrekkelige ressurser og støtte, havner de rammede i limbo.»
Del på Facebook Del på Twitter