Latvia päihitti Suomen 4-1 vuoden 2024 Unity EURO Cup-kilpailussa, joka toi yhteen pakolaiset ja vastaanottavat yhteisöt sosiaalista integraatiota edistävässä uraauurtavassa aloitteessa.
Kolmas Unity EURO Cup -kilpailu järjestettiin eilen Nyonissa, jossa jalkapallon lisäksi juhlistettiin myös osallisuutta, monimuotoisuutta ja urheilun yhdistävää voimaa. Tämänvuotinen turnaus pidettiin UEFA:n päämajassa Sveitsissä, jossa myös ensimmäinen Unity EURO Cup järjestettiin vuonna 2022. Tänäkin vuonna turnauksen myötä korostettiin jalkapallon tärkeää roolia kulttuuristen esteiden murtamisessa ja eri taustoista tulevien ihmisten välisten yhteyksien edistämisessä.
Kilpailuun osallistui 16 maajoukkuetta, joissa oli mukana mies- ja naispakolaisia vastaanottavien yhteisöjen pelaajien rinnalla. Tapahtuma tarjosi pelaajille ainutlaatuisen tilaisuuden yhteisöjen väliseen vuorovaikutukseen osoittaen jalkapallon tarjoamaa mahdollisuutta toimia siltana kotouttamisessa ja keskinäisen ymmärryksen kielenä. Latvia voitti Suomen jännittävässä loppuottelussa (4-1), mutta todellista voittoa ei määritellyt tulos vaan osallistumisen, ystävyyden ja kunnioituksen henki.
Unity EURO Cup on yksi UEFA:n jalkapallon kestävän kehityksen strategian 2030 keskeisistä osatekijöistä, ja siinä asetetaan etusijalle pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja pakon edessä muuttamaan joutuneiden henkilöiden integroituminen vastaanottavien yhteiskuntien toimintaan urheilun avulla. UNHCR:n urheilustrategia ”More than a Game”:n mukaisesti turnaus osoittaa, miten urheilu voi tehokkaasti edistää sosiaalista yhteenkuuluvuutta, ja korostaa urheilun potentiaalia parantaa pakenemaan joutuneiden ja kansalaisuudettomien ihmisten elämää maailmanlaajuisesti.
UEFA:n sosiaalisesta ja ympäristöystävällisestä kestävyydestä vastaava johtaja Michele Uva kommentoi tapahtuman merkitystä seuraavasti: ”Tämänpäiväinen Unity EURO Cup on osoitus jalkapallon ainutlaatuisesta kyvystä yhdistää erilaisista taustoista tulevia ihmisiä. Yhdistämällä pakolaisia ja vastaanottavia yhteisöjä emme ainoastaan juhli kaunista peliä vaan myös edistämme osallisuutta, ymmärrystä ja keskinäistä kunnioitusta. Unity EURO Cup on esimerkki UEFA:n sitoumuksesta käyttää jalkapalloa tehokkaana välineenä sosiaaliseen integraatioon ja myönteiseen muutokseen. Erityiskiitos UEFA:n tiimille poikkeuksellisesta omistautumisesta ja kovasta työstä tämän turnauksen järjestämisessä.”
”Tämä turnaus havainnollistaa urheilun voimaa saattaa ihmiset yhteen, murtaa esteitä ja herättää toivoa”, sanoi YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi. ”Kodeistaan pakenemaan joutuneille ihmisille urheilu on enemmän kuin pelkkää peliä – se on keino toipua, kasvaa, osallistua ja kuulua joukkoon. Näemme joka päivä, miten nämä mahdollisuudet auttavat pakolaisia rakentamaan elämänsä uudelleen, ja tämänpäiväinen tapahtuma on loistava esimerkki tästä muutoksesta.”
Kolmannessa turnauksessa kilpaili yli 200 nuorta yhteensä 33 ottelussa. 16:sta joukkueeseen osallistui pakolaisia ja jalkapalloseuroja Armeniasta, Belgiasta, Suomesta, Ranskasta, Saksasta, Kreikasta, Italiasta, Latviasta, Maltasta, Alankomaista, Pohjois-Irlannista, Irlannin tasavallasta, Ranskasta, Saksasta, Sloveniasta, Espanjasta ja Sveitsistä. Lisäksi Saksassa asuvien ukrainalaisten pakolaisten joukkue edusti kotimaataan Ukrainaa.
Unity EURO Cupin henki hehkui Latvian joukkueen nostaessa pokaalinsa, muistuttaen kaikkia jalkapallon voimasta parantaa henkisiä haavoja, yhdistää ihmisiä ja herättää toivoa paremmasta tulevaisuudesta sekä pakolaisille että heitä vastaanottaville yhteisöille.
Turnauksessa pakolaispelaajat pääsevät edustamaan vastaanottajamaitaan, sekä näyttämään kykynsä ja kertomaan tarinansa kansainväliselle yleisölle. Latvian kapteeni Oleh Lazyrka sanoi johdettuaan joukkueensa voittoon: ”Kaikki urheilulajit auttavat pakolaisia, mutta erityisesti jalkapallo, koska kun pelaamme sitä, tunnemme olevamme yhtenäisiä, kuin suuri perhe.”
Sveitsin Unity EURO Cup -joukkueen lähettiläs Johan Djourou yhtyi näihin ajatuksiin: ”Jalkapallo ja urheilu antavat vapauden tunteen, tunteen siitä, että on osa jotakin: sitä voi pelata yhdessä, nauraa yhdessä, olla samaa mieltä tai eri mieltä yhdessä. Siksi urheilu on niin tärkeää yhteiskunnassamme. Se on sitä myös pakolaisille, se antaa heille toivoa ja tunteen siitä, että heistä tulee vastaanottavan yhteisön jäseniä.”
Tiedotusvälineille:
Kuvia turnauksesta on saatavilla täällä vain toimitukselliseen käyttöön.
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä