Å få tilgang til hele utdanningssystemet – fra tidlig barndom til høyere utdanning – gir avgjørende beskyttelse og en bærekraftig fremtid for barn og unge på flukt fra konflikt, vold og forfølgelse.
Likevel henger flyktningbarn og -ungdom etter sine jevnaldrende på alle utdanningsnivåer. Det viser rapporten «All Inclusive: The Campaign for Refugee Education», lansert i dag av UNHCR, FNs flyktningorganisasjon.
Rapporten som er basert på data fra mer enn 40 land viser at i gjennomsnitt 68 prosent av flyktningbarn var innskrevet i grunnskolen i skoleåret 2020-2021. På videregående faller andelen kraftig til 37 prosent av barn og unge med flyktningbakgrunn – og faller til kun 6 prosent på høyere utdanningsnivå. Men det viser imidlertid en viktig oppadgående trend, siden det for noen år siden bare var 1 prosent av flyktningungdommene som hadde tilgang til høyere utdanning.
“Ordtaket “talent er universelt, men muligheten er det ikke” beskriver virkeligheten for millioner av flyktningbarn. Vi må lukke gapet mellom talent og muligheter,” sier FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi.
“Når det gjelder flyktninger, er det en investering i menneskene som vil gjenoppbygge landene sine når de trygt kan reise hjem.”
UNHCR ber om inkludering av flyktninger i nasjonale utdanningssystemer fra starten av humanitære nødsituasjoner, gjennom langvarige fordrivelsessituasjoner og i langsiktig utviklingsplanlegging. Dette krever blant annet mer støtte til lærerutdanning og -lønn, ny infrastruktur, tilstrekkelig og relevant læremateriell, trygg transport til og fra skoler, tilgang til eksamen og sertifisering, og lukke det digitale gapet som rammer flyktninger.
Filippo Grandi bemerker at mange land nylig har gjort store fremskritt når det gjelder å inkludere elever og studenter med flyktningbakgrunn i nasjonale utdanningssystemer. “Nå må vi følge disse tiltakene med betydelig og vedvarende finansiering og fortsette å understreke gevinstene ved inkludering,” sier han.
UNHCRs oppfordring er å inkludere alle flyktningbarn og -ungdom i nasjonale utdanningssystemer for at de skal få tilgang til kvalitetsutdanning og ikke bli stående på sidelinjen. Syv ganger Formel 1-verdensmester sir Lewis Hamilton støtter oppfordringen.
“Utdanning utvider ikke bare folks horisont og gir dem muligheter de ellers aldri ville drømt om å få. Det motvirker også de skadelige effektene av systemisk urettferdighet,” sier Lewis Hamilton som har gitt de avsluttende ordene i rapporten.
“Det handler ikke bare om å skape bedre livssjanser for unge mennesker, hjelpe dem til å finne sin hensikt og skape sin egen fremtid. Det handler også om ringvirkningene av det: Mer mangfold i lederstillinger og innflytelse i arbeidslivet, sport, kultur og politikk.”
Del på Facebook Del på Twitter