Tänään julkaistiin UNHCR:n teettämä tutkimus, jossa analysoidaan oikeudellisia, käytännön ja taloudellisia esteitä pakolaisten perheenyhdistämiselle Suomessa. UNHCR toisti suosituksensa maalle tällä alalla.
Raportissa ”Perheenyhdistämisen käytäntöjä Suomessa” Suomen pakolaisneuvonta (PAN) analysoi pakolaisten ja toissijaista suojelun saaneiden oikeudesta perheenyhdistämiseen. YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) teettämässä uudessa tutkimuksessa yksilöidään myös käytännön, oikeudelliset ja taloudelliset esteet perheenyhdistämiselle.
Raportin päätelmät pohjautuvat lainsäädännön ja käytäntöjen tutkimiseen sekä useisiin oikeustapauksiin, ja raportissa keskitytään muun muassa perheenyhdistämiseen liittyviin toimeentulovaatimuksiin, sekä lasten oikeuteen perhe-elämään. Raportin lopussa on viisi keskeistä suositusta, joiden tavoitteena on varmistaa ihmisoikeuslähtöisempi tulkinta perheenyhdistämistä koskevaan lainsäädäntöön Suomessa.
”Perheenyhdistäminen on ratkaisevan tärkeää pakolaisten ja muiden kansainvälisen suojelun saaneiden henkilöiden kannalta rakentaakseen elämäänsä ja pystyäkseen kotoutumaan yhteiskuntaan ja osallistuakseen isäntämaansa yhteiskunnassa. Perheiden yhdistäminen voi siten olla hyödyksi paitsi kyseiselle perheelle mutta myös yhteiskunnalle laajemmin. Samalla perheenyhdistäminen on tärkeä turvallinen ja laillinen väylä päästä suojaan ”, sanoo UNHCR:n edustaja Pohjoismaissa ja Baltiassa Henrik M. Nordentoft.
UNHCR toivoo, että Pakolaisneuvonnan juuri julkaisema raportti sekä muut raportit ja tutkimukset myötävaikuttavat vuoropuheluun Suomen hallituksen kanssa sekä myös alueella laajemmin, vahvistaakseen aitoa ja tehokasta mahdollisuutta perheyhdistämiseen. Tätä varten UNHCR toistaa maaliskuussa 2019 antamansa suosituksensa Suomelle pakolaisten suojelun vahvistamisesta. Suosituksissa kehotetaan parantamaan asteittain tehokkaiden perheenyhdistämismenettelyjen saatavuutta.
Sodat, konfliktit ja pako on erottanut perheitä eri puolilla maailmaa, toisinaan vuosien tai jopa vuosikymmenien ajan, joten perheenyhdistäminen on joskus ainoa tapa pakolaisperheiden yhdistämiseen. Koska 85 prosenttia maailman pakolaisista ovat kehitysmaissa, perheenyhdistäminen on myös konkreettinen tapa valtioille suojella paremmin pakolaisia ja jakaa vastuuta suurten isäntämaiden kanssa.
Suomella on pitkät perinteet suojan tarjoamisesta kansainvälistä suojelua tarvitseville, ja maa on yksi UNHCR:n keskeisimmistä kumppaneista. Maa on saanut huomattavaa kiitosta paitsi sitoutumisestaan laadukkaisiin turvapaikkamenettelyihin myös laajemmin roolistaan globaalista vastuunjaossa.
UNHCR jatkaa aktiivista ja rakentavaa yhteistyötä kumppaneidensa ja suomalaisten viranomaisten kanssa pyrkimyksissään vahvistaa pakolaisten suojelua ja odottaa innolla osallistumista käynnissä oleviin keskusteluihin aiheeseen liittyen.
”Oikeus perhe-elämään on yksi perustavanlaatuisimmista ihmisoikeuksista. Perheiden yhdistäminen antaa pakolaisille mahdollisuuden nauttia tästä oikeudesta turvallisesti ja laillisesti ilman tarvetta tehdä vaarallisia matkoja yhdistääkseen rakkaansa kanssa. Tämä on erityisen tärkeää monille naisille ja tytöille. Toivomme UNHCR:ssä, että rakentava vuoropuhelu Suomen kanssa jatkuu tämän ja muiden tärkeiden aiheiden osalta”, sanoo Henrik M. Nordentoft.
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä