Så lenge flyktninger trenger å øve seg i å snakke svensk, og eldre trenger hjelp til å bruke smarttelefonen, vil det være dumt ikke å bringe disse to gruppene sammen.
Setrag og Sara lærer Kerstin og Åke hvordan de skal bruke appen for lokal transport på det offentlige biblioteket i Karlskoga. © UNHCR/Anders Aalbu.
Det er lørdag i Karlskoga, sentralt i Sverige. Kerstin og mannen hennes, Åke, har begge tatt med seg smarttelefonene, et nettbrett og en bærbar PC. De har en rekke spørsmål, og de innrømmer at de kanskje har stilt noen av dem ved en tidligere anledning. Men Setrag og kollegaen hans, Sara, synes det er helt greit. At man gjentar spørsmål er bare en ny mulighet for dem til å snakke svensk.
Setrag snakker sakte når han jobber som IT-veileder. Men det gjør også de eldre som kommer til det offentlige biblioteket hver lørdag for å lære hvordan de skal bruke PC-ene og smarttelefonene sine. Det spiller ingen rolle for dem at lærerne deres er flyktninger – at de snakker sakte gjør det bare lettere for dem å forstå hverandre.
Setrag, som har på seg sin blå t-skjorte som viser at han er IT-veileder, forklarer Kjerstin tålmodig: “Men nå når du ønsker å reise med bussen må du åpne en annen app, fordi med denne appen kan du bare kjøpe togbilletter. Mens appen lastes, forklarer Setrag til Kerstin at den første meldingen som dukker opp, er en engangsmelding. “Du vil bare se denne den første gangen du åpner appen. Den viser deg hvordan du kan bruke denne appen,” forklarer han mens han peker på stedet som sier “Neste”.
Setrag Godoshian, 20, kom til Sverige fra Syria i 2014. Han har tilbrakt tre år på introduksjonsprogrammet for å lære svensk. Han måtte kunne snakke svensk på et visst nivå for å kunne bli IT-veileder. Nå får Setrag snakke mye svensk, han har sikret seg sin første, men dog viktige jobb i Sverige og han er blitt mer integrert i lokalsamfunnet. Til gjengjeld får mange eldre forbedret sine IT-ferdigheter.
Sara Alaydi, 20, er også syrisk flyktning. Hun kom til Sverige i 2015. Det å bli IT-veileder har medført store endringer i prosessen med å bli integrert i det svenske samfunnet. “Det har virkelig hjulpet meg masse. Jeg har for eksempel blitt mer sosial, blant annet på skolen. Erfaringen som IT-veileder har vært til god hjelp i gruppearbeidene vi har i klassen,” forklarer hun. “Eldre mennesker har en tendens til å snakke litt langsommere, noe som gjør det lettere for oss. Det gjør også at jeg er mindre nervøs når jeg snakker med dem. Det gir oss en sjanse til å trene på snakke svensk,” sier Sara. “Og vi er mer selvsikre når vi snakker med dem, selv om vi gjør feil,” tilføyer Setrag.
Både Kerstin og Åker er veldig imponert over hjelpen de får av IT-veilederne. “De har virkelig lært oss masse, fra nettbank til Google Maps. Den yngre generasjonen lærer så fort. Jeg er glad vi har muligheten til å komme flere ganger for å lære å bruke PC og smarttelefon,” sier Kerstin.
IT Guide Sverige startet i 2010. Grunnleggeren, Gunilla Lundberg, ble oppsøkt av to tenåringer som begge nettopp hadde kommet til Sverige og trengte en sommerjobb. Gunilla spurte hva de var flinke til, og de svarte “vi er ganske gode med data”. I dag finnes IT Guide i mer enn 20 svenske kommuner og sysselsetter rundt 200 unge IT-veiledere.
Hensikten med IT Guide Sverige er delvis å tilby unge flyktninger en første jobb – noe som kan være veldig viktig for videre utvikling i livet. Gode referanser fra tidligere arbeidsgivere er alltid er viktig når man skal søke fremtidige jobber. Setrags ønsker for fremtiden er å studere til å bli IT-ingeniør eller dataspillutvikler. Han har også valgt IT-fag som spesialisering på videregående skole, noe som gjør ekstrajobben i helgene særlig relevant. “Jeg ønsker å fortsette å hjelpe mennesker med utfordringene deres. Dette er en morsom jobb å ha. Samtidig lærer vi svensk, noe som hjelper oss i å kommunisere med svensker. Og naturligvis er det flott å ha en betalt jobb,” sier Setrag.
IT Guide Sverige ble nominert til Sveriges Døråpner-prisen for 2018, en pris som anerkjenner Sveriges beste initiativ innen integrasjon.
Del på Facebook Del på Twitter