Et flyktninghus i IKEAs butikk i Oslo ga både kunder og ansatte økt kunnskap om tvungen fordrivelse.
«Er det til salgs» spør en kunde mens hun går forbi flyktninghuset på vei til kassen.
«Det er et flykninghus» forklarer en IKEA ansatt til kunden som blir flau fordi hun trodde det var et hus ment for hagen.
Den 19. juni, foran et stort antall IKEA ansatte åpner IKEA i Oslo en utstilling midt i butikken for å markere verdens flyktningdag. Flyktninghuset, eller en såkalt Refugee Housing Unit, er midtpunktet.
«Dette temaet er for viktig til at vi bare setter av en dag. Det er derfor vi har valgt å ha flyktninghuset her hos oss en hel uke, slik at flest mulig får sett det,» sier prosjektleder for verdens flyktningdag, Dan Sandmoen.
Det veldig synlige og strategisk plasserte flyktninghuset er umulig å ikke se for de tusener av kunder som går forbi hver dag.
Administrerende direktør av IKEA Foundation, Per Heggenes, forklarer hvordan flyktninghusene utgjør en forskjell i flere ulike situasjoner verden over. Spesielt i øst-Afrika, en region IKEA Foundation fokuserer på som akkurat nå preges av konflikter i Sudan.
«Volden i Sudan er en forferdelig tragedie for menneskeheten. Det er vårt ansvar å minske lidelsene for menneskene som befinner seg i de konfliktfylte områdene,» forteller Heggenes samtidig som han legger til at 3000 flyktninghus er på vei til Sudans naboland.
I år har flyktninghusene også blitt sendt til de jordskjelvrammede områdene i Tyrkia og Syria.
Flyktninghusene er en innovativ huslyløsning utviklet gjennom et samarbeid mellom Better Shelter og UNHCR, FNs høykommissær for flyktninger, med støtte fra IKEA Foundation. Husene, som gir en mer langvarig og verdig løsning til mennesker tvunget på flukt ble for første gang produsert i 2015. I dag er det over 80 000 enheter i bruk fordelt over 80 forskjellige land.
Håp borte fra hjemmet
UNHCRs talsperson i Norge, Anders Aalbu delte noen av de viktigste faktaene fra UNHCRs nyeste Global Trends rapport som gir en oversikt over sitasjonen verdens flyktninger befinner seg i, men også håpet de bærer med seg.
«Å gi flyktninger håp borte fra hjemmene sine handler om å arbeide for flyktningers rett til å søke jobber, få gå på skole og ha tilgang til husly og helsetjenester,» sa Aalbu. Han ga også skryt til IKEA for å gi flykninger i Norge både håp og løsninger.
IKEA har med stor suksess lansert et program kalt «Skills for Employment» i samarbeid med norske ansettelses- og integrerings autoriteter. IKEAs lager på Furuset utenfor Oslo har ansatte fra 60 ulike nasjonaliteter, og noen av dem har selv deltatt i programmet.
Installasjonen hos IKEAs butikk i Oslo ga også informasjon om de største pågående krisene som tvinger mennesker på flukt, hvor kundene hadde mulighet til å skanne QR koder for mer informasjon.
Del på Facebook Del på Twitter