Norge bidrar med 150 millioner kroner til flyktningssituasjonen i Syria og regionen
Syria-konflikten har gått inn i sitt femte år, uten noen umiddelbar ende i sikte. Med en gradvis forverring av konflikten, inkludert en spredning til store deler av Irak, har distribusjonen av nødhjelp blitt stadig vanskeligere. Nesten fire millioner syrere har søkt tilflukt i nabolandene i regionen, og mer enn 7, 6 millioner internt fordrevne er fanget inne i Syria. Over halvparten av syrerne bosatt i flyktningleire er barn, mange av dem med alvorlige fysiske og psykiske traumer. Syria-krisen spredte seg til Irak for ca. ett år siden, og så langt har nesten tre millioner irakere blitt tvunget på flukt fra hjemmene sine.
Av den totale donasjon på 150 millioner kroner, vil 18 millioner kroner gå til kriseaktiviteter i Jordan, 20 millioner kroner til å bistå humanitært arbeid i Irak og 10 millioner kroner vil bli brukt på beskyttelse av barn, samt for å legge til rette for utdanningsmuligheter. Det resterende beløpet på 102 millioner kroner vil bli brukt hvor behovet er størst i regionen.
Til tross for at det store flertallet av mennesker som flykter fra krigshandlingene fortsatt befinner seg i Syria og Irak, drar millioner av mennesker med akutt behov for beskyttelse videre til naboland som Jordan, Libanon og Tyrkia, eller tar fatt på den lisvfarlige migrasjonsruten til Europa. I løpet av det siste halvåret har det internasjonale samfunnet vært vitne til konsekvensene av slike reiser, som har resultert i tragiske tap av menneskeliv i Middelhavet.
Av bidraget på 40 millioner kroner som skal sikre beskyttelse av eritreiske og syriske flyktninger fra smugling og menneskehandel over Middelhavet, er 10 millioner kroner spesielt avsatt til syriske flyktninger i Sudan. I tillegg vil 10 millioner kroner av bidraget bli brukt på å styrke utdanningsaktiviteter og beskyttelse av barn. Det overordnede formålet med denne finansieringen er å hjelpe fordrevne i Afrikas Horn og Midtøsten til å bli selvforsørgende, for slik å hindre at disse menneskene blir ofre for smugling og menneskehandel.
“UNHCR er svært takknemlig for den norske donasjonen. Syria-krisen blir verre for hver dag, og det norske bidraget vil sikre UNHCRs evne til å fortsatt kunne gi livreddende hjelp og beskyttelse for utsatte or sårbare flyktninger “, sier Pia Prytz Phiri, UNHCRs Regionale Representant for Nord-Europa.
I 2014 var Norge UNHCRs niende største bidragsyter, med 748 millioner kroner donert (91 millioner dollar). Mesteparten av dette beløpet var ikke øremerket, noe som lar UNHCRs reagere umiddelbart ved humanitære kriser for så å adressere akutte behov. De øremerkede midlene har hovedsakelig fokusert på situasjonene i Syria, Irak og Sør-Sudan. Norge har donert 1 milliard kroner til Syria-krisen så langt i 2015, og er den syvende største bidragsyteren til krisen.
Page 1 of 2
-
Ikke-øremerket finansiering utgjør en forskjell i livene til mennesker som lever i forsømte humanitære kriser
15.01.2024I 2023 har UNHCR hatt økonomiske utfordringer til tross for stadig økende humanitære behov, og er nødt til å gjøre mer med mindre. Ikke-øremerkede bidrag, som det fra Norge, finansierer UNHCRs livsviktige operasjoner i glemte kriser og gjør det mulig for UNHCR å planlegge og gjennomføre effektive og bærekraftige humanitære responser.
-
Jordskjelvene i Tyrkia og Syria – enda en krise for de to landene
03.04.2023Økonomisk bistand fra Norge sikrer støtte til den humanitære krisen forårsaket av jordskjelvene i Tyrkia og Syria.
-
Ett år inn: Støtten fra de nordiske og baltiske landene har vært avgjørende for å hjelpe Ukrainere på flukt
17.02.2023Bistand fra de nordiske og baltiske landene har sikret nødvendig støtte til mennesker drevet på flukt på grunn av krigen i Ukraina.
-
Styrker motstandskraften til mennesker som er tvunget på flukt i Sudan
17.11.2022Norsk støtte gjør det mulig for UNHCR, FNs flyktningorganisasjon, å bistå mennesker tvunget på flukt i Sudan med mat, rent vann, husly og medisinsk hjelp.
-
Sterk og rask støtte til UNHCR har hjulpet millioner av fordrevne Ukrainere
19.09.2022Norge reagerte raskt med økonomisk støtte som har gjort det mulig for UNHCR å sikre både den umiddelbare og mer langsiktige hjelpen til mennesker på flukt fra krigen i Ukraina.
-
Nordisk finansiering sørger for livreddende hjelp til jemenitter på flukt
25.04.2022Ikke-øremerket finansiering fra de nordiske landene hjelper UNHCR til å opprettholde hjelpen til jemenitter som er fanget i en av verdens største, men mest underfinaniserte kriser.
-
Norsk finansiering kommer i en kritisk tid for mennesker som flykter fra Ukraina
15.03.2022Mens Europa står overfor den raskest voksende flyktningkrisen siden andre verdenskrig, er UNHCR takknemlige for Norges sterke støtte og solidaritet med mennesker på flukt fra kampene i Ukraina.
-
FNs høykommissær for flyktninger besøkte Norge
10.03.2022FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, besøkte Oslo 8. mars 2022.
-
Norsk UNHCR bistand til utdanning i kriser og konflikter
20.10.2017Over 90% av de som flykter fra Afrikas største og mest omfattende krise er kvinner og barn. Den norske regjeringens støtte til UNHCRs arbeid i Sør-Sudan gjør at kvinner og unge jenter på flukt fra vold og konflikt får mulighet til å gå på skole, samt få seg en utdanning.
-
’Ingen skal etterlates’: Norges ikke-øremerkede kjernestøtte til UNHCR redder flyktninger
01.05.2017I 2016 ble Norge den største bistandsgiveren til FNs flyktningorganisasjon (UNHCR) i forhold til landets befolkning, det syvende største giverlandet til UNHCR totalt og fjerde største giver av ikke-øremerket støtte.