Pakolaisista, turvapaikanhakijoista ja pakkosiirtolaisuudesta on tullut polttava aihe poliittisessa ja julkisessa keskustelussa. Aihetta ympäröivät kuitenkin myytit sekä turhan usein faktojen puute. Tällä sivulla UNHCR kertoo vuoden 2022 Global Trends -raportista 10 tärkeää faktaa pakolaisista edistääkseen tosiasioihin perustuvaa keskustelua.
Vuoden 2022 loppuun mennessä sotien, vainojen, konfliktien, väkivallan ja ihmisoikeusloukkausten vuoksi pakkosiirtolaisiksi joutuneiden ihmisten määrä oli kasvanut arviolta 108,4 miljoonaan. Näistä 35,3 miljoonaa on pakolaisia. Pakkosiirtolaisten määrä kasvoi vuoden aikana 19,1 miljoonalla, mikä on suurin vuotuinen kasvu koskaan.
Turkissa on maailmanlaajuisesti eniten pakolaisia, yhteensä 3,6 miljoonaa. Seuraavaksi eniten pakolaisia vastaanottaa Iranin islamilainen tasavalta, jossa heitä on 3,4 miljoonaa. Lähes kaikki Turkin 3,6 miljoonasta pakolaisesta ovat kotoisin Syyriasta.
Vaikka 34,6 miljoonaa ihmistä on paennut kotimaastaan, suurin osa pakenevista, eli noin 62,5 miljoonaa ihmistä, jää kotimaahansa maansisäisiksi pakolaisiksi. Kolumbiasta ja Syyriasta löytyy eniten näitä kotiseuduiltaan pakoon lähteneitä ihmisiä, kummastakin 6,8 miljoonaa.
Vaikka lasten osuus maailman väestöstä on 30%, heidän osuutensa kaikista pakolaisista on 41%. Vuonna 2022 arviolta 51 700 lasta haki turvapaikkaa eri puolilla maailmaa ilman huoltajaa tai huoltajasta eroon joutuneina.
52% kaikista pakolaisista ja muista kansainvälistä suojelua tarvitsevista ihmisistä tulivat kolmen maan alueelta: Syyrian arabitasavallasta (6,5 miljoonaa), Ukrainasta (5,7 miljoonaa) ja Afganistanista (5,7 miljoonaa).
Useimmat konfliktia ja vainoa pakenevat jäävät kotimaansa lähelle. Vuoden 2022 loppuun mennessä naapurimaihin sijoittuneiden pakolaisten määrä väheni edellisvuosiin verrattuna. Tämä johtui pitkälti siitä, että monet ukrainalaiset siirtyivät maihin, jotka eivät ole Ukrainan rajanaapureita.
Matalan ja keskitulotason maat vastaanottavat edelleen suurimman osan pakolaisista. Pakenemaan joutuneita ihmisiä on köyhissä maissa suhteettoman suuri määrä muuhun maailmaan verrattuna. Vaikka nämä maat edustavat 9% maailman väestöstä ja vain 0,5% maailman bruttokansantuotteesta, ne vastaanottavat 16% kaikista pakolaisista.
Monet pakolaiset ovat siirtolaisina vuosia, jopa vuosikymmeniä. Arviolta 23,3 miljoonaa pakolaista on tällaisessa pitkittyneessä tilanteessa. Pitkittyneeksi pakkomuutoksi kutsutaan tilannetta, jossa yli 25 000 pakolaista samasta alkuperämaasta on ollut yhtäjaksoisesti maanpaossa tietyssä matalan tai keskitulotason maassa vähintään viiden vuoden ajan.
Ukrainasta lähtöisin olevien pakolaisten määrä kasvoi 5,7 miljoonaan vuoden 2022 lopussa. Tämä oli nopeimmin kasvanut pakolaisvirta sitten toisen maailmansodan, ja sen aiheutti täysimittaisen sodan puhkeaminen Ukrainassa helmikuussa 2022 Venäjän hyökkäyksen jälkeen.
Vaikka pakkosiirtolaisten määrä on kasvanut tasaista vauhtia, siihen liittyvien ongelmien ratkaiseminen on puolestaan hidastunut. Vuonna 2022 kuusi miljoonaa pakenemaan joutunutta ihmistä palasi kotiseuduilleen tai kotimaahansa, mukaan lukien 339 300 pakolaista. Tämä on 21% vähemmän edellisvuoteen verrattuna. Vuonna 2022 jokaista kotimaahansa palannutta tai uudelleensijoitettua pakolaista kohden saapui 16 pakolaista lisää.
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä