Uuden kouluvuoden alkaessa eri puolilla Eurooppaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR varoittaa, että ukrainalaiset pakolaislapset ja -nuoret kohtaavat nyt jo kolmannen keskeytyneen kouluvuotensa helmikuussa 2022 tapahtuneen täysimittaisen hyökkäyksen jälkeen.
Tänään julkaistussa uudessa koulutuspoliittisessa raportissa ”Education on Hold” UNHCR raportoi, että vaikka 30–50 prosenttia noin 5,9 miljoonasta ukrainalaisesta pakolaisesta Euroopassa on lapsia, vain noin puolet oli ilmoittautunut vastaanottajamaiden kouluihin lukuvuonna 2022–2023.
Raportin mukaan pakolaislasten alhaiseen koulunkäyntiasteeseen vaikuttavia tekijöitä ovat mm.: hallinnolliset ja oikeudelliset esteet ja kielimuurit; saatavilla olevia koulutusvaihtoehtoja koskevan tiedon puute; vanhempien epäröinti ilmoittaa lapsensa vastaanottajamaiden koulutusjärjestelmään, koska he toivovat palaavansa pian kotiin Ukrainaan; ja epävarmuus mahdollisesta paluusta Ukrainan koulutusjärjestelmään.
Toinen merkittävä este on vastaanottajamaiden koulujen kapasiteetin puute. Monilla turvapaikkamaiden kouluilla ei yksinkertaisesti ollut fyysistä tilaa tai tarpeeksi opettajia vastaamaan ennennäkemättömään määrään uusia tulokkaita sodan jälkeisinä kuukausina.
UNHCR on huolestunut satojen tuhansien ukrainalaisten pakolaislasten jäävän tänäkin vuonna ilman koulutusta ilman kiireellisiä toimia.
Ukrainassa käynnissä olevan täysimittaisen sodan vuoksi tarvitaan suuria ponnisteluja, jotta vältetään pitkäaikaisen vahingon syntymistä lasten oppimiselle, potentiaalille ja tulevaisuuden näkymille. Koulutuksen häiriöt ovat edelleen merkittävä ongelma noin viiden miljoonan ihmisen jouduttua evakkoon maan sisällä sekä koulujen tuhouduttua muun kriittisen siviili-infrastruktuurin ohella.
Jotta pakolaislapset voidaan ottaa mukaan kansallisiin koulutusjärjestelmiin vastaanottajamaissa kaikkialla Euroopassa, UNHCR:n Education Policy Brief –raportti esittelee useita keskeisiä suosituksia hallituksille esteiden vähentämiseksi ja oppimisen edistämiseksi. Näitä ovat esimerkiksi:
Pakolaislasten ja -nuorten osallistamisen n edistäminen Euroopan kansallisissa koulutusjärjestelmissä ja koulujen kapasiteetin lisääminen, jotta jokainen pakolaislapsi voidaan ottaa huomioon. Vaikka väliaikaisia toimenpiteitä voidaan käyttää lyhyellä aikavälillä, pidemmän aikavälin suunnittelu ja resurssit ovat olennaisen tärkeitä riittävien tilojen, valmiuksien ja opettajien varmistamiseksi. Valtioiden ja oppilaitosten tulisi suunnitella etukäteen tulevan vuoden aikana varmistaakseen kaikkien pakolaislasten osallistuminen seuraavaan kouluvuoteen.
Pakolaisvanhempien yksityiskohtaisen tiedonsaannin varmistaminen liittyen lasten ja nuorten koulutusvaihtoehtoihin ja yhteyksiin Ukrainan koulutusjärjestelmään, jotta he voivat tehdä informoituja päätöksiä
Pakolaisten koulutusvaihtoehtojen laadun ja yhteensopivuuden maksimointi. Tämä voidaan saavuttaa ottamalla käyttöön nopeat menettelyt arvosanojen, todistusten ja tutkintotodistusten vastavuoroista tunnustamista varten, jakamalla tietoja akateemisesta menestyksestä ja liikkuvuudesta sekä ottamalla käyttöön yhdenmukaisia lakeja ja direktiivejä, mieluiten alueellisella tasolla, jotta sekä pidempiaikainen oleskelu että paluu Ukrainan koulutusjärjestelmään olisivat mahdollisimman helppoja.
Tiedotteessa annetaan myös käytännön tietoa pakolaisvanhemmille ja vastataan keskeisiin kysymyksiin lasten uudelleensopeutumisesta Ukrainan koulutusjärjestelmään, kun he voivat palata kotiin.
UNHCR tekee tiivistä yhteistyötä UNICEFin kanssa, joka koordinoi humanitaaristen kumppanien koulutustoimia Ukrainassa ja naapurimaissa.
Viitteet:
UNHCR:n Education Policy Briefin koko otsikko on: ”Education on Hold: Addressing barriers to learning among refugee children and youth from Ukraine – challenges and recommendations”, ja se on luettavissa täältä.
Euroopan komission suosittelemat ohjeet, joihin UNICEF ja UNHCR ovat antaneet panoksensa, ovat saatavilla täältä.
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä