Suomen nopealla tuella UNHCR pystyi toimittamaan sekä hätäapua että pitkän aikavälin tukea Ukrainasta sotaa paenneille ihmisille.
© UNHCR/Anna Liminowicz
Yli 7,1 miljoonaa henkeä on paennut Ukrainasta naapurimaihin sodan alkamisen jälkeen. Osa heistä on siirtynyt turvaan eri puolille Eurooppaa. Lisäksi Ukrainassa on yli 6,9 miljoonaa maan sisäistä pakolaista, joita koettelevat monet eri ongelmat, kuten suojan, ravinnon, majoitustilojen ja perusinfrastruktuurin puute. Moni ei pysty tekemään töitä tai käymään koulua.
Suomen ja muiden Pohjoismaiden sekä Baltian maiden nopea reagointi ja YK:n pakolaisjärjestölle toimittama tuki ovat mahdollistaneet pikaisen toiminnan humanitaarisen kriisin kohdatessa, ja Ukrainaan ja sen naapurimaihin on saatu apua nopeasti ja keskeytyksettä.
Lähestyvä talvi tarkoittaa, että monet tarvitsevat jatkossakin tukea sekä hätäapua pärjätäkseen säiden viilentyessä. Tarvitaan turvallisia majoitusolosuhteita, vahingoittuneiden kotien korjausta, lämpimiä vaatteita ja psykologista ja sosiaalista tukea.
UNHCR:n ja muiden YK:n järjestöjen yhteensä 241 avustussaattuetta ovat toimittaneet humanitaarista hätäapua yli 140 000 ukrainalaiselle maan pahiten kärsineillä alueilla. Vallitsevan turvallisuustilanteen vuoksi työ on erittäin haastavaa.
UNHCR tukee Ukrainan vastaanotto- ja keräilykeskuksia, jotka tarjoavat suojaa ja tukea Ukrainan sisäisille pakolaisille. Olemme auttaneet lähes 100 000 nukkumapaikan luomisessa ja varustamisessa yli 300 keskukseen.
Yli 535 000 Ukrainan sisäistä pakolaista on saanut UNHCR:lta käteisapua. Käteisavulla pakolaiset voivat itse määrittää omat tarpeensa ja täyttää ne itsenäisesti. Käteisavun antaminen on myös keino tukea alueiden paikallisia talouksia. UNHCR on jakanut käteisapua myös noin 397 000 ukrainalaispakolaiselle sen naapurimaissa Moldovassa, Romaniassa, Slovakiassa ja Puolassa. Käteisapu on eräänlainen siirtymäjakson turvaverkko, johon ihmiset voivat turvautua ennen kuin he löytävät töitä tai alkavat saada kansallista sosiaaliapua.
UNHCR on perustanut yhdessä Unicefin kanssa yhteensä 34 Blue Dot ‑tilaa Moldovaan, Romaniaan, Unkariin, Slovakiaan, Puolaan, Bulgariaan ja Italiaan. Blue Dots ‑tilat ovat turvallisia tiloja, jotka on tarkoitettu erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville pakolaisille, kutenyksinhuoltajaäideille, yksin matkustaville lapsille ja HLBTQI+-yhteisöön kuuluville. Blue Dot ‑tilat tarjoavat erityispalveluita, kuten tietoa, neuvontaa, lapsiystävällisiä tiloja, perheenyhdistämispalveluja, ohjausta, psykososiaalista tukea, turvallisia nukkumapaikkoja, hätäaputarvikkeita ja lähetteitä erityispalveluihin.
Ukrainassa UNHCR:n apu on tavoittanut lähes 1,8 miljoonaa ihmistä elokuun loppuun mennessä. Avustusoperaatiossa on jaettu yli 723 000 elintarvike- ja muuta avustustuotepakkausta sisäisille pakolaisille eri puolilla Ukrainaa. Avustuspakkaukset ovat sisältäneet muun muassa vilttejä, keittiötarvikkeita, patjoja, kanistereita ja aurinkolamppuja.
Ukrainan pahimmin kärsineillä alueilla monia taloja on vaurioitunut tulituksissa Näillä alueilla UNHCR auttaa ihmisiä toimittamalla materiaalia kattojen, ikkunoiden, ovien ja seinien korjaamiseen. Donetskin ja Luhanskin alueella sekä Kiovan ympäristössä UNHCR on myös toimittanut hätäapupakkauksia tuhansille kotitalouksille.
UNHCR käynnisti jo varhaisessa vaiheessa “Stay Safe” ‑kampanjan, jonka tarkoituksena on varoittaa ukrainalaispakolaisia mahdollisista vaaroista ukrainaksi, englanniksi ja venäjäksi sekä auttaa heitä pysymään turvassa. UNHCR on myös lähettänyt erityisosaajia Unkariin, Moldovaan, Puolaan ja Romaniaan ja se kouluttaa vapaaehtoisia tiedottamaan ja suojaamaan ihmisiä hyväksikäytöltä ja riistolta, ihmiskaupalta ja sukupuoleen perustuvalta väkivallalta.
Hädän hetkellä neuvonta, oikeudellinen apu sekä avustaminen oikeiden palveluiden piiriin ovat ensiarvoisen tärkeitä tukimuotoja. UNHCR on tarjonnut sadoille tuhansille pakeneville ukrainalaisille tietoa ja suojelua, muun muassa psykososiaalista tukea. Olemme läsnä rajanylityspaikoilla, kauttakulkuvaiheessa ja vastaanottokeskuksissa sekä auttavassa puhelimessa ja nettisivujemme TUKI-sivuilla.
Suomi lahjoittajana
Suomi on lahjoittanut UNHCR:lle vuoden 2022 aikana yli 23 miljoonaa dollaria, josta noin 5,9 miljoonaa dollaria käytettiin UNHCR:n apuun Ukrainassa. 8,2 miljoonaa dollaria oli korvamerkitsemättömiä varoja. Vuonna 2021 Suomen avustusosuus oli yli 26,5 miljoonaa dollaria, josta 31 prosenttia oli korvamerkitsemätöntä tukea.
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä