Najmo var bare 11 år gammel da hun rømte fra en skremmende virkelighet og tvangsekteskap i Somalia. I dag lager hun videoer på sosiale medier, for å hjelpe jenter verden rundt.
«Sosiale medier er mektige – jeg kan spre budskapet mitt helt til landsbygda i Somalia», sier Najmo. Bilde: © UNHCR/Max-Michel Kolijn
«Jeg skulle ønske verden var mer som foreldrene mine og familien vår», sier Najmo. «Vi har ikke samme farge, vi er ikke fra samme land, vi har ikke engang samme religion – men vi er fortsatt en familie, og vi tar vare på hverandre og er glade i hverandre.»
Najmo var 11 år gammel da faren hennes døde. Somalia var allerede da et veldig farlig sted å bo, og onkelen hennes bestemte seg for at Najmo skulle gifte seg med fetteren sin. Han var tre ganger så gammel som henne. Najmo nektet, men familien tvang henne til å flytte inn hos den mye eldre mannen. En natt bestemte hun seg for å flykte, så hun hoppet på en buss til hovedstaden.
«Jeg var bare 11 år gammel, men jeg visste at det var galt. Jeg var bare et barn. Så jeg rømte.» Najmo var 13 år gammel da hun forlot Somalia. Hun var alene og skremt, men hun var fast bestemt på å overleve.
«Folk sa: «Hvor er foreldrene dine? Hvorfor lar de deg reise?» Og jeg sa, «Det er ikke noe «foreldene mine lot meg reise.» Jeg lot meg selv reise.»
Najmo krysset Sahara sammen med fremmede, og satt bak i en stor lastebil der hun så folk bli knust i hjel. Reisen gjennom ørkenen tok 28 dager.
«Jeg bare så på sanden, og visste at det ikke var noe jeg kunne gjøre. Hvis bilen brøt sammen, ville ingen av oss ha overlevd», erindrer hun.
Hun reiste gjennom Libya og krysset Middelhavet i en liten båt. Etter tre år på reise og i konstant frykt, tilbød noen å hjelpe henne med å komme til Canada – men myndighetene på Island stoppet Najmo da hun mellomlandet der, og tok henne med til barnevernet.
«Det første de spurte meg var hva jeg ønsket å gjøre, og jeg sa umiddelbart at jeg ville studere», sier hun. «Jeg var allerede 16 år gammel, og hadde ikke vært på skolen siden jeg var 11 år. Jeg visste at å få en utdannelse var det første skrittet jeg måtte ta for å starte et nytt liv og for å åpne dører for fremtiden.»
Najmo begynte på skolen og ble plassert hos en fosterfamilie til å begynne med. Etter at hun slo seg ned og lærte noe grunnleggende islandsk, skjønte hun at hun hadde en viktig beskjed hun ønsket å dele med verden så snart som mulig.
«Somaliske jenter som ikke befinner seg i Somalia har større muligheter. De har større muligheter å leve opp til sitt potensial. Jeg lager videoer for å inspirere unge mennesker, og spesielt for å hjelpe kvinner. Jeg ønsker å vise jenter at de kan bli mer.»
Fosterforeldrene hennes har støttet drømmen hennes og hjelper henne med videoutstyr. Den nye faren hennes Finnbogi, som er interessert i fotografering, hjalp henne med å sette opp et lite studio på rommet hennes, med lys og reflektorer som de har bygget sammen. Najmos Facebook og Youtube-kanaler vokste, og hun følges nå av over 60 000.
«Sosiale medier er mektige – jeg kan spre budskapet mitt helt til landsbygda i Somalia. Noen som holder på med kameler og sau kan bare åpne Facebook, se på meg og få noen ideer. Jeg ønsker å hjelpe somaliske kvinner og jenter. Jeg ønsker å inspirere dem til å studere, til å kjempe for rettighetene sine.»
Najmo snakker om utdannelse, kvinnelig kjønnslemlestelse, tvangsekteskap og kvinnerettigheter. Hun snakker også om kulturelle normer, religion, politikk og vold mot kvinner. Og meningene hennes er ikke alltid populære.
«Mange er sinte på meg og skriver ekle kommentarer – fordi jeg ikke dekker til håret mitt, fordi jeg har en sterk stemme. Men hvis alle tier om disse sakene, fortsetter det som er dårlig. Det er opp til oss, kvinnene. Vi trenger at flere kvinner står opp og snakker ut.»
Najmo er nå 20 år gammel, og fortsetter å være talsperson for jenters rettigheter. Hun reiser rundt i verden med forskjellige organisasjoner og ungdomsgrupper, og folk ønsker å høre budskapet hennes. Et trygt liv som flyktning på Island lar henne fortsette å spre budskapet sitt uten å sette livet på spill. Budskapet hennes er rettet mot jenter og kvinner over hele verden, men hun har også en spesiell melding for somaliske kvinner som bor i Europa og andre deler av verden.
«Vi har flere muligheter nå. Vi må studere, vi må jobbe sammen og stå sammen, slik at vi kvinner én dag kan returnere til et fredelig Somalia og bygge opp landet sammen.»
***
Se videoen om Najmo nedenfor. Du kan endre det tekstede språket ved å klikke på innstillingene i høyre hjørne.
Del på Facebook Del på Twitter