Opetusmateriaalia pakolaisista: 15-18 -vuotiaat

Nämä materiaalit on tarkoitettu käytettäväksi 15–18-vuotiaiden oppilaiden kanssa. Tämän ikäryhmän harjoitukset kehittävät erityisesti opiskelijoiden kriittistä ajattelua. Opiskelijoita kannustetaan erityisesti suhteuttamaan uutta tietoa omiin päivittäisiin kokemuksiinsa ja haastetaan heitä pohtimaan, kuinka heidän elämänsä liittyvät turvapaikanhakijoiden, pakolaisten, siirtolaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden elämiin paikallisesti ja globaalisti.

Harjoituksia tehdään sekä ryhmässä että itsenäisesti, opettajan ohjaamana.

Harjoitukset ja taustamateriaalit

Jotta pakolaisuutta, siirtolaisuutta ja turvapaikan hakemiseen liittyviä kysymyksiä voi ymmärtää, tulee tuntea keskeinen sanasto. Sanaa ”pakolainen” käytetään usein arkikielessä kuvaamaan kaikkia kodeistaan paenneita, mutta todellisuudessa ”pakolainen” on oikeudellisesti hyvin määritelty termi. Voit käyttää UNHCR:n animaatioita taustatietona opetuksessa tai tuoda osaksi oppituntia.

Ikäryhmälle tarkoitetussa videoharjoituksessa kuullaan samanikäisen pakolaistaustaisten nuorten elämästä.

Lataa tehtäväopas 15–18-vuotiaille. Voit käyttää opetuksen suunnitteluun opptuntisuunnitelmamallia.

 

Peruskäsitteet

Tässä ikäryhmässä suosittelemme, että aloitat opettamalla opiskelijoillesi peruskäsitteitä pakolaisista, turvapaikoista ja muuttoliikkeestä, sillä tämä helpottaa teeman syvempää ymmärtämistä.

Vaihe 1 – Katso videot

Suosittelemme, että sinä ja oppilaasi katsotte ensin lyhyet videot pakolaisista, siirtolaisista, maan sisäisistä pakolaisista ja turvapaikanhakijoista (tässä järjestyksessä).

Vaihe 2 – Yhdistä videot oppitunnin materiaaliin

Keskity kunkin yksittäisen käsitteen kohdalla siihen, missä ihmiset ovat (omassa maassaan vai ei), miksi he ovat siellä, missä he ovat (syyt pakoon tai muuttamiseen) ja mitkä ovat heidän oikeutensa. Jokainen aktiviteetti kestää noin 15 minuuttia. Voit yhdistää videoita muihin oppimateriaaliin.

Vaihe 3 – Pidä luokkakeskustelu

Vanhemmille opiskelijoille tai keskusteluun paremmin soveltuvilla luokilla voit järjestää keskustelukysymyksillä ryhmäkeskustelun videoissa painotetuista teemoista.

Kuka on pakolainen?

Pakolaiset ovat konflikteja ja vainoa pakenevia ihmisiä.

Kuka on maansisäinen pakolainen?

Maansisäiset pakolaiset etsivät turvaa muualta oman maansa sisällä.

Kuka on maahanmuuttaja?

Maahanmuuttajia ovat ihmiset, jotka muuttavat maasta toiseen. Muuton syy ei välttämättä liity konfliktiin tai vainoon.

Kuka on turvapaikanhakija?

Turvapaikanhakijat hakevat kansainvälistä suojelua sodalta ja vainolta.

Tutkimus ja kriittinen ajattelu

Tämän ikäryhmän kohdalla voit sisällyttää oppitunnin suunnitteluun myös kriittistä ajattelua edellyttäviä tutkimustehtäviä. Voit käyttää oppituntisuunnitteluun Tilastot ja lähteet -sivua sekä animaatioihin liittyviä opetusmateriaaleja.

Mistä pakolaiset ovat kotoisin?

Pakolaiset ovat kotoisin monista maista ympäri maailmaa. Yli puolet ovat kotoisin Syyriasta, Ukrainasta ja Afganistanista.

Pakolaisten oikeudet

Pakolaisia ​​ei voida lähettää takaisin kotimaahansa, jos se asettaa heidät vaaraan.

Minne pakolaiset menevät?

Suurin osa pakolaisista elää matalan ja keskitulotason maissa. Suurin osa elää naapurimaissa.

Kuka auttaa pakolaisia?

UNHCR, valtiot sekä monet muut organisaatiot auttavat pakolaisia. Myös sinä voit auttaa.

Videoharjoitus

Lataa tehtäväopas videon käsittelyn tueksi. Aktiviteetit vievät n. 15-30 minuuttia.

Omarin tarina

Omar on 17-vuotias ja kotoisin Syyriasta. Omar pakeni isänsä, äitinsä ja sisarustensa kanssa Syyriasta Jordaniaan, jossa he elivät pakolaisina muutaman vuoden. Omar kertoo, kuinka hän isänsä kanssa teki erilaisia töitä, jotta perhe selvisi. Myöhemmin perhe siirtyi kiintiöpakolaisina Luxemburgiin. Nyt Omar käy koulua, kuten kuka tahansa 17-vuotias. Hän on innokas urheilija ja dokumentoi ympäristöään omalla kamerallaan.