Konfliktin ja koronaviruspandemian lisätessä turvattomuutta, Suomen tuen avulla UNHCR tarjoaa suojaa somalipakolaisille heidän ikään, sukupuoleen ja mahdolliseen vammaisuuteen katsomatta.
Haneen halaa äitiään Khadraa. Sanaassa, Jemenissä sijaitsevan perhekeskuksen kautta he saavat tarvittaessa keskeisiä tukipalveluita, kuten lastenhoitoapua tai psykososiaalisia palveluita. © UNHCR/SDF.
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR auttaa suojelemaan yli puolta miljoonaa Somaliasta lähtenyttä pakolaista, jotka etsivät turvaa ja suojaa muualta. Jemenissä, jonka usein sanotaan kärsivän maailman pahimmasta humanitaarisesta kriisistä, muodostavat somalit suurimman yksittäisen pakolaisryhmän, joka käsittää yli 150 000 henkeä. UNHCR tarjoaa heille turvallista suojaa sekä rahallista ja oikeudellista tukea, huomioiden erityisesti kaikkein haavoittuvaisimpien ryhmien, kuten vammaisten pakolaisten, tarpeet.
Seitsemänvuotias Haneen on somalipakolaistyttö, joka asuu äitinsä ja sisarustensa kanssa Jemenin pääkaupungissa Sanaassa. Hänellä on Downin syndrooma, ja siksi hän tarvitsee koulutöissään erityistukea. Koulutuksen saatavuus on pakolaisille jatkuva haaste, ja se on muuttunut yhä vaikeammaksi Covid-19 -pandemian aikana. Viimeaikainen tuki Suomelta on mahdollistanut UNHCR:n ja kumppaneiden tarjoaman erityisopetusohjelman jatkumisen Haneenille ja muille somalipakolaislapsille.
Vammaisten lasten osallistuminen koulutukseen suojaa heitä osaltaan lapsityövoimalta ja varhaiselta avioliitolta. Suomen Somalian tilanteen lievittämiseen viime aikoina suuntaamat kolme miljoonaa dollaria turvaavat Jemenin somalilasten koulunkäynnin sekä koulutarvikkeiden, kuten paperin ja koululaukkujen, hankinnat. Lisäksi rahoitus auttaa pitämään perhekeskuksen ovet avoinna, mikä tarkoittaa että pakolaisperheillä sekä vammaisilla pakolaisilla on mahdollisuus saada käyttöönsä apuvälineitä liikkumiseen, osallistua vapaa-ajan aktiviteetteihin ja saada psykososiaalista tukea.
”Opetusohjelmien jatkaminen maailman haavoittuvaisimpiin lukeutuvien lapsien tueksi pandemian aikana on erittäin haasteellista, mutta se onnistuu läheisessä yhteistyössä kansallisten tahojen kanssa ja Covid-19 -viruksen leviämistä vastaan tehtyjen erityistoimien avulla. Suomen myöntämä rahoitus tekee tämän mahdolliseksi”, sanoo Henrik M. Nordentoft, UNHCR:n alueellinen edustaja Pohjoismaissa ja Baltian maissa.
Suomi on UNHCR:lle tärkeä rahoittaja ja strateginen kumppani. Vuonna 2020 Suomen kokonaistuki UNHCR:lle oli 27,4 miljoonaa dollaria, edeltäviä vuosia enemmän, vastaten kasvaviin pakolaisavun tarpeisiin. Tästä tuesta 7,7 miljoonaa dollaria myönnettiin kohdentamattomana rahoituksena, antaen UNHCR:lle mahdollisuuden suunnata rahallista apua kaikkein kiirellisimpiin tarpeisiin. Lisäksi Suomi myönsi 2,3 miljoonaa dollaria UNHCR:n COVID-19 -viruksen vastaiseen työhön Tansaniassa, Etiopiassa, Keniassa ja Ugandassa.
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä