Pääsy osaksi opetus- ja koulutusjärjestelmää, varhaislapsuudesta korkea-asteen koulutukseen, tarjoaa nuorille pakolaisille, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa konfliktin, väkivallan ja vainon takia, ratkaisevan suojan, sekä taidot vakaan tulevaisuuden tavoittelua varten.
Tästä huolimatta ovat pakolaislapset- ja nuoret samanikäisiinsä ei-pakolaistaustaisiin lapsiin verrattuna kaikilla koulutuksen tasoilla jäljessä. Näin todetaan UNHCR:n, YK:n pakolaisjärjestön tänään julkaistussa raportissa All Inclusive: The Campaign for Refugee Education.
Raportin mukaan keskimäärin 68% pakolaislapsista ilmoittautui perusopetukseen lukuvuodelle 2020-2021. Data kerättiin yli 40 maasta. Ilmoittautuminen toisen asteen opintoihin oli 37 % ja korkealuopintoihin vain 6%. Tämä on kuitenkin parannus muutaman vuoden takaiseen prosenttimäärään, jolloin vain 1% pakolaisnuorista pääsi aloittamaan korkeakouluopinnot.
”Sanonta “Lahjakkuus on universaalia, mahdollisuudet eivät“ kuvaa miljoonien pakolaislasten todellisuutta. Meidän tulee kaventaa lahjakkuuksien ja mahdollisuuksien välillä olevaa suurta kuilua,” toteaa Filippo Grandi, YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu.
“Pakolaisten osalta tämä on sijoitus niihin ihmisiin, jotka tulevat uudelleenrakentamaan kotimaitaan, kun palaaminen niihin on turvallisesti mahdollista.”
UNHCR edellyttää, että pakolaiset osallistetaan kansallisiin opetus- ja koulutusjärjestelmiin, niin humanitaaristen hätätilanteiden alusta lähtien, pitkittyneissä paon tilanteissa sekä pitkäaikaisessa kehityssuunnittelussa. Tämä käsittää muun muassa enemmän tukea opettajien kouluttamiseen sekä heidän palkkatuloihinsa, uutta infrastruktuuria, riittävää ja relevanttia opetusmateriaalia, turvallisten kulkuyhteyksien järjestämisen kouluihin ja koteihin, mahdollisuuden osallistua tentteihin ja kuulusteluihin sekä saada todistuksia, sekä pakolaisiin vaikuttavan digitaalisen kuilun sulkemisen.
Grandi toteaa, että monet valtiot ovat viime aikoina ottaneet edistysaskelia pakolaisten sisällyttämisessä kansallisiin opetus- ja koulutusjärjestelmiin. ”Nyt meidän täytyy seurata tätä edistystä olennaisella ja pitkäaikaisella rahoituksella, sekä jatkaa sisällyttämisen tuomien etujen korostamista.”
UNHCR:n kehotus saada kaikki pakolaislapset ja -nuoret mukaan kansallisiin opetusjärjestelmiin, jotta heillä on mahdollisuus laadukkaaseen opetukseen eivätkä jää marginaaliin, tukee myös Sir Lewis Hamilton, Formula 1:n seitsemänkertainen maailmanmestari.
“Koulutus ei vain laajenna ihmisten horisonttia ja tarjoa heille mahdollisuuksia, joista he eivät ilman koulutusta voisi unelmoidakaan, vaan se myös ehkäisee rakenteellista epätasa-arvoa ja sen tuomia haitallisia vaikutuksia,” sanoo Lewis, joka antaa raportissa lopullisen sanan.
”Kyse ei ole vain parempien elämänmahdollisuuksien luomisesta nuorille, heidän auttamisestaan löytää tarkoituksensa sekä antaa eväät omien tulevaisuuksiensa rakentamiseen. Kyse on myös näiden heijastusvaikutuksista: Suuremmasta monipuolisuudesta johtoasemissa ja vaikuttajarooleissa niin työelämässä, urheilussa, kulttuurialalla sekä politiikassa.”
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä