FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) «forbereder seg nå på det verste», siden det er forventet at hundretusenvis av familier i Mosul kan bli nødt til å flykte for livet. Den forventede militære offensiven kan komme til å fordrive om lag en million mennesker.
Flyktningorganisasjonen oppfordrer folk til å donere penger nå, siden folk vil trenge husly, mat og vann, og blant dem vil det være mange barn og andre som trenger umiddelbar medisinsk hjelp.
«Vær vennlige og doner nå – vi har nå en liten mulighet til å kunne handle, kanskje er det kun et spørsmål om timer før tusenvis av familier må flykte fra Mosul», sier UNHCR på sine hjemmesider.
«Vi har lagre med livreddende forsyninger, men for å kunne imøtekomme omfanget av denne krisen trenger vi mye mer, og vi kan ikke gjøre dette alene. Vi har mindre enn halvparten av de ressursene vi trenger for å respondere på denne krisen. Vær vennlige og hjelp oss å sørge for at disse utsatte familiene overlever», erklærer UNHCR.
FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, har oppfordret den irakiske regjeringen til å beskytte sivile, ettersom en stor militær offensiv er underveis for å gjenvinne Mosul fra Daesh.
«Beskyttelsen av sivile er det viktigste elementet ved denne operasjonen etter vårt syn», fortalte Grandi reportere under en nyhetskonferanse i Baghdad. Grandi talte bare timer etter at det ble satt i gang bakke- og luftoperasjoner for å gjenvinne Iraks nest største by, som var hjem for nesten 2,5 millioner mennesker før den ble tatt av opprørere i juni 2014.
Høykommissæren understreket at han hadde fått de sterkeste forsikringer fra Iraks statsminister Haider al-Abadi og hans regjering om at beskyttelse av sivile vil være en viktig del av deres strategi for å gjenvinne kontroll over byen.
Offensiven mot Mosul kommer på en tid da antallet fordrevne av krig i Irak har nådd 3,3 millioner, som tilsvarer om lag en tiendedel av befolkningen.
Grandi, som er på et fire dagers besøk til Irak, har besøkt flyktningleirer i Kurdistan-regionen i Irak. Rusul, en ung, irakisk kvinne som flyktet fra sin hjemby nær Mosul, fortalte Grandi om sin frykt, og den ødeleggelsen hun og andre fordrevne irakere har forlatt. «Det er fremdeles frykt», uttalte den unge, irakiske kvinnen. «Våre hus ble brent og ødelagt. Gudskjelov er livet her bedre. De har vært veldig gode mot oss».
Del på Facebook Del på Twitter