Tæt ved 100.000 flygtninge er i den senere tid ankommet til Etiopiens Somali region, hvilket lægger pres på de allerede tørkeramte værtssamfund. Danske bidrag gør det muligt for UNHCR at opskalere indsatsen.
Den katastrofale tørke på Afrikas Horn, forårsaget af seks regnsæsoner i træk uden regn og skiftende klimaforhold, har ramt Etiopien, Kenya og Somalia hårdt. Situationen truer liv og levebrød, forstærker konflikter og tvinger folk til at flygte fra deres hjem i søgen efter sikkerhed og hjælp.
Etiopien huser allerede 890.000 flygtninge og asylansøgere og over 4 millioner internt fordrevne. Mange af dem lever i tørkeramte områder. Derudover har Etiopien for nyligt modtaget flygtninge, der krydser grænsen fra Somalia for at undslippe voldelige sammenstød og usikkerhed.
Siden februar er næsten 100.000 flygtninge flygtet til Etiopiens Somali region. UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, er til stede og hjælper med at registrere og modtage de nyankomne flygtninge. De ankommer til et meget afsidesliggende område, som ikke tidligere har huset flygtninge og derfor ikke har nogen etablerede flygtningelejre. I dette område er der kun få eller ingen service-faciliteter og meget lidt eksisterende infrastruktur. Det var derfor nødvendigt for UNHCR og vores partnere mere eller mindre at opbygge en humanitær operation fra bunden, da der næsten ikke var nogen humanitær tilstedeværelse i området på forhånd.
Den nylige tilstrømning af flygtninge forværrer den i forvejen skrøbelige humanitære situation i området, der allerede huser 45.000 internt fordrevne mennesker, som er blevet tvunget på flugt fra deres hjem af den langvarige tørke, fødevareusikkerhed og konflikt. Mange har mistet deres levebrød og befinder sig i en alvorlig situation.
Størstedelen af nyankomne flygtninge i Etiopien er kvinder, børn, ældre mennesker og mennesker med særlige behov, herunder et højt antal uledsagede børn, hvilket kun giver anledning til yderligere bekymring. Med begrænset adgang til vand, mangel på mad og mulighed for at dække basale behov bliver flygtningene presset til de yderste. Mange har akut brug for mad, tag over hovedet, vand og sanitære faciliteter samt specialiseret støtte til de mennesker, der har specifikke behov.
På trods af den forværrede humanitære situation med konflikt og tørke har Etiopien holdt sine grænser åbne, og lokalsamfund har taget imod flygtningene og delt, hvad de har, med dem. Ikke desto mindre var UNHCRs operation i Etiopien blandt de mest underfinansierede sidste år.
Takket være økonomisk støtte fra Danmark har UNHCR været i stand til at sikre fortsat assistance og beskyttelse til flygtninge og internt fordrevne i Etiopien samt at styrke indsatsen og responsen på den nye tilstrømning af flygtninge fra Somalia. Danmark har i 2023 bidraget med 4,5 millioner USD til UNHCR’s operation i Etiopien. Mere end 35,6 millioner USD af Danmarks samlede bidrag til UNHCR i 2023 er såkaldt ikke-øremærket, hvilket gør det muligt for UNHCR at operere i oversete og underfinansierede nødsituationer og flygtningekriser.
Siden flygtninge begyndte at ankomme til afsidesliggende områder i Somaliregionen, har UNHCR sammen med etiopiske myndigheder og partnere været på stedet og ydet livreddende hjælp og beskyttelse. UNHCR har f.eks. installeret midlertidige shelters, herunder 1.200 familietelte.
10.000 sæt med basal humanitær nødhjælp er blevet uddelt for at sikre en minimumslevestandard for de nyankomne flygtninge. Disse sæt indeholder nødvendige genstande såsom køkkenudstyr, myggenet, hygiejneprodukter og liggeunderlag.
UNHCR har oprettet såkaldte “protection desks” til at kunne identificere særligt sårbare personer og henvise dem til rette hjælp og services. Dette kan være særligt udsatte kvinder og børn, eller personer med handicaps eller andre særlige behov. Der er også iværksæt familiesporing og initiativer til at sikre genforening af familier.
Med det høje antal kvinder blandt flygtningene prioriterer UNHCR at kunne reagere på samt forebygge kønsbaseret vold. UNHCR har sammen med partnere kortlagt tilgængelig medicinsk service og oplærer lokalt personale i, hvordan de kan støtte personer, der har været udsat for kønsbaseret vold.
Den humanitære situation på stedet er kritisk, og fejlernæring observeres hos mange børn under fem år og hos gravide og ammende mødre. UNHCR uddeler mad for at imødekomme de mest umiddelbare ernæringsbehov hos de nyankomne.
Da flygtningene er ankommet til et område, der er ekstremt afsides og svært at nå, er UNHCR sammen med andre FN-organisationer begyndt at flytte de somaliske flygtninge til mere egnede områder med allerede eksisterende service-faciliteter. Indtil videre er næsten 11.000 af de mest udsatte flygtninge blevet flyttet til en ny flygtningelejr, Mirqaan, længere væk fra grænsen. UNHCR arbejder også sammen med lokale myndigheder i områder, der huser flygtninge, for at styrke integrationen og sikre, at de kan leve harmonisk med de lokale værtssamfund.
Danmark som donor
Danmark har indtil nu i 2023 bidraget med mere end 89,3 mio. USD til UNHCR, hvoraf 35,6 mio. USD er ikke-øremærket. Danmark har indgået en femårig aftale med UNHCR for perioden 2022-2026 og har forpligtet sig på fortsat at yde fleksible bidrag og støtte til bæredygtige løsninger. I 2022 var Danmark det 8. største donorland til UNHCR og den 4. største donor i forhold til indbyggertal.
Del på Facebook Del på Twitter