Aisha Khalil, 104, en syrisk flyktning som bor i flyktningleiren Zaatari, er avbildet sammen med UNHCR-helsemedarbeider Iyad Shytiat, idet hun får covid-19-vaksinen på Mafraq Chest and Disease Centre. © UNHCR/Mohammad Hawari
Mens covid-19-vaksinene rulles ut verden over, ber FNs flyktningorganisasjon, UNHCR, om at flyktninger, internt fordrevne og statsløse personer inkluderes i nasjonale vaksinestrategier. Gitt at minst 70 prosent av befolkningen må være vaksinert for å bremse viruset med varig effekt, betyr det i et folkehelseperspektiv at det å trygge de meste utsatte gruppene medfører at alle trygges.
UNHCR er aktivt involvert i drøftinger med COVAX (i samarbeid med vaksinealliansen Gavi), det globale initiativet for å sikre at lavinntektsland får tilgang til vaksinen. Som et resultat av dette arbeidet, annonserte UNHCR og Gavi 3. februar 2021 et nærmere samarbeid for å styrke immuniseringsarbeidet blant flyktninger, internt fordrevne og statsløse personer.
«Flertallet av verdens flyktninger befinner seg i vertsland med lavt eller middels inntektsnivå. Det internasjonale samfunnet må gjøre mer for å støtte vertsland i å få tilgang til vaksinene. Global og rettferdig tilgang er det som til slutt vil redde liv og stanse pandemien», sa FNs høykommisær for flyktninger, Filippo Grandi.
Vi ser allerede positive eksempler på at flyktninger har blitt inkludert i nasjonale vaksineplaner i over 50 land.
Den 14. januar 2021 ble den iranske flyktningen Raia Alkabasi den første UNHCR-registrerte flyktningen i Jordan som ble vaksinert. Alle innbyggere i Jordan, inkludert flyktninger og asylsøkere, er inkludert i landets nasjonale vaksinasjonsplan.
Jordan er et stort vertsland for flyktninger der én av 16 mennesker har blitt tvunget på flukt. Pandemien har hatt alvorlige sosioøkonomiske følger for utsatte grupper i landet, og fattigdom blant flyktninger har økt med 18 prosent etter mars 2020.
Siden starten av pandemien har Jordan vist et imponerende lederskap gjennom å inkludere flyktninger i den nasjonale beredskapsplanen.
Tidligere denne måneden vedtok Colombia å gi ti års midlertidig vern til de 1,7 millioner venezuelanerne i landet. Ordningen for venezuelanske flyktninger og migranter gir økt beskyttelse, sikkerhet og støtte, og gir dem tilgang til Colombias vaksinasjonsplan.
Den politiske og sosioøkonomiske krisen i Venezuela har ført til den største masseutvandringen i moderne latin-amerikansk historie. Mer enn 37 prosent av de venezuelanske flyktningene og migrantene i regionen, oppholder seg i Colombia.
Linda Ilanjian, en 90 år gammel syrisk flyktning, var blant de første flyktningene som ble vaksinert i Hellas. Den 5. februar 2021 fikk hun vaksinen ved hovedsykehuset i Athen.
Hellas er vertskapsland for cirka 120 000 asylsøkere og migranter, inkludert 4200 barn som kom til landet alene eller ble separert fra familiene sine under reisen. Den greske helseministeren har bekreftet at flyktninger og asylsøkere skal inkluderes i den nasjonale covid-19-beredskapen.
Millioner av flyktninger, internt fordrevne og statsløse mennesker lider i forbindelse med koronapandemien. I tillegg til folkehelserelaterte problemer har de sosioøkonomiske følgene ført til at mange flyktninger har mistet jobben og levebrødet sitt.
UNHCR lanserte sin nødappell for bekjempelse av koronaviruset i mai 2020 for å dekke de eksepsjonelle behovene relatert til covid-19. Norden og Baltikum har til dags dato bidratt med mer enn USD 21 millioner til UNHCRs arbeid i forbindelse med koronapandemien.
Del på Facebook Del på Twitter