Pakolaissopimuksen allekirjoittamisesta on tänään tullut täyteen 70 vuotta.
Tänään 1951 pakolaissopimus täyttää 70 vuotta, joka on tärkeä kansainvälinen sopimus. UNHCR, YK:n pakolaisjärjestö, sanoo, että sen hengen ja perusperiaatteiden noudattaminen on tänään kiireellisempää kuin koskaan.
”Sopimus suojelee edelleen pakolaisten oikeuksia kaikkialla maailmassa tänäkin päivänä”, sanoi YK:n pakolaispäävaltuutettu Filippo Grandi.
”Sopimuksen ansiosta on pelastettu miljoonia ihmishenkiä. Seitsemänkymmentä vuotta sen laatimisesta on ratkaisevan tärkeää, että kansainvälinen yhteisö puolustaa periaatteitaan yhä. ”
Hän ilmaisi huolestuneisuutensa joidenkin hallitusten viimeaikaisista yrityksistä jättää huomiotta tai kiertää yleissopimuksen periaatteita, kuten pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden karkottamisesta ja palauttamisesta maa- ja merirajoilla, tai ehdotuksiin heidän siirtämisestä väkisin kolmansille valtioille käsittelyyn ilman asianmukaisia suojatoimia.
Puhuessaan 70 vuotispäivänä, jolloin 1951 pakolaisten oikeusasemaa koskeva yleissopimus esitettiin valtioille allekirjoittamista varten, Grandi sanoi, että sopimus oli tärkeä osa kansainvälistä ihmisoikeuslainsäädäntöä ja että se on pysynyt yhtä ajankohtaisena kuin se laadittiin ja sovittiin.
”Pakolaissopimuksen kieli on selkeä pakolaisten oikeuksien suhteen, ja sitä sovelletaan edelleen nykyaikaisissa ja ennennäkemättömissä haasteissa ja hätätilanteissa – kuten COVID-19-pandemiassa”, Grandi sanoi.
Sekä vuoden 1951 pakolaisyleissopimus että uudempi pakolaisia koskeva maailmanlaajuinen sopimus edellyttävät kansainvälistä yhteistyötä pakolaisille tarjottavien ratkaisujen löytämiseksi.
Grandi korosti kansainvälisen yhteisön tarvetta noudattaa pakolaissopimuksessa vahvistettuja pakolaisten suojelun perusperiaatteita, mukaan lukien vainoa pakenevan henkilön oikeus olla lähettämättä takaisin vaaran polulle.
Pakolaissopimuksen 70-vuotisjuhla on vasta muutama kuukausi sen jälkeen, kun UNHCR itse merkitsi seitsemän vuosikymmentä maailman valtuutetuksi järjestöksi pakkosiirtolaisten suojelemiseksi.
Lisää tietoa:
Voit lukea lisää vuoden 1951 pakolaisyleissopimuksesta tästä.
Saat lisätietoja pakolaisia koskevasta maailmanlaajuisesta sopimuksesta tästä.
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä