Geneve/Tukholma — Suomen noin 1300 kilometrin pituinen itäinen maaraja Venäjän federaation kanssa on ollut suljettuna joulukuun 2023 puolivälistä lähtien. UNHCR tunnustaa Suomen ainutlaatuisen ja haastavan geopoliittisen aseman, ja että se on oikeutettu valvomaan ja hallinnoimaan rajojaan. UNHCR suhtautuu myönteisesti joihinkin lakiehdotukseen tehtyihin muutoksiin, kuten yksilöllisten arviointien merkityksen tunnustamiseen, mutta korostaa, että kaikille suojelua hakeville on mahdollistettava pääsy alueelle ja turvapaikkamenettelyyn.
Lakiesitys mahdollistaisi turvapaikanhakijoiden maahanpääsyn estämisen kansainvälisen ja eurooppalaisen pakolais- ja ihmisoikeuslainsäädännön vastaisesti. Se voi myös luoda ennakkotapauksen turvapaikka-asioihin liittyvien velvoitteiden purkamiselle, millä olisi kielteinen vaikutus kansainväliselle suojelujärjestelmälle.
”Jopa hätä- tai niin sanotuissa välineellistämistilanteissa maiden on taattava, että suojelua hakevilla on tehokas pääsy turvapaikkamenettelyyn. Kuten olemme nähneet useilla Euroopan rajoilla, pushback-menettelyt asettavat ihmiset vaaraan, liian usein johtaen vakaviin vammoihin tai jopa kuolemiin”, sanoi Philippe Leclerc, UNHCR:n Euroopan aluejohtaja.
Valtiot voivat sekä vastata turvallisuuskysymyksiin että toteuttaa oikeudenmukaista ja inhimillistä politiikkaa turvapaikanhakijoita kohtaan vuoden 1951 pakolaissopimuksen mukaisesti. Turvan hakeminen sodan, konfliktien ja vainon keskeltä on perustavanlaatuinen ihmisoikeus. Vaihtoehtoja pushback-menettelyille ovat mm:
”Monet kansainvälistä suojelua hakevista ovat henkilöitä, joilla on vakavia päällepäin tunnistamattomia haavoittuvuustekijöitä, kuten traumoista kärsivät tai kidutuksesta tai sukupuoleen perustuvasta väkivallasta selviytyneet. Tämän vuoksi kannatamme turvapaikkamenettelyä, jonka hoitaa keskitetty ja toimivaltainen viranomainen ja jossa on käytössä menettelylliset suojatoimet”, lisäsi Annika Sandlund, UNHCR:n Pohjoismaiden ja Baltian edustaja.
Suomi on viime vuoden aikana käynnistänyt turvapaikkajärjestelmänsä uudistamistoimet esittämällä noin 30 erilaista toimea ja lakiehdotusta. Kehotamme Suomea säätämään kansainvälisten velvoitteidensa mukaisen lainsäädännön. UNHCR on valmis keskustelemaan viranomaisten kanssa käsiteltävinä olevista ja muista asiaan liittyvistä lakiehdotuksista kansainvälistä suojelua koskevan toimeksiantonsa ja valvontavastuunsa mukaisesti.
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä