Najmo oli vain 11-vuotias paetessaan hirvittävää todellisuutta ja pakkoavioliittoa Somaliassa. Nyt hän tekee videoita sosiaaliseen mediaan antaakseen tytöille ympäri maailmaa rohkeutta toimia.
«Sosiale medier er mektige – jeg kan spre budskapet mitt helt til landsbygda i Somalia», sier Najmo. Bilde: © UNHCR/Max-Michel Kolijn
”Toivon, että maailma olisi enemmän omien vanhempieni ja perheeni kaltainen”, Najmo sanoo. ”Emme ole samanvärisiä, emme ole samasta maasta eikä edes uskontomme ole sama, mutta olemme perhe, huolehdimme toisistamme ja rakastamme toisiamme.”
Najmo oli 11-vuotias, kun hänen isänsä kuoli. Somaliassa oli jo tuolloin hyvin vaarallista elää, ja Najmon setä päätti, että Najmo menisi naimisiin kolme kertaa itseään vanhemman serkkunsa kanssa. Najmo kieltäytyi, mutta hänen perheensä pakotti hänet muuttamaan huomattavasti vanhemman miehen luo. Eräänä yönä hän päätti karata ja hyppäsi pääkaupunkiin vievään bussiin.
”Olin vasta 11-vuotias, mutta tiesin, että se oli väärin. Olin vasta lapsi. Joten pakenin.” 13-vuotiaana Najmo lähti Somaliasta. Hän oli yksin ja kauhuissaan, mutta oli päättänyt selviytyä.
”Ihmiset kyselivät: ’Missä vanhempasi ovat? Miten he päästivät sinut lähtemään?’ Vastasin: ’Eivät vanhempani päästäneet minua lähtemään. Päästin itse itseni.’”
Najmo matkasi yhdessä tuntemattomien kanssa suuren kuorma-auton kyydissä Saharan yli ja joutui näkemään, kun ihmisiä murskautui kuoliaaksi. Matka aavikon halki kesti 28 päivää.
”Katselin vain hiekkaa ja tiesin, etten voinut tehdä mitään. Jos auto olisi hajonnut, kukaan meistä ei olisi selviytynyt hengissä”, hän muistelee.
Hän selvisi matkasta Libyan halki ja ylitti Välimeren pienellä veneellä. Kun matkantekoa ja alituista pelkoa oli jatkunut kolme vuotta, joku tarjoutui auttamaan Najmoa pääsemään Kanadaan. Välilaskulla Islantiin viranomaiset kuitenkin pidättivät tytön ja toimittivan hänet suoraan lastensuojelupalveluihin.
”Aivan ensimmäiseksi he kysyivät, mitä haluan tehdä. Sanoin heti, että haluan opiskella”, Najmo kertoo. ”Olin jo 16-vuotias, enkä ollut käynyt koulua 11-vuotiaasta saakka. Tiesin, että koulutuksen hankkiminen oli ensimmäinen askel uuteen elämään, ja se avaisi ovia tulevaisuuteen.”
Najmo aloitti koulun, ja hänet sijoitettiin heti sijaisperheeseen. Kun hän oli asettunut ja ehtinyt oppia hieman islantia, hän tajusi, että hänellä oli tärkeä viesti maailmalle, jonka hän halusi jakaa mahdollisimman pian.
”Somalitytöillä on Somalian ulkopuolella enemmän mahdollisuuksia. Heillä on paremmat mahdollisuudet kasvaa sellaisiksi naisiksi, joita he todella ovat. Teen videoita inspiroidakseni nuoria ja voimaannuttaakseni erityisesti naisia. Haluan näyttää tytöille, että he voivat tavoitella parempaa.”
Sijaisvanhemmat ovat tukeneet Najmoa tämän unelmissa ja auttaneet videolaitteiston kanssa. Uusi isä Finnbogi, joka on kiinnostunut valokuvauksesta, auttoi Najmoa luomaan omaan huoneeseensa pienen studion yhdessä rakennettujen valojen ja heijastimien avulla. Najmon Facebook- ja Youtube-kanavien suosio kasvoi, ja nyt hänellä on yli 60 000 seuraajaa.
””Sosiaalisessa mediassa on voimaa. Saan viestini leviämään jopa Somalian maaseudulle asti. Joku kameleiden ja lampaiden parissa oleva voi avata Facebookin, katsella minua ja saada uusia ideoita. Haluan auttaa somalialaisia naisia ja tyttöjä. Haluan innostaa heitä opiskelemaan, puolustamaan oikeuksiaan.”
Najmo puhuu koulutuksesta, naisten sukuelinten silpomisesta, pakkoavioliitoista ja naisten oikeuksista. Hän puhuu myös kulttuurisista normeista, uskonnosta, politiikasta ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Hänen mielipiteensä eivät ole aina suosittuja.
”Monet ihmiset ovat minulle vihaisia ja kirjoittavat ikäviä kommentteja – koska en peitä hiuksiani, koska minulla on vahva ääni. Mutta jos kaikki pysyvät hiljaa näistä asioista, pahat asiat eivät koskaan lopu. Vastuu on meillä naisilla. Useampien naisten on noustava puolustamaan oikeuksiaan.”
Najmo on nyt 20-vuotias ja jatkaa tyttöjen oikeuksien ajamista. Hän matkustaa ympäri maailmaa organisaatioiden ja nuorisoryhmien puhujana, ja ihmiset haluavat kuulla hänen viestinsä. Turvallinen elämä pakolaisena Islannissa antaa hänelle mahdollisuuden levittää sanomaansa vaarantamatta henkeään. Hän viestinsä on tarkoitettu tytöille ja naisille ympäri maailmaa, mutta hänellä on myös erityinen sanoma Somalian naisille, jotka asuvat Euroopassa ja muualla maailmassa.
”Meillä on nyt enemmän mahdollisuuksia. Meidän täytyy opiskella, tehdä yhteistyötä ja taistella yhdessä, jotta naiset voivat jonain päivänä palata rauhoittuneeseen Somaliaan rakentamaan maata yhdessä.”
***
Katso video Najmosta alla. Voit muuttaa tekstityksen kieltä napsauttamalla oikeassa yläkulmassa olevia asetuksia.
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä