Roskilde Kommune skjøt gullfuglen da de slo seg sammen med en dansk bedrift for å ansette flyktninger. Flyktningene får ta danskkurs på jobben, og kommunen har ansatt flere av dem til å bistå i forefallende arbeid og andre oppgaver.
35 år gamle Ali er vanligvis den første til å møte på jobb når morgenskiftet for renholdere starter ved Hotell Marriott i København sentrum. Av og til møter han opp på jobb nesten en helt time før skiftet hans starter. «Jeg liker å jobbe. Å sitte hjemme og gå på trygd er ikke et liv for meg. Nå som jeg har en jobb, er jeg glad når jeg våkner hver morgen».
Ali er fra Afghanistan, og han er bare en av mange flyktninger fra Afghanistan, Syria og Eritrea som siden August har sørget for at gjestene ved femstjernershotellet har hatt skinnende rene rom.
Før Ali og vennene hans ble ansatt, gjennomgikk de et omfattende opplæringsprogram – et resultat av et nært og gunstig samarbeid mellom Roskilde kommune og den danske bedriften BC Hospitality Group. Bedriften tilbyr en rekke tjenester: alt fra rengjøring og kjøkkenhjelp til administrasjonsmedarbeidere og teknisk personell til en rekke danske hoteller og selskapslokaler som Bella Center og Hotell Crowne Plaza.
“Vi som bedrift trenger arbeidskraft, så for oss er det en vinn-vinn-situasjon når vi får tak i det personalet vi mangler, og samtidig bidrar til samfunnet»
Dette er ikke første gang BC Hospitality Group kaster seg ut i prosjekter med Roskilde kommune med mål om å integrere flyktninger på det danske jobbmarkedet. Ifølge sjefen for bedriftens samfunnsansvar, Mireille Jakobsen, har det en helt naturlig forklaring: «Vi som bedrift trenger arbeidskraft, så for oss er det en vinn-vinn-situasjon når vi får tak i det personalet vi mangler, og samtidig bidrar til samfunnet. Vi blir sittende igjen med veldig lojale og motiverte ansatte, så prosjektet er virkelig verdt det. Profitten veier dermed i stor grad opp for arbeidet vi har investert i prosjektet». Hun legger til at bedriften jobber strategisk med CSR (corporate social responsibility = bedriftens samfunnsansvar) – med spesielt fokus på FNs bærekraftsmål.
I Roskilde kommune har integreringstiltakene rettet mot nyankomne flyktninger gradvis blitt til en suksesshistorie med positive resultater – både hva gjelder statistikk og gode erfaringer for flyktningene. Likevel har dette krevd både innovative tilnærminger, en omfattende restrukturering av organisasjonen, samt at man har måttet utvikle nye metoder som må forbedres kontinuerlig, sier leder for integreringsseksjonen, Maria Tvarnø. «Etterhvert som flyktningestrømmen har økt, tror jeg alle kommuner har gjennomgått utviklingsprosesser og blitt tvunget til å tenke nytt. Vi oppdaget at ansvaret for initiativene som var rettet mot nyankomne flyktninger var fordelt på flere ulike avdelinger, men nå har vi samlet alle hovedoppgavene ved ett og samme sted, slik at vi kan få bedre sammenheng og større fokus på hver enkelt innbygger. Det har utgjort stor forskjell, og har gjort at vi nå har større muligheter til å hjelpe flyktningene inn på jobbmarkedet, eller på studieprogrammer.
I tillegg har kommunene forsøkt å kartlegge kvalifikasjoner, utdanning, språkferdigheter, jobberfaring og jobbønsker for flyktningene med èn gang de har ankommet Danmark. Dette gir kommunene et godt utgangspunkt for dialog med potensielle arbeidsgivere, sier Maria Tvarnø. Hun vedkjenner samtidig at integreringstiltak generelt er utfordrende: «Mange bedrifter så ikke flyktningenes potensiale, og var derfor ikke forberedt på å investere i integreringsprosjekter. Kanskje er det på grunn av måten flyktningene fremstilles i media. Så vår oppgave er å få bedrifter til å se flyktningers potensiale som verdifull arbeidskraft for deres virksomhet.
For 35 år gamle Ali har veien inn i arbeidslivet tidvis vært en oppoverbakke:
«Da jeg først kom til Danmark var det vanskelig å forstå hvordan systemet fungerte. Det er stor kontrast mellom arbeidsmarkedet her i Danmark og arbeidsmarkedet i hjemlandet mitt.»
Den typiske danske arbeidskulturen med flatt hierarki, og åpne og uformelle dialoger med ledere og sjefer er noe få flyktninger er vant med. I tillegg kan språklige misforståelser og kommunikasjonsproblemer gjøre det vanskelig å bli fullt integrert.
Roskilde kommune har derimot funnet en mulig løsning på nettopp dette problemet: som en del av samarbeidsprosjektet med BC Hospitality Group har to ansatte fra kommunen vært tilstede på fulltid for å kunne hjelpe til med problemer som dette. «Det har vært avgjørende for oss å ha denne ressursen tilgjengelig, fordi det innebærer at vi som bedrift ikke trenger å legge ekstra ressurser på slike sosiale og kulturelle utfordringer, men heller kan fokusere på selve yrkesopplæringen», sier CSR-leder Mireille Jakobsen.
UNHCRs talsperson for Danmark, Elisabeth Arnsdorf Haslund håper suksessfulle initiativer som dette vil inspirere andre bedrifter og kommuner til å gå sammen og samarbeide om integreringsarbeid i samfunnet: «Vår erfaring tilsier at alle flyktninger ønsker å bidra, og nettopp derfor er det så viktig at de får mulighet til å delta på det danske arbeidsmarkedet, selv om det krever at de får litt drahjelp i begynnelsen. Arbeid har en avgjørende rolle for integrering, ettersom det er på arbeidsplassen flyktningene får mulighet til å knytte de sterke sosiale båndene de er avhengige av for å bli godt integrert i det danske samfunnet.
En av nøklene til prosjektets suksess er at deltakerne har fått gå på språkkurs på jobben – i arbeidstiden. På den måten kan de få testet sine ferdigheter mens de ennå er på jobb, og vokabularet kan tilpasses situasjoner de faktisk møter hver dag på arbeidsplassen. Selv om dette betyr at man mister litt av den reelle arbeidstiden, lønner det seg likevel fordi flyktningene lærer seg dansk mye fortere når de får lære dansk på jobben, enn om de etter en lang arbeidsdag skulle dra videre på språkkurs på kvelden.
Ali merker godt at han får bruk for sine danskferdigheter hver eneste dag – og faktisk også sine engelskkunnskaper, siden dette er arbeidsspråket ved store internasjonale hotellkjeder som Hotell Marriott. «Denne jobben gir meg mulighet til å forbedre språkferdighetene mine på både dansk og engelsk. Jeg må komme meg videre i livet, og for hver dag som går merker jeg det blir lettere og lettere å delta på det danske arbeidsmarkedet» sier han.
Ali og mange av de andre flyktningene som har gått på opplæringskurs i regi av Roskilde kommune og BC Hospitality Group har fått tilbud om vanlig jobbkontrakt etter at opplæringen er fullført. Det overrasker ikke Mireille Jakobsen: «Vi ser at flyktningene er veldig innstilte på å fullføre opplæringen, og at de er veldig motivert for å jobbe. De må i tillegg selvfølgelig ha de rette kvalifikasjonene og forutsetningene, men vi opplever at de har et sterkt ønske om å ikke være avhengig av støtte fra kommunen, men å heller bli selvstendige og selvforsørgende. Det absolutte flertallet av flyktningene vi har jobbet med har et sterkt ønske om å gi noe tilbake til samfunnet.»
Del på Facebook Del på Twitter